Референдум за електронно гласуване


6
Здравейте всички. Понеже тия в парламента отказват да ни дадат възможност да гласуваме електронно, а като нация с идеята да се превърнем в "Силициевата долина на Балканите" е срамота да се допуска такова нещо. Има начин, ако искаме, да инициираме промените сами. Който иска ,може да се подпише в подписката за организиране на референдум за изборната система. Давам ви линк с пунктовете:
http://politics.actualno.com/Punktovete-za-sybirane-na-podpisi-za-referenduma-sa-jasni-news_15193.htmlОтговори1
Наистина това е цивилизован начин за провеждане на избори, но пък е още по-лесен за манипулиране...

от staccobain (834 точки)


0
Хем си прав хем не си.Ако мислиш че сега манипулацията е трудна на следващите избори отиди до някое например Кърджалииско село и попитай някои дали ще гласува и за кого.Не знаят разбират за кого като ги закарат пред урната и им обяснят на място как и за кого.Манипулация е възможна винаги без значение от начина на гласуване когато става въпрос за пари и власт- двата най-силни наркотика на земята.


0
Не случайно съм акцентирал : "още по-лесен за манипулиране". Дали мисля, че е трудно ?

от staccobain (834 точки)


1
Тия референдуми в интернет са малко бошлав работа.
Ако някой търси промяна, една от важните стъпки е да гласува на евроизборите.

от Anastasoff (465 точки)


0

Електронното гласуване не би могло да се манипулира ако софтуера и уеб сайта за него са направени от Телерик wink


от Svetoslav1987 (1061 точки)


0
Телерик имат опит с проектирането на компоненти за програмисти, но не съм чул да са направили и една система, в което няма нищо лошо между другото. Просто са различни сфери. SAP, Мусала, Сирма, Давид са фирми който имат опит в тази сфера.

от yonchoy (2134 точки)

0
Това че не са направили досега не значи че не биха могли да го направят , дори по-добре от изредените от теб фирми.

от Svetoslav1987 (1061 точки)3
Както казаха по-горе, проблема е в манипулируемостта на изборите. Представете си че "дилъра" на гласове спре в центъра на селото, в колата сложи един лаптоп и ... минаваш покрай колата, подаваш си електрония подпис или бележката с паролата, мутрата на място гласува от твое име и ти дава 10-20-50 лева. Как ще се противостои на това? Един такъв "мобилен пункт за гласуване" може да се мести за секунди, може да са десетки в един район, с практически никаква подготовка и почти никакви средства за реализацията му. Колкото ида ми е тъжно, трябва да призная че "не сме дорасли" за такова гласуване. Проблема не е в тхническото обезпечаване или реализацията на такъв начин на гласуване, а в манталитета на хората.

от JulianG (5316 точки)


0
Може да бъде ограничена възможността за гласуване от 1 компютър или с anticheat приложение. А като се замисля то и сега така или иначе купуването на гласове е тенденция и сега. Каквото и да се измисли пак ще ги има, но с електронно гласуване избирателната активност активност би била поне с 30 процента по-висока и частта на платените гласове не би имала същата сила

от ar1m4n (150 точки)

0
Да , ar1m4n е прав , не всеки българин има компютър но да речем че от един компютър да могат да гласуват максимум 4 човека . Колкото е едно нормално четиричленно семейство в България.

от Георги Илиев (0 точки)4
За съжаление участие в подобна подписка няма абсолютно никаква тежест. Тия 240 боклука са толкова нагли, че въобще не ги интересува кой къде се подписва. Подписката за референдум е валидна, само ако е регистрирана в парламента и се провежда в законовия срок след инициирането и. Всичко друго си е просто изказване на мнение в някакъв вид форум.

от ttitto (1950 точки)


0
Прав си и точно заради това давам адресите на пунктовете за събиране на подписи. Инициативата за организиране на референдум е на президента Плевнелиев. Условието за да бъде проведен референдумът е да бъдат събрани 500 хиляди подписа. Референдумът е с 3 въпроса: Подкрепяте ли електронното, задължителното и мажоритарното гласуване като може да се отговаря на всеки въпрос поотделно. Казвам всичко това за да уточня, че вече подписката е в действие и аз просто информирам.

от ar1m4n (150 точки)

0
Не искам да съм лош пророк, но ако точно така са зададени въпросите, то дори и референдумът да ги подкрепи с мнозинство, пак няма да стане. Причината е, че не е ясно посочено какво да се промени. Това, че народът подкрепя не задължава депутатите да го приемат. Формулировката трябва да е задължителна за депутатите и те да не могат да мърдат. Нещо от сорта: Да се въведели задължително, електронно и мажоритарно гласуване? Тогава искат не искат трябва да го въведат. А така кво като го подкрепяме, дреме им. Аз всъщност не разбрах, че точно за тази подписка става дума в поста ти. Със сигурност ще се включа! Благодаря за напомнянето!

от ttitto (1950 точки)


1

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

 

Предложение за произвеждане на национален референдум

Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:

1. не по-малко от една пета от народните представители;

2. Президента на Републиката;

3. Министерския съвет;

4. не по-малко от една пета от общинските съвети в страната;

5. инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

 

Хайде сега някой да обясни, защо инициативата тръгва от човека, който може да предложи ДИРЕКТНО провеждането на референдума всеки един ден тоест президента ?

 Защо в статията четем за ФБ на Бойко Борисов, който призовава за подкрепа на подписка ? Нима той няма 1/5 от депутатите в парламента, които също директно могат да поискат дебат и гласуване ?

А от кога ГЕРБ имат по малко от 20% от общинските съвети в България ? 

