Предложение относно отборните проекти.


6

Днес бяха защитите на отборните проекти по ООП. Имах щастието да гледам всички отбори от 18ч30м до края, някъде около полунощ. Поздравления за Ивайло, за всички презентиращи и за техните активни съотборници.

Подчертавам активни.  

Направи ми впечатление ще почти нямаше отбор, който да е работил в пълен състав. Имаше прекрасни идеи за игри, които поради хора, които провалят отборите си не бяха имплементирани до край или пък нямаха UI.

Ние въпреки намаления състав с 50% успяхме да си предадем всичко на 99% работещо и с прилична графика.

Предложението ми е следното:

На студенти, които не са участвали в отборната работа да им се отнеме опцията да заявят участие за следващата. Записването е доброволно така че оправданието нямам време, работя и други подобни не би трябвало да важат. Всеки предварително знае с какво време разполага и как се разпределя то. Не може след като един път си провалил отбор или най-малкото не си написал 2 реда код да ти е позволено да запишеш отново и отново отборен проект и да продължиш да го правиш. Защо хората, които имат желание да работят, на рандом принцип трябва да бъдат съотборници с  неактивни студенти, които са се записали за спорта, но реално са способни с бездействието и незаинтересоваността си да дърпат надолу и хората с желание. Не убиваме ли така ентусиазма на  останалите ? Имаше отбори с по 1 или 2 човека. Ами той как утре ще се реши пак да се запише за отборна работа и случайното разпределение пак да му натресе 4-5 неактивни. Това значи пак провален проект и пак дърпане назад с точки и класиране. Мисля си че ако на неактивните им се отнеме възможността да записват нов проект след като не са участвали в предния ще има своеобразно сито и отборите ще са по-малко, но по-качествени откъм краен резултат. Така няма да се налага всеки път да тръпнеш, кой ти се е паднал от лотарията за съотборник.
Отговори7
Пропускаш много неща.Никой не е застрахован че няма да му се случи нещо което да го лиши от възможността да учавства активно,причини хиляди.Трябва ли да лишиш всеки които не е учавствал по една или друга причина от възможност да учавства втори път ? Ако работиш някаъде и колегата ти да речем се разболее какво спираш да работиш ли?Има хора които са записали и учавствали но не са присъствали на защитата пак по различни причини.Неактивните след С# втора част са много малко и почти всички имат причини които наистина са уважителни.Мисля че умишлено се правят по-големи екипи за отборните работи всички знаят че най-вероятно ще има неактивни по една или друга причина.Като пример ще ти кажа че и аз бях записал отборна работа но ми се случи нещо което нямам намерение да разгласявам и нямах физическа възможност да се включа.Няма как да предвидим какви изненади ни е приготвил живота за да знаем какво да правим за съжаление.0
Големите отбори допринасят за по-голяма лежерност и въобще не гарантират по-активно участие. Само са основание проектите да са доста големи. За този курс специално имаше толкова много време, че никой няма право да се оправдава с непредвидени обстоятелства. Просто по български много хора си чакаха последния момент. Въпреки това намирам, че отнемането на 10тина точки от записалите се (както е в момента), но неучаствали съотборници е достатъчно наказание. Както и всеки който се запише трябва да има готовност да направи проекта в дадения срок сам или с максимум на още един участник. Това почти винаги е възможно, ако успееш да разучиш предварително съотборниците си (форум, bgcoder) и разбереш кои са сериозни и кои не са.

от ttitto (1950 точки)

0
"Въпреки това намирам, че отнемането на 10тина точки от записалите се (както е в момента), но неучаствали съотборници е достатъчно наказание. " - Тъкмо това обсъждахме вчера след защите. Наистина ли се отнемат точки наказателно, или просто не добавят тези 20%?

от g_damyanova (1550 точки)11

Хора, какви 50% участие, вие сте късметлии, как ви се струва 20-30% (такава е статистиката от последните две отборни работи). Михаиле, абсолютно е разбираемо е на някой да му се случи да не може да вземе участие, въпреки, че го е заявил, но няма как това да се случи на повече от двама човека от отбора. За мен по-лошото от не вземането на участие е, че до последния момент се налага да чакаш колегите, понеже те не ти казват, че няма да вземат участие, а най-вероятно би се сметнало за неколегиално още седмица след започването на отборната работа малък брой хора да напишат всичко и да не оставят възможност на останалите да се включат.


от dimo.petrof (2887 точки)


4
От последните две отборни работи (C# и ООП) усетих и двете крайности - на C# ми се падна супер готин отбор, всички работиха супер мотивиране, всеки правеше каквото може, нямаше такова скатаване, докато на ООП ми се паднаха къде студенти, къде работещи. Два дни след като разбрахме отборите си вече се бяхме събрали, говорихме си за идея и до там- всички по едно време изчезнаха и се появиха 10 дни по-късно, някои даже два дни преди датата на предаване и казаха- "Дай да видим сега какво да направим." . Според мен това няма да се оправи докато има учащи студенти и работещи в Академията и както казаха горните - да, на всеки се налага да се разболее или да му изникне нещо, но не смятате ли, че това се случва в 20% от случаите.

от stambeto09 (425 точки)


0
Проблемът в никакъв случай не е, че има работещи в академията. Аз си го обяснявам с това, че ООП като материя има нужда от доста време да бъде осъзната. Отборите се сформираха прекалено рано и много хора не оцениха реално възможностите си. Имаха желание, но впоследствие осъзнаха, че им е трудно и не разбират материала и решиха да не се излагат. Ако се направи статистика какъв процент от хората, които са оценени от съотборниците си като неучаствали са се явили на изпит съм убеден, че ще са под 10%. т.е. който се отказва от отборната работа се отказва и от целия курс.

