Как разбирате, че компютърът ви е заразен?


6
Аз не разбирам много от тези неща. На два пъти имах троянски кон на компютъра без да е засечен от безплатната антивирусна която използвах (Microsoft essentials). Добре че беше един приятел, който разбира, за да ми го оправи. Мисля, че го направи с trial на платена антивирусна.
В момента съм с продукт на Eset - Smart Security.
Какво е вашето мнение и какво ползвате вие?

в Други от stefi_kovacheva (0 точки)


Отговори1
Аз доскоро използвах Avast, безплатната му версия и бях доста доволен. В момента ползвам вградения tool на Windows 8.1 и също не мога да се оплача. В общи линии, ако прихванеш вируси отнякъде оправията е да се преинсталира или да се пробрва с антивирусна, която не стартира под операционната ти система, ами под DOS или примерно някаква друга дистрибуция, която да boot-ва от USB flash - устройство примерно.
А как разбираш,че има "лоши буби"... ами или антивирусната пищи яко или компютъра се държи неадектватно :)

от mita4itu (1969 точки)


3
Здравей!
Това което мога да ти предложа ( като безплатен софтуер ) за справянето с тези гадини ( вирусите ) е:
- Avast
- Comodo antivirus
- AVG
Използвал съм ги и трите, като предпочитам и в момента използвам Avast. Надявам се някоя да ти свърши работа.
Поздрави.

от frowstyl (1008 точки)


0
Ами няма кой знае колко много варианти... Ако разчиташ да караш без антивирусна или някаква безплатна... ем няма как да се упазиш... Днешно време почти всеки сайт е бъкан с вируси и spyware-и. Или рискуваш, или си купуваш свястна антивирусна, ако въобще ти се дават пари... или ползваш пиратски лицензи... Последния вариант не е много морален, ама... ти си преценяваш това :)

от Petur_Petrov (342 точки)


2
Здравей колега,
Най-често разбирам, че компютъра има вирус, когато се държи странно или е бъгав по някакъв начин. Ако един ден е бавен, а предишния е бил наред, ако е станала някаква друга рязка промяна без предхождащи я, промени от твоя страна е добре да си инсталираш някаква антивирусна програма. Лично аз предпочитам да инсталирам някаква тежка антивирусна, да я пусна веднъж и да я изтрия след като си свърша работата, и разбира се през останалото време да внимавам какво свалям, инсталирам и т н.

от Plamen_Petkov (1255 точки)


6
Здравей,
Всичко което не е лицензирано и някой е писал допълнително редове код, теоритично предполага допълнителна възможност за изтичане на информация.
Последните продукти на ESET са доста тежки, от гледище на филтриране на вход/изходните заявки. Всеки един пакет с информация се сканира, което от своя страна забавя значително интернет скоростта, заради допълнителната защита.
Преди години не ползвах никаква антивирусна програма, понеже не влизах в съмнителни сайтове. Практиката ми от тогава си остана същата - в браузърите си имам добавени допълнения, които да спират нежеланите реклами, да блокират JavaScript и прочее. С Windows 8 ползвам вградената Microsoft Essentials и преди дни останах изненадан, че съм лепнал някакъв back-door-virus и се озадачих къде съм се врял, че се е лепнало подобно нещо.
Липсата на вируси на компютъра се основава на култура на ползване, а не до това каква защита имаш. Същото е като при автомобилите - има модели с по 7+ въздушни възглавници, но опита също е важен за избягване на бъдещи проблеми.
Каквото и да ползваш от теб зависи дали ще имаш / нямаш вируси ;)

от ze3rax (357 точки)


0
Обществените и университетските компютри са развъдници на вируси. Достатъчно е да си пъхнеш флашката за секунда. Понякога вируса дори прави информацията на флашката неизползваема. Ако си се заразил така и не си изгубил информация все пак си късметлия.

от dany90 (1340 точки)

0
Не знам как някой преценява че някоя Антивирусна програма е станала "тежка" . Продуктите на ЕСЕТ специално, винаги са се славели с лекотата си, даже бих казал че някои от новите версии се правят и по-леки. Ако на един компютър се е получило забавяне , поради неправилни настройки или друг проблем , не трябва да се прави генерално заключение.

от Пешото (0 точки)0
Task manager-а ми е достатъчен през по-голяма част от времето.
Малко повечко четене за Windows services (от http://www.blackviper.com/)
и проверка в Google при съмнения в някой service и това е.

от syndbg (296 точки)


0
Разбираш когато:
- компа работи по-бавно;
- натоварва се повече без видима причина;
- нета ти е по-бавен;
- излизат съобщения за грешки, например еди коя си програма спря да работи, а ти не си я пускал.
Наскоро имах вирус, който пускаше ноутпада само като процес над 10 пъти наведнъж, компа ми работеше бавно.А, сега стана модерен друг вирус за Фейсбук, който праща съобщение с линк към приятелите ти, а линка води до автоматично сваляне на същия вирус. Трябваше да пиша над 100 извинителни съобщения. За щастие само един се е заразил.
За защита за мен най-добрата е платена - Spyware Doctor.
По принцип не ползвам антивирус, просто гледам къде влизам. За 5-6 години не ми се е налагало да се занимавам с вируси освен миналата седмица :).0
Когато поведението на компютъра ми е нестабилно/необичайно се досещам, че има проблем. Аз, за сега, съм опазен с Comodo Firewall, Comodo Ice Dragon browser с Ghostery и PrivDog, който идва от Comodo Firewall, и, също, ползвам Advanced SystemCare Pro, който съдържа антивирусна. Благодарение на този браузър от половин година не съм видял нито реклама, нито pop-up, нито нищо и съм щастлив от този факт! :)

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0

Аз лично предпочитам Avast. За мен е предимство, че освен всичко останало, е и на български, а аз все още съм българка и ми е приятно, като видя българска реч по екрана. Пък и забележки към Avast за сега нямам. smiley


от boyanova6 (54 точки)


0

Аз смятам, че съвременният Windows може доста добре да се пази сам. Естествено той не може да се пази от неблагоразумието на потребителя. Тоест много пъти проблема е в meatware-а (или зад клавиатурното устройство). Антивирусния софтуер според мен (не ангажирам никой с мнението си)  много често прави от мухата слон, забърква всякакви каши и бави компютъра. Не съм ползвал антивирусен софтуер откакто има XP (сега съм с Win 8.1).

Има няколко простички правила които, ако спазваш вероятността да се заразиш с вирус бива сведена до минимум:

1. Не приемай (най-вече не стартирай) файлове изпратени от непознати или такива от познати които не очакваш и нямаш изрична информация какво да очакваш от тях. Особено съмнителни са файлове от сорта на .jpeg.exe, еxe, bat, vbs и всичко от Office пакета (заради VBA вирусите).

2. Внимавай с какво се съгласяваш при инсталирането на софтуер (почти всички популярни програми вървят с някакъв вид mallware).

3. Внимавай с какво се съгласяваш в web браузъра.


от dimo.petrof (2887 точки)


0
"Антивирусния софтуер според мен (не ангажирам никой с мнението си) много често прави от мухата слон" - такъв един слон, който се оказа всъщност муха, ме размисли от идеята да ползвам AVG. Но понеже не разбирам никак от вируси, все пак предпочитам да имам някаква антивирусна (Avast е, както писах по-напред, настоящето ми предпочитание). Радвам се да срещна и други с мислене сходно на моето по отношение на слоновете и мухите. :)

от boyanova6 (54 точки)