Отборен Проект ООП - работа с Github


45

Здравейте колеги,

Започнах тази тема най-вече в помощ на колегите от моя екип за отборния проект по ООП, и понеже в последните дни изписах доста по темата, реших да го обобщя тук, та ако има и други които за първи път се сблъскват със системата да ги улесня малко. Искам да уточня че поста е насочен повече към начинаещите.

Първо и най-важно - github account и local repository, което колега от предишната академия, много добре е обяснил как става в блога си.

Сега по същество.

Първо ако имате Visual Studio 2013, не ви трябва да си изтегляте приставката за Team version control, защото тя е вградена в последната версия на студиото. Ако сте с версия 2012 или по-стара, можете да си изтеглите последната версия available от тук (последната е буквално от вчера).

След като я инсталирате (или просто ползвате VS 2013), отваряте от лентата с опциите Team - Connect to Team Foundation Server.От там ви се отваря менюто Local Git Repository, където трябва да добавите съответно фолдъра в който е проекта ви с бутона Add, и копи-пейст на линка с репозиторито в което е отборния ви проект. Слагам няколко скрийншота, за да няма объркване кое репозитори, и къде точно се слагаСлед като add-нете адреса към Local Rep-a, ви се отваря инстанция към отборния проект в Team Explorer-a, откъдето вече можете да си го отворите.

След като отворите папката от тук, вече ви излиза менюто със .sln файла, с което вече можете да си работите. Както и опциите за синхронизиране на промените и качване на вече написания код в Github.След като вече свързахме проекта си със студиото, вече можем да вземаме последната версия от Github, която съотборниците ни са написали, или да качваме наши нови подобрения.

Когато искате да качите това което сте написали - > Commit, като след това имате възможност да оставите коментар относно това какви промени сте направили по проекта.


За да се оеднаквят версиите в github и тази в студиото ви давате Sync, след което промените които сте направили са вече в Github, и съотборниците ви могат да ги виждат.
Последното което ви трябва е как да си изтеглите последната версия, тоест когато съотборниците ви са правили промени, те да се пренесат и в проекта, който е във вашето хранилище. Това става чрез опцията Pull или Clone.Надявам се това да ви е полезно,
Георги :)
Отговори0
Блогът, който си посочил, изглежда много добре, но все пак може да бъде доста по-обяснителен. Не се разбира всичко и е доста объркващо.
Справих се, но все пак...

от LERRY (582 точки)


0
Нямах нищо против да пиша и по тази тема, но щеше да стане прекалено дълъг поста ми :)

от borisov90 (609 точки)

0
Мисля, че дължината не е от значение. Важно е знанията да се споделят. :) И все пак благодаря за споделената информация.

от LERRY (582 точки)


4

Поздравления за туториела!

За жалост при мен не се получи, VS  се запъна още на първата стъпка и не искаше да ми покаже Local Git Repository-то...Оказа се че трябда да инсталирам разни плъгини, поразгледах още някои туторили (едни бяха сравнително пълни, на други им липсваше някой дребен детайл като обяснение, в резултат на което си блъсках главата в чудене, защо пак не се получават нещата) и накарая така се получи, че си синтезирах цялата събрана информация на едно място и направих още един туториел за работа с VS и общи проекти в GitHub. Можете да го видите в блога ми.

Дано ви е полезен!

ЕДИТ: промених заглавието на статията на "Как да настройм и работим с Visual Studio 2012 по отборен проект качен в GitHub".

Някой ако е с 2012 версия, написаното ще му е от полза...Макар че, то ще си стане време за Visual Studio 2014 вече :D


от Matrix (2857 точки)


0
Колега, имаш ли представа, дали като ползваме VS покриваме условието да не се използва TFS?

от miroslav.tsakov (1476 точки)

0
Ами реално погледнато не виждам, защо да не се покрива - стига човек да смени сорс контрол системите във VS от TFS към Git:
Във VS отивам на Tools – Options - Source Control – и от падащото меню избирам Git Source Control Provider.

от Matrix (2857 точки)