Как да откажем някой от Информатиката. И как да го запалим


7

Попднах на едно постче, което ми се стори интересно. И не само интересно, но и много вярно. Всички вървят напред в една посока, а ние в обратната...

http://sofiavalley.com/cs-education/?fb_action_ids=10202517847560562&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B599116910173063%5D&action_type_map=%5B%22og.likes%22%5D&action_ref_map=%5B%5D
Отговори0
Манипулативни истории. Информатиката е самоинициативна и самоука работа, човек трябва сам да си я харесва и да търси през свободното си време информация(а не да се чуди защо учи това).
Трябва да си мотивиран заради самата наука и по принцип да са ти интересни нещата.
Не е нещо по което да те запалват и отказват...
А и много хора оправдават липсата на желание за полагане на усилия, труд и учене на информатика с университетите, с математиката, с даден език за програмиране и с какво ли още не, но реално системата не е по-зле от хората.

А и информатиката далеч не включва само програмиране, ами и теория на операционни системи, комп. архитектури, AI, мрежи и т.н.

от Bootstrapper (0 точки)


0
" Информатиката е самоинициативна и самоука работа, човек трябва сам да си я харесва "
А замислял ли си се някога, кое е това което кара даден човек да харесва или не каквото и да е било? Какво те кара да намираш за интересно дадено нещо или не?
Мога да ти кажа според мен какво е.
Съвкупност от фактори разбира се, но най-значими от които: опит, преживявания, впечатления. В следствие на които всеки си прави своите изводи.
Без опит, преживявания и впечатления. Без каквато и да е било информация свързана с дадено нещо (в случая дадена професионална сфера), не мисля че би могъл да имаш каквото и да е отношение към него (било то позитивно или негативно).
Смятам, че за един млад човек, който не е имал предходен опит свързан с програмирането (няма роднини и познати, които да споделят с него опит от сферата, не е гледал филми, предавания или не е чел статии по темата или най-общо казано не е натрупал в съзнанието си достатъчно релативна информация), училището би изиграло ключова роля във формирането на неговото мнение по въпроса.
Може и да не е така, просто сметнах за уместно да изкажа мнение.


0
Не винаги е така, аз примерно а и доста други познати напълно игнорирайки околния свят сами са си решили да харесват нещо и да се занимават с него, без нужда от предходен опит, или споделяне и т.н., нужно е само да имаш компютър.
Иначе разбира се има много неща които да демотивират човек от учене на информатика/програмиране, и най-често това е средата, и то това е национален проблем, свързан с масовото търсене на лесни пари, на далавери, записването на висше без желание, идеологията да се живее ден за ден и първо да се гледат забавленията и т.н. Едва на второ място слагам проблемите на образованието.

от Bootstrapper (0 точки)0
Мога да се съглася, че нещата са мааалко преувеличени.
Пример с ... с четенето. Не можеш на 5-6-годишно дете да му обясниш, че ще си чете само приказките ако научи буквичките. И това да му хареса.
Във всяка сфера има период на "първоначално натрупване на знания", който никак не е приятен, скучен е и без особени резултати. Просто няма как на първата лекция на C# част 1 да ни кажат "Ами ... сега ... да почнем да правим играта Crysis (примерно). Отворете си Visual Studio. Ох, извинявам се, вие не знаете какво е Visual Studio. Значи, това е оная синята иконка... А... какво е иконка? Ами, това е всяка една от картинките на десктопа...".
Та ... налага се да се почне от "А" и "Б", като първите стъпки са най-трудни, и усвояването им изглежда най-безрезултатно и безполезно. Но точно те ти дават основата, върху която да почнеш да градиш нещо. Без тях просто не можеш да започнеш.
Не им харесвал синия екран на Borland C... Ако бяха почнали с Windows Forms или с ASP .NET дали пък щяха да разберат нещо? Все едно да караш шофьорски курс за пръв път в живота си и на първото "градско" да те качат на болид от F1...

от JulianG (5316 точки)


0
Идеята не е да разберат всичко от първият път, а да им се покажат готини работи, които да им станат цел. Дори и Windows Forms да са били трудни, като знаят че това ще правят след примерно 1 месец, дали няма да им е по-приятно?
Разбира се винаги е лесно да се преподава без да се дава смисъл.

от syndbg (296 точки)

0
на всички ни е ясна идеята, но на практика се получава това за което говори juliang (уви така е с абсолютно всичко по света, т.е както се пееше в една песен "это нормално" .. и защо хората не проверяват източниците си на информация (после се сърдят на журналистите :)) Софийското поле е котловина, част от Задбалканските котловини.

от redOne (0 точки)0
Здравейте,
На някои им е по-лесно, а други едва се справят. Както е казал героят на Николай Хайтов: "... едно е да искаш, друго е да можеш, а трето - да го направиш."
Къде ли не са информационните системи - дори в супермаркетите без тях не може!
Поздрави,
Мария

от marias (752 точки)


1
За да се занимава човек с програмиране или нещо подобно...трябва да е зарибен. Иначе няма как да ти понася целодневното седене пред компютъра и постоянна аналитична мозъчна дейност.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
и да може да мисли логично поне, освен да запомни и нови термини и т н.

от marias (752 точки)

0
Трябва силна воля, а каква ще е мотивацията, която ще провокира тази воля - строго индивидуално е. ;)

от miroslav.tsakov (1476 точки)