Логически интервю въпроси


27

Здравейте колеги,

Днес попаднах на логически въпрос, който познат на познат задава на интервю за работа в ИТ индустрията, така че исках да го споделя с вас - вижте текста по-долу.  Моля заповадайте с предполагаеми отговори или споделете други такива въпроси.  Мерси и поздрави.

П.С.  Не намерих друга такава тема във форума, затова отворих тази.
_______________________________

Логическа задача #1: Задачата, която ви предлагам е известна като загадката на Айнщайн. За нея той е казвал, че 98% от хората не могат да я решат, без да използват лист и химикал. Опитайте (дори и да използвате лист и химикал).

Има 5 къщи, всяка с различен цвят. В къщите живеят хора от различни националности. Те пият различни питиета, пушат различни видове цигари и отглеждат различни домашни животни. Домакините в тези къщи нямат еднакви животни, не пушат еднакви цигари и не пият едни и същи напитки.

Пита се кой от тях отглежда рибки, ако знаете, че:
1. Англичанинът живее в червената къща.
2. Шведът има куче.
3. Датчанинът пие чай.
4. Зелената къща се намира отляво на бялата.
5. Собственикът на зелената къща пие кафе.
6. Човекът, който пуши "Pall Mall" отглежда птички.
7. Собственикът на жълтата къща пуши "Dunhill".
8. Човекът, който живее в къщата, разположена в средата, пие мляко.
9. Hоpвежецът живее в първата къща.
10. Човекът, който пуши "Blend" живее в къщата, която се намира след къщата на любителя на котки.
11. Човекът, който отглежда коне живее в къщата, която се намира зад къщата на пушача на "Dunhill".
12. Собственикът, който пуши "Bluemaster" пие бира.
13. Hемецът пуши "Prince".
14. Къщата на ноpвежеца се намира до синята къща.
15. Съседът на пушача на "Blend" пие вода.

И така: Кой от петимата отглежда рибки?


в Други от gradev (1661 точки)


Отговори6
Немецът гледа рибки      
         
         
Къща 1 Къща 2 Къща 3 Къща 4 Къща 5
жълта синя червена зелена бяла
Норвежец Датчанин Англичанин Немец Швед
котки коне птички рибки кучета
вода чай мляко кафе бира
Dunhill Blend Pall Mall Prince Bluemaster

 


от Flystar (1171 точки)


0
Да - искаш ли да споделиш как стигна до верния отговор? Аз направих една матрица 6х6 (от долу нагоре: позиция на къщата от ляво на дясно, цвят на къщата, националност, марка цигари, животно, напитка; от ляво на дясно: първата колона с имената на категориите плюс 5 колони с всичките стойности) и по метода на изключването успях да наредя цялата матрица.

от gradev (1661 точки)

0
Отворих Excel направих една таблица с 5 колони, надписах редовете - цвят, страна, животно, питие, цигари и започнах да попълвам клетките една по една само за това което знам с bold... Когато сигурните свършиха вкарах всички останали възможности с italic за да ги различавам и после вече е много лесно - то ти се набива на очите, че в някоя от клетките има само една възможност и я правиш сигурна и т.н. за около 3 минути всичко се изчисти... Таблицата която съм дал по-горе даже е директно копие от Excel-а в който работих.

от Flystar (1171 точки)0
Аз мисля че верният отговор е Англичанина. Логиката ми е че къщите са разположени както страните им на картата. Още отначало шведът се изключва като се споменава че има куче.
Малко глупава логика хванах ама нищо друго не ми се връзва.

от Evgeni92 (371 точки)


0
Мерси, че пробва, но англичанина не е правилния отговор.

от gradev (1661 точки)

0
е значи съм от мнозинството.

от Evgeni92 (371 точки)1
Отговора е логичен, но само ако имаш достатъчно RAM в главата да го обмислиш. :D

от scarylabcat (801 точки)


2
Логическа задача #2: Имате два правоъгълника в равнината, които могат да са позиционирани по всякакъв начин един спрямо друг. Възможно ли е, и ако да - как, с една права да се раздели всеки правоъгълник на две равнолицеви части?

от gradev (1661 точки)


0
Е това е правата която свързва средите им.

от Flystar (1171 точки)

0
Точно така - за уточнение, как би намерил средите на всеки правоъгълник?

от gradev (1661 точки)1

Логическа задача #3: Имате монета, на която шансът да се падне ези или тура е 50%.  Каква е вероятността да се паднат поне 3 езита от 4 хвърляния на монетата?


от gradev (1661 точки)


0
Имаме 4 хвърляния със 2 възможни варианта. 4*2 = 8. 3*2 = 6. 8 - 6 = 2; 2/8 = 0.25%
И на ум може да се сметне. 3/4 е 0.75% за грешка. и остава 1/4 което е 25%

от Evgeni92 (371 точки)

0
Мерси, че опита, но броят на всички различни комбинации не е 4*2=8, следователно и отговорът ти не е верен.

от gradev (1661 точки)0
Германецът -> риби до тук добре. Колеги остана само да пишем алгоритъм за решаването на тази задача. На мен ми звучи забавно, дайте да пробваме :)

от Plamen_Petkov (1255 точки)


1

И една загадка от мен: 

Логическа задача #4: 

Един човек влиза в градина и насреща му едно ябълково дърво. Поглежда към клоните му - там има ябълки. Поглежда към земята - там няма ябълки. След което разклаща дървото, после пак поглежда към клоните му - там няма ябълки, поглежда към земята - там също няма ябълки. Въпросът е колко са били ябълките на дървото когато човекът е дошъл?