от ttitto (1950 точки)

0
Не мога да се съглася - един човек, който има цялото свободно време и не се занимава с нищо друго да не разбира материала до такава степен, че да не се включи в отборната работа. И това, който се отказва от отборната работа се отказва и от целия курс, това също според мен не е вярно- много хора след като видят, че няма да могат да смогнат с домашните и след това с подготовката за изпита се отказват да участват в отборна работа след като са се записали, само и само да се подготвят за изпита. Няма причина да се откажеш от целия курс, при положението, че си предал всички домашни досега и само заради едната отборна работа, поне аз така го виждам. И не ме разбирай погрешно - нямам нищо против учащите и работещите, защото и аз съм такъв, просто някои хора предпочитат да свършат по- важна работа, с каквото и да е свързана тя, отколкото да се включат в отборната работа примерно. Ако го няма страничния фактор, просто гарантирано няма да се случват тези работи или поне да не е чак толкова крайно изказването ми, ще се случват по-малко и то подкрепени с уважителни причини.

от stambeto09 (425 точки)9

Според мен, не трябва да се разделят хората по-този начин, аз също съм работещ и това не ми попречи да се отнеса сериозно към задачата. Не смятам, че проблема тук е в това дали работиш, учиш или каквото там правиш. Или си сериозен или не си.

Когато има желание човек намира начин, когато няма, намира оправдание.

Аз по никакъв начин не се сърдя на хората които не са взели участие, по-скоро искам да ги призова да са честни със себе си и съотборниците си и възможно най-рано да си кажат, че няма да участват, за да не спъват организацията на проекта. 


от dimo.petrof (2887 точки)


0
За желанието и оправданието си много прав. На всеки може да му се случи нещо непредвидено, но това не е оправдание да не кажеш на съотборниците си,че не можеш да участваш поради непредвидени обстоятелства. Още повече когато имаш около месец време. И в духа темата да попитам какво значение имат оценките, които ще поставим на съотборниците си.

от mita4itu (1969 точки)

0
Аз лично в момента мисля, че няма да оценявам ... не искам да съм хейтър ...

от dimo.petrof (2887 точки)3

И аз имах късмет да попадна на готин отбор за отборната работа по С#, но за задачата по ООП настана пълен хаос. От 6 човека с 2 не можахме да осъществим контакт. Събрахме се на една лекция трима, и решихме допу-горе каква игра ще пишем и след това въпреки писането в Скайп и други методи така и неполучихме обратна връзка от четвъртия човек повече от седмица. В крайна сметка този четвърти човек се оказа, че повече вреди нанесе на отбота отколкото ползи. Имаше направена някаква начална йерархия на класове, той се хвана да работи по задачата , изплюща 5-6 класа engine, взети от някъде, оплете ги в останалия код , така че да не се билдва и ги заряза. С колегите загубихме незнам си колко часа да разгадаваме кое за какво е и да се опитваме да възстановим кода със ООП и анти-ООП методи (което на защитата се видя много ясно какво мазало бяхме създали). И това "помагане" на колегата се случи няколко пъти по време на работа по задачата. Как е възможно човек минал C# да не знае как да напише метод? - Ако имаме клас със име Pesho и метод Move, човекът очаква код Move ( ref Pesho ) да се билдне. Какво трябва да се прави с такива хора, които със своето участие нанасят повече вреди?

Edit: Аз също работя, но намерих в запълнения си график време за задачата. Не помня кога за последно си легнах преди 2:00 a.m. :(


от Hades12 (284 точки)


0
При мене се получи същото подобно нещо - единият пич дойде, даде един код, който беше ООП написан. В последствие разбрахме, че това беше проектът, който те са представяли на C#2 и поради някоя причина, те (останалите) бяха решили, че е по-добре да extend-нем така да се каже тяхната версия, отколкото да създадем нещо наше, ново, уникално. И така се започна с проблемът. Аз смятам, че от моя страна си бях прав, като се опитвах да ги обедя да започнем от нулата, но те изглежда бяха прекалено заети и не осъзнаваха, че този проект просто няма накъде повече да се разшири. Но както и да е де, задействахме се и се започна същата работа като при вас - писане на поразия. На мен честно казано ми отне повече време да разбирам кода отколкото да измислям някаква нова функционалност - честно, и те все излизаха с номера, че това не ми трябвало да знам как работи, нали това все пак е ООП - пишеш си твоето, не пречиш на другите и така. Както и да е, от моите преживявания стигам до извода, че няма смисъл да се записваш за отборна работа именно поради този фактор - че отборната работа просто не е това, което трябва да бъде. Това е може би единствения недостатък, който мога да намеря в системата на Академията, но и не мога да измисля и алтернативно решение, както и премахването й не е, защото все пак това си е отборна работа. Другото решение, което аз намирам е да се постегнат работите с team work-a - да се слагат или по строги наказания, като например вместо 10%, да се взимат 20%. Има много начини, чрез които да се реши този проблем, най-добрият за мен - пуска се една тема в форума, дават се няколко десетки идеи и лекторите избират най-добрата - какво по-хубаво от това те да не мъчат и в същото време да се избере най-доброто.

от stambeto09 (425 точки)


2
Според мен е достатъчно да се отнемат точки на тези, които отбора прецени, че не са участвали. Това има две предимства - първо, наказанието е еднократно и за конкретния случай. Може следващия път човека да има възможност да участва пълноценно, и тя да не му се отнема. И второ - отбора може да прецени какво да прави - ако човека се е обадил, предупредил е навреме, или е участвал на някакъв етап, отбора може да прецени, че е участвал. Ