Информация за курса "Училищна академия - Embedded Systems и Arduino"

В момента няма
активно издание на курса

Какво е вградено устройство?

Система, в която компютърът е вграден в устройството, което управлява. Обикновено вградените системи изпълняват ограничен брой задачи, които са предварително зададени. Много от предметите, които ползваме в ежедневието си, са именно примери за embedded системи: дистанционно, калкулатор, дигитален часовник, рутер и редица други.


Какво е микроконтролер?

Микроконтролерът представлява съвсем малък компютър, който се състои от процесор, памет и периферия, която може да се програмира. Микроконтролерите се използват най-често при реализацията на отделни елементарни функции в едно сложно устройство. Микроконтролерите се използват при реализацията на мобилни телефони, дигитални камери, принтери, както и при повечето домакински уреди (микровълнова печка, миална машина, пералня).


Какво представлява Ардуино?

Ардуино е микроконтролер с отворен код и лесен за употреба хардуер и софтуер. Платката може да се използва както при създаването на самостоятелни устройства, позволяващи интерактивност, така и при взаимодействие с външни софтуерни програми (като например Flash).

Ардуино работи под Windows, Mac и Linux, а средата за програмиране, която ползва е с отворен код и може да бъде свалена за изброените операционни системи.

Допълнителна информация за Ардуино: "Запознаване с Ардуино".