Защо се тръгва през най-трудното и обречено на неуспех начинание ... събиратенето на 500к (годни)подписа ? 

Елементарен ПР. Е добре можехте да пощадите и този форум от тези глупости. 

Ако един от тези двамата споменати по-горе упражни правото си и инициира обсъждане на подобен референдум в Парламента най-малкото ще чуем всички "За" и всички "Против". На кои ще е полезно това гласуване, колко са те, кой ще ощети, колко ще струва, има ли база, за да се проведе, какви манипулации могат да се случат. Представете си че утре вземат че станат 500к подписа и се проведе такъв референдум и хипотетично той спечели  ... и Парламента задължително трябва да го въведе ... кой ще го въведе на практика и колко пари ще ни струва ... а ако докара до някакъв хаос, кой ще носи отговорността ? И последно дори и да стигнем до референдум, кой си мислите, че ще остави нещата така ... 
0
Много просто. Горепосоченият член също така гласи: "Когато предложението е направено от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и отговаря на изискванията на закона, Народното събрание е длъжно да приеме решение за произвеждане на референдум."
Източник: http://parliament.bg/referendum/

от a_rusenov (55 точки)

0
За да стане още по-просто си разпиши сценариите за събирането на тези подписи и тяхната проверка ... подчертавам проверка дали са реални и после сценариите при едно гласуване. Това, че има 500к подписа значи просто, че отиваме на референдум, а какво ще решат хората ... не е ясно.
-1
С риск да ме приемете за песимист ше ви кажа нещо по въпроса.Електронно гласуване означава че ДПС и БСП няма да видят власт никога повече.Основните гласоподаватели и на 2-те партии са хора които едва ли знаят какво е компютър.Хората по Кърджалииско които едните лъжат и притискат да гласуват за тях не малка част ток нямат не знам как ще ги сложиш пред компютър.Другите основно разчитат на пенсионери и цигани които разбирате пак им е трудно боравенето нови техники.Кръв биха пуснали само да не се приема подобно нещо.Мразя политиката но при отворена тема ще изполвам случая да ви кажа да нямате надежди с мирни дейсвия,референдуми и подобни.Даже и да се съберат гласове са референдум тез са майстори на манипулацията , кражбата и непукизма ще извъртят нещата и скоро няма да се приеме каквото и да е в тяхна вреда.0
Към списъка прибави ГЕРБ и всички партии с реални шансове за успех тоест гравитиращи около 4%. Всички останали участници се целят в заветния 1% за субсидията, някои от тях продават и регистрации, но ще стане много дебело да ти обясня и този бизнес. Справка си направи в Закона за политическите партии и Закона за местните избори. Изводът е - ако ще и на Луната да направят избирателна секция положението няма да се промени.


0
Наблегнах на двете най-мръсни партии.Истината 90% от хората който гласуват досега няма да могат да го правят ако се въведе електронно гласуване.А поне за мен отдавна извода е че за да се промени нещо при нас трябва да стане Украйна х 5 трябва да се лее кръв инак няма да стане.И то кръв от политик за да имат някакъв страх и да мислят малко преди да правят глупост след глупост.Лошото е че според мен вече няма кой да пролее тази кръв,5-те века робство са оказали влияние голямо превърнали сме се в робско стадо което мълчи и гледа и не вярва че нещо някак може да се промени.Смешното то не е смешно а трагично че в момента държавата се управлява в голяма степен точно от тези които ни насадиха това робско поведение.Дефакто сме си в робство само че доброволно....1
Твърдо съм против електронни референдуми и електронни гласувания, посочете ми една само една софтуерна система която не може да се манипулира, ако не отвън то от вътрешни хора и ще си променя мнението

от bgotov (1559 точки)


2
Бойко кво ми е седнал да плаче като вдовица за ***, ако е искал да променя нещо в изборната система имаше достатъчно време 3.5 години, а и възможност. Просто не е искал. И докато не се избият хора и армия по-улиците няма да се промени тази система, с тази ситема която ние искаме е равносилно да пратим всички политици кметове и администрация от последните 20 години или в чужбина или на трудовата борса. Кой ще се съгласи сам да си отреже клона на който седи?

от bgotov (1559 точки)


2
Относно отхвърленото вчера от парламента предложение за електронно и задължително гласуване ( http://dnes.dir.bg/news/izboren-kodex-zadaljitelno-glasuvane-16119572?nt=10 ), ми прави впечатление това:
" „За” предложението гласуваха 55 народни представители, сред които и от "Атака", „против” – 100, 6-ма се въздържаха.".
Доколкото знам, ГЕРБ имат 97 човека в парламента. Дори и да има някой напуснал групата им, то пак е много странно че вчера само 55 човека са гласували "за" и то, както пише в новината, имало е и от "Атака" гласували "за", което автоматично означава че от ГЕРБ гласувалите "за" са били още по-малко...
Ами да попитам тогава, с какви очи ГЕРБ застават пред народа и казват, че са "за" промените, че чак и активно участват в организирането на подписка за задължителен референдум. Ако бяха гласували вчера всички от ГЕРБ "за" + няколкото човека от "Атака" (доколкото може да се разчита на достоверността на данните в цитираната новина), то проста сметка показва, че дори е било възможно гласовете "за" да бъдат и над 100 ...
Всичко е прах в очите на народа. Години наред се разиграва един и същи театър и от всичко е видно, че никой от разиграващите го не иска промяна...
Edit: .. И наистина (както е писал bgotov), какво направиха ГЕРБ по въпроса за промяна на изборния кодекс, по време на 3.5 годишното им управление?...

от newhope (0 точки)


0
Създадоха кодекса "Фидосова", това направиха ;)