Искам да направя 2d/3d rpg игра. Нуждая се от tutorials.


2
Здравейте. Аз съм голям геймър и винаги ми се e искало да направя игра, която има всичко, което ми е харесало в другите игри. Това ми е мотивацията да продължавам да уча от видеата и учебника. В момента съм на 13-тата тема и вече всичко ми изглежда много по-ясно. Много се забавих на c# част 1, защото исках да съм сигурен, че знам всичко перфектно (абе 9/10) преди да продължа, но сега с изключение на рекурсията, на която се запънах всичко си ми изглежда просто. Все пак искам паралелно вече да започна да правя игра.
Мислех си за Unity и XNA, но ми се иска да направя 2d rpg игра с много логика на Unity, за да мога да се развивам на Unity след като я завърша, защото не мисля да правя само 2d игри. Освен това искам да мога да направя игричките да са и за PC и за android и знам, че има начин, но не ми е ясно как точно става. Информацията из нета е много разпръсната и не знам кой в действителност знае и кой не.
Затова много моля за малко информация. Имам много идеи за игри, но не знам как да започна. Трябва ми tutorial (пускал съм тема и преди, намерих хубави, но са за 3д, а аз искам да натрупак практика в логиката, защото нямам много написан код като цяло, а с 2д игра ще падне писане без да се занимавам много с графики и т.н.). Много моля за помощ, понеже от 1 седмица търся и нищо съществено не намирам. Ако има български tutorials ще е още по-хубаво, но ме съмнява. Не че имам проблем с английския, но просто българите май обясняваме по-добре :D Половината от tutorialite са за пари направени и са много претупани (така мисля.). Дано някой ми предложи книга или нещо, което е пробвал. Наистина съм много мотивиран и постоянно си мисля за разни неща от играта.. как бих ги написал и т.н.
Държа да е C#...Отговори3
До преди един два месеца, когато излезе последната версия, Unity беше доста спънат от към инструменти за разработка на 2D. С последната версия обаче изкараха сериозен пакет насочен именно в тази насока, така че може да се каже че си уцелил момента :).
 
Туториали много за 2D няма да намериш все още, по разбираеми причини.
 
Мога да те посъветвам да изгледаш двете видеа (общо около 2 часа) от официалната серия туториали на unity3d.com. Щом си съвсем начинаещ ще са ти достатъчни за начало.
 
 0
Super. Писах ти лично.

от Dimitur_Mitov (191 точки)


7

Ето този пич прави RPG игра от нулата с Unity. Има 200 видеа, в които част по част се случват нещата и общо взето е добър туториал. Друг е въпроса дали знанията ти по C# са достатъчни.

Tutorial


от ivaylo.kenov (30760 точки)


0
Той обяснява най-добре от всички. Всичко му е супер, но прави 3D игра.. макар някой от нещата да са приложими и на 2D. Не знаеш ли за нещо конкретно за 2D.

от Dimitur_Mitov (191 точки)


1
Не разбирам много ог правенето на игри и съм начинаещ в програмирането, но за да направиш хубава игра(особено 3D), която да върви бързо, мисля че трябва да я пишеш на C++, понеже е по бърз от C#. Кодът в C++, доколкото знам, се изпълнява директно на процесорно ниво, а при C# е managed code, тоест че се изпълнява под строгия поглед на CLR. Сигурно при по-малки игри не е важно това, не съм много наясно. :)-1
Ами аз този tutorial го знам, но той е за 3d, а аз не мога по него да направя 2d. Той има 280 видеа и играта е mmorpg type, а на мен ми се иска да направя игра с по-проста графика и много логика и екстри. Знам, че c++ е по-добре за игри, но все пак 2d игра не мисля, че мога да я направя чак толкова тежка.
Трябва ми tutorial или книга за unity 2d ... или нещо друго, не знам. Никой друг ли няма идея?

