R programming language


5
R is a language and environment for statistical computing and graphics.
Ако някой се е занимавал и/или ползвал този R - какви са ви впечатленията. Всякакви коментари са ми добре дошли.
Нямам време за собствено проучване, а трябва да взема решение, свързано с едно обучение, свързано с R. Затова ще разчитам на вашите мнения. Е, те не са на случайни хора :).
Благодаря предварително!Отговори2
Тук можеш да си го свалиш и да разцъкаш малко да видиш за какво става въпрос:
http://www.r-project.org/
Предимството е, че е безплатен и има много добре развита общност от разработчици, има отговор за всеки въпрос, който те интересува, библиотеки и т.н.
Недостатък е, че средата не е юзър френдли (изобщо), използва се предимно от хора, които се занимават със сериозни статистически анализи, защото дава възможност да създаваш каквито си искаш модели, а не се ограничаваш до предлаганите в SPSS, примерно, въпреки че и там има начин да си пишеш сам моделите.
За някакви стандартни модели, SPSS-a си е съвсем ОК и няма нужда човек да се мъчи с R.

от desislavaiv (292 точки)


1

Мисля, че това са доста добри уроци по темата и може да добиеш някакво впечатление. Пича, който ги води работи с езика в живота и е нает да направи уроците от един от топ 10 youtube каналите за програмиране. 


от yonchoy (2134 точки)


0
Аз изкарах две избираеми дисциплини за R в университет.Тя е полезна ако ще се занимаваш със статискика каква е има в математическите дисцплини. Ако не ще е просто загуба на време ,по-добре нещо свързано с информатиката.0
Стига да ти е интересно... и аз го прегледах покрай университета, но не ми хвана интереса :)

от lamerko (1141 точки)


2
Открих R случайно в началото на годината. Занимавам се с анализ на финансови данни, като използвам доста иконометрика. SPSS никога не ми е бил приятен за разлика от EVIWS. Последният е подходящ за иконометрично моделиране, като и дава възможност за програмиране, така че да си насториш моделите според изискванията.
Вече използвам R. Трябва много ровене и четене, докато устиш езика и спецификата му. Вятно има доста пакети, но трябва да си убеден в тяхната акуратност, като една и съща функция може да е в 3 пакета и ако ги използваш може да има конфликт.
На мене ми върши страхотна работа - както за излседователска, така и за бизнес. Но имам 1 на ум, когаот исползвам готови пакети, а не мои.

от Nigokhos Kanaryan (0 точки)