Потребителските файлове и настройки да се пренасят при миграция?


1
Здравейте,
Мрежа с домейн и активна директория.
Потребители се местят на различни компютри и се логват със своите домейнски потребителски имена. Трябва всичко да им е еднакво навсякъде.
Как да направя така че автоматично да се пренасят иконите на десктопа, browser favorites, Java сертификатите и настройките на другите софтуери, които ползват?Отговори0
В WIndows 7 / Windows 8 има вградена програма за Backup на профила.
Може да бекъпваш на някакъв вид файлов сървър (NAS) и когато потребител желае да смени компютъра просто Downloadvash профил файла и го инсталираш на компа. Това е което за сега се сещам, ще се опитам да потърся за друго решени и може да изкоча с някакви идеи :)

от petko9001 (294 точки)


0

Привет, 

В екосистемата на Microsoft за тази цел се ползва т.нар. Roaming User Profile. Можеш да разгледаш подробно това ръководство за настройка

Успех! ;)
 
0

Не съм убеден, че всичко това което искаш е възможно да стане, особено в разнородна среда. Т.е. различни ОС с различен софтуер инсталиран на тях и др. Може и да има начин но аз поне не знам. Не съм пробвал и начина който казва колегата по-горе с  Roaming User. Опитай! Най-близкото до това което аз се сещам е с Подвижни профили. Става лесно. Правиш една папка и я споделяш. Най-добре е да дадеш Фул контрол само на Domain Users или Authenticated Users в зависимост от твоите нужди. В тази папка в последствие ще имаш записи за всички подобни потребители които си направил. В пропертисa на желания потребител в ТАБА на Profile има Profile path. Там пишеш.

\\Името на сървъра където е папката \ Името на споделена папка\Името на ползвателя може и %username%   Пример:

\\SRV\Papka\%username%

При първото логване, потребителя ще си създаде автоматично папка с неговото име в споделената папка която си направил. След това няма да има значение на кой компютър ще се логва той ще си има папка с "Моите Документи",  Десктоп, Фаворити и т.н. и ще са едни и същи навсякъде. За програмите вече не знам. Не знам до колко това ще ти е полезно но все пак опитай! Успех! :-)


от OtoDtt (85 точки)


0
Roaming profiles е за целта, но имай предвид, че при всяко логване ще се синхронизира локален профил със сървърен, което в зависимост от обема на профилите и промените в папките им може да отнема време, в зависимост и от скоростта на сървъра с профилите. Така всяко логване оставя копие от профила на съотв. комп, което може да е проблем за сигурността. Има и някаква вероятност да се омажат някои настройки на софтуер, които се пазят в потребителските папки, особено ако има различни версии на различните машини или "machine specific" настройки.

от plmb123 (130 точки)


0
Благодаря за отговорите. Досега не сме използвали Roaming user profiles. Малко се притесняваме да експериментираме в реална работна среда с десетки PC-та и забързани и нервни служители. Кажете, има ли някакви подводни камъни, на които може да се натъкнем? Възможни проблеми? Трябва да сведем downtime до минимум, защото работата на колегите на всяко PC е важна.

от bakalov85 (604 точки)


3
В една от фирмите която обслужвам нещата стават по следния начин:
на всяка машина има инсталиран Linux (Fedora на повечето, на около 12 машини има Ubuntu. При старт на машината и логин в linux-a (логина е автоматичен, без да иска оторизация) директно ти се отваря RDP инструмента който се визуализира на цял екран и си въвеждаш потребител и парола. Така без значение къде си седнал си ползваш твоя акаунт, твоите файлове и т.н. Бързодействието е повече от идеално (машините са в гигабитова мрежа, мрежата се сегментира и т.н.). За протокола: вече тествам 2 ultra slim PC-та идващи от Intel където на comact flash карти от по 16GB съм боднал един линукс който реално изпълнява само RDP софтуера.
Терминалния сървър е един (сериозна машина която купих и след това надградих до 128GB памет и 6 х 320GB SSD Intel) и работи без отказ вече години. С Windows 2008 server е. Вярно има проблеми с дадени софтуери (не тръгващи под сървър ОС изцяло или частично) но реално ползите са над 50 пъти повече отколкото вредите.
Спестяваш пари за ОС на всеки компютър. Забравяш за вируси (посветен хардуер следи всичко от и към терминалния сървър, а и на сървъра има антивирусна система). Контрола е кошмарно лесен - над акаунти, над файлове и т.н. Не губиш файлове на хората. Потребителите си достъпват файловете винаги от всякъде - дори от вкъщи използващи VPN сесия за да си се логнат на терминалния сървър). Основния проблем е заплащане на терминалните сесии, но и това не е кахър реално.
Тази система я изградих с колега, като направих всичко от началото до края - мрежа, комутатори, настолни машини, сървъри, защитни стени и т.н в продължение на 3 месеца /време за което изгладих всички проблеми/ (35 настолни машини, 8 принтера, 2 сървъра, защитна стена, мейл сървър, кабелна мрежа, комутатори и т.н.) и вече около 30 месеца работи без отказ (0% downtime, терминалния си има репликиращ още един и 2 пъти пада с проблеми, като докато ги отстраня всичко си работеше на другия).
При желание и базови умения може да сътвориш чудеса с почти 100% сигурна устойчивост. Основното и най-важното е да се придържаш към максимата - не оставяй потребителя да решава вместо теб. Ако иска нещо повече от нужното за нормална работа в офиса - има си домашен компютър. Ако няма - да си купи.
Обяснението по-горе е с народни думи без да влизам в безкрайни и ненужни термини, но като цяло така стоят нещата, като естествено има и други неща които трябва да се направят за да работи системата без проблеми.
Успех в начинанието.

от ibalistix (0 точки)


0
При толкова много потребители използващи един Уиндоус няма ли голяма вероятност да го омажат?

от bakalov85 (604 точки)

0
Ако не знаеш как да го къстъмизираш и 3ма ще го утрепят директно. Като има даваш достъп до личната им папка, достъп до 1-2 браузъра, до скайп и принтери, а всичко други рестриктираш - нямаш никакви ядове.

от ibalistix (0 точки)


0
Здравейте,
Направихме роуминг профили и всички настройки и файлове се преместват, НО
настройките за дефолтния принтер също се преместват, и когато един потребител се премести на ново място, още му стои нагласен стария принтер, който е в друга стая. Принтерите са локално свързани с USB, като някои са шернати.

от bakalov85 (604 точки)