от Dimitur_Mitov (191 точки)


0
Да направиш конзолна игричка е едно. Да нарпавиш игра с някакъв графичен интерфейс, като тетрис или змия, е трето... Да направи човек 2D или пък 3D игра, и то не каква да е, а RPG вече е нещо съвсем друго... Не е като да направиш баница... В смисъл, бая неща си трябва да се научат и усвоят...То не че и баница е лесно да се направи, за човек който никога не е готвил...Не че и невъзможно да се научи... Това, което искам да кажа, е че просто те чака много работа и четене... Виждам че желание и хъс не ти липсва, така че не се съмнявам, че ще успееш някой ден...Просто го казвам да си знаеш, че те чака сериозна работа и няма да стане само основните знания по C# и някой и друг туториел, и определено няма да стане след някой и друг месец... Иначе нещо по просто като геймплей, да кажем някъв jump and tun или някакъв Pac Man стайл игра, мисля, че имаш по-голям шанс да го изкараш на бял свят... Успех при всички случаи!

от Matrix (2857 точки)


0
Нали трябва да започна все пак от някъде. Аз няма да спирам да си уча c#, но паралелно с това искам да правя и игричката... все пак ще трупам практика in general.

от Dimitur_Mitov (191 точки)

0
Разбира се, даже както виждаш те насърчаваме... Просто лично аз докато ти четох поста с останах с някакво такова впечатление, че си ги представяш много лесно да станат нещата, но сега виждам, че това мое впечатление е било грешно... Принципно точно така е най-добре да се учи човек... А и целите, които си поставя също не е зле да са бая височки... Така дори и да не ги постигне, а барем поне някъде по средата да е стигнал, пак е по-добре от нищо...

от Matrix (2857 точки)0

Ами ако искаш да правиш 3д игра ще ти трябват солидни знания по геометрия и физика. Вяно е че има готови библиотеки за еометрия и физика, които може да ти свършат работа, но все пак знания си трябват.

Аз съм правил някъкви много семпли приложения на openGl и съм ползвал библиотекита freeGLUT, GLFW, GLEW, glm, bullet. Има библиотеки и за C# но не съм ползвал и не мога да ти кажа от личен опит.

Нещтото което разбрах е че ти трябват много солиди знания да програмираш 3д и то не само по програмиране.

Успех с начинанието.

 

едит: Андроид има поддръжка за opengl


от nikolap (555 точки)


0
3D е прекалено трудно, а и аз харесвам 2D игрите, но за съжаление няма особено много хубави такива. Аз се интересувам (поне за сега) от 2D.

от Dimitur_Mitov (191 точки)

0
Ами направи първо много лесна игра за да се понаучиш как става с game loop - a . Научи се да идентифицираш сблъсъци между обекти. Направи някаква малко по трудна игра от рода на супер марио. Идеите ще започнат да идват сами.

от nikolap (555 точки)


0
Ясно, че няма да е лесно. Аз просто искам да започна от някъде. И си мисля, че трябва да започна от 2D и моля за помощ. Не ме интересува 3D в момента, защото наистина ми се вижда трудно за начинаещ. Надявам се, че 2D ще е с една идея по-лесно. Само някой да ми помогне да почна!

от Dimitur_Mitov (191 точки)


0
2D като старт определено! Горе-долу какво ти се върти в главата? Diablo-стайл геймплей и графика определено няма как. Но пък нещо в стил графиката на тази Zelda си изглежда наистина постижимо - http://nintendoinvader.files.wordpress.com/2012/06/alttp.jpg
Вече геймплеят къв ще и що ще е, е друга тема, но дори и да го накараш самото човече да тича по терена като за начало ще си е доста впечатляващо...

от Matrix (2857 точки)

0
Ами върти ми се в главата нещо като Zelda - да.

от Dimitur_Mitov (191 точки)


0
Никой ли не знае от къде да започна с това 2D?

от Dimitur_Mitov (191 точки)


0
Ето това съм си го оставил в "За гледане, когато имам време" - http://www.youtube.com/watch?v=qstJlkyNeZk
Може да ти е полезно, въпреки, че пича обяснява предимно за 3д неща.
Междо другото прати ти лично съобщение, не знам дали си го получил.

от kris4o1993 (3555 точки)

0
Само да разбера от къде да го видя... :D

от Dimitur_Mitov (191 точки)