Вземане на произволен елемент от масив


1

Въпроса ми е чисто и просто, как се ползва System.Random . Искам да взема произволно число от масив ... или просто каквотото и да е число от 1 до n. Ровя се вече около час и само се обърквам все повече и повече. В msdn  гледам Random rnd1 = new Random(); На друго място с Random.Next(), на трето... 

Опитвам се да реша задача 16 от тема 6 - Loops -  Write a program that by a given integer N prints the numbers from 1 to N in random order.

 
Отговори4
Random rnd = new Random();
...
array[rnd.Next(0,array.Length)] ......
първия ред създава инстанция на класа рандом.
След това се взима произволно число като викаш метода Next() като в скобите слагаш интервала на числата които да ти се падат - по -горе е от 0 до дължината на масива (втората стойност НЕ Е включително , докато първата Е )

Имай в предвид, че ако ти трябват много рандоми е силно препоръчително да използваш само една инстанция на този клас и да си викаш постоянно нея.

от dzhenko (3893 точки)


0
Страшно благодаря! Сега ще си разработя задача. А ако искам да взема заедно със втората стойност, предполагам ще трябва да го запазя в друга променлива, тъй като да добавя едно +1 до него не се получава.

от SexPistols (786 точки)

0
array[rnd.Next(0,array.Length)] това цялото си е все едно си написал array[1] - с него можеш да правиш каквото си искаш .. не разбирам какво искаш да кажеш с това "Ако искам да взема заедно със втората стойност"

от dzhenko (3893 точки)