от Nikolay_Radkov (2911 точки)


0
Колега, задачата съм я срещал или поне подобна на нея и мисля че отговова е 2 и ако съм прав малко трябва да си оправиш условието. :)
EDIT: Прочитайки за 100-тен път условието, вече не мисля че има грешка, ама си мисля че ябълките са 2. Логиката е че поглежда клоните и там има ябълкИ (2 и повече), разклаща и вече нито на земята, нито на клоните има ябълкИ. За сметка на това пък на клоните вече има ябълкА, на земята също :)

от mita4itu (1969 точки)

0
0. Човека е халюцинирал.

от scarylabcat (801 точки)2

Една задакачка и от мен:

Задача #5:

            Трябва да влезете в охраняема крепост и единствения начин да Ви пуснат е да кажете правилната парола на пазачите пред портата, но си нямата никаква представа какъв е шифъра на паролата. Затова заставате до портата и наблядавате как влизат другите. След малко идва първия посетител. Съответно охраната го спира и му казва:

    Охраната: 5

    Посетител: 3

    Охраната: Добре. Заповядай в крепостта.

След малко се задава втори посетител и съответно:

    Охраната: 3

    Посетител: 3

    Охраната: Добре. Заповядай в крепостта.

След малко се задава нов посетител и съответно:

    Охраната: 1

    Посетител: 4

    Охраната: Добре. Заповядай в крепостта.

Ами престрашавате се и заставате пред охраната и стражите Ви казват:

    Охраната: 9

    Посетител: ...........

  Какъв е отговора,за да бъдете допуснати в крепостта?

 

PS: Колега, много готина тема.

 


от mita4itu (1969 точки)


0
Аз бих предположил 4?

от gradev (1661 точки)

0
Не е 4 :) За да има suspense... стражите вече те гледат лошо и барабаните бучат :D

от mita4itu (1969 точки)1
Наскоро, на едно интервю ми зададоха следния въпрос:
"Представи си, че имаш фирма за боядисване и трябва да боядисаш лентите на Цариградко шосе. Как ше дадеш оферта?. Можем да уточним, че Цариградко е дълго 10 км и неща като разход за боя на метър/км , не се знае."
Кажете си мнението, верен отговор от сега казвам, че аз нямам.

от wooden_jesus (2128 точки)


0
Това, че нямаш данни за разход на боя и труд е задължителна част от условието или....т.е. винаги ги нямам и трябва да измисля решение така ли?

от mita4itu (1969 точки)

0
Не те разбирам, но нямаш ги, няма как да ти ги кажат, трябва да се измисли нещо друго. Също дали ще се боядисва с валяк или с машина, няма значение.

от wooden_jesus (2128 точки)1

Логическа задача #7: Диктатор има 20 затворници и иска да им удължи присъдите, но им дава последен шанс за спасение - утре, той ще ги нареди в редица един след друг, всичките обърнати в една посока, така че всеки да вижда само главите на затворниците преди него, ще сложи на главата на всеки шапка или в червен или в черен цвят, и ще удължи присъдата на всеки, който не познае цвета на шапката на главата си.  На затворниците е разрешено да кажат само думата "червено" или "черно."  Започва се от последния човек (т.е. този, който вижда шапките на останалите 19 затворника пред него), после предпоследния и т.н.  Колко най-много затворници могат със сигурност да се спасят и какво трябва да се наговорят те преди да ги наредят в редицата?


от gradev (1661 точки)


0
почват от последния ... последния вика цвета на предния, след това предния си познава цвета и се спасява, после е следващия вика цвета на предния, предния си вика цвета и познава ... така всеки 2ри се спасява - или половината (в най-лошия вариант ... ако съвпаднат цветовете на самите викачи .. късмет - така може да се стигне и до спасяването на всеки един ;) )

от dzhenko (3893 точки)

0
Не, могат със сигурност да се спасят повече хора.

от gradev (1661 точки)0
Логическа задача #8: Имаме три лампи в една стая и три ключа за всеки един от тях в друга стая. Как само с едно влизане в стаята с лампите бихме разбрали кой ключ коя лампа светва? Веднъж като влезем в стаята с лампите, не можем да включваме или изключваме ключовете.

от gradev (1661 точки)


0
Включвам Ключ-1, изчаквам 10-на минути и го изключвам. Включвам Ключ-2 и влизам в стаята с лампите. Тази която свети отговаря на втория ключ, пипам една от останалите две, ако е студена значи се включва с Ключ-3 иначе е с Ключ-1.

от Flystar (1171 точки)

0
Включваме 2 ключа за 10-15мин. После гасим единия и отиваме при лампите. Едната свети, следователно за нея е останлия включен ключ. Другите 2 не светят, но едната е топла на допир, защото доскоро е светела, т.е за нея е ключа, който сме спрели преди да идем. Невключваният ключ остава за несветещата в момента и нетопла лампа.
PS: Тая задача не важи за енергоспестяващи крушки :D

от mita4itu (1969 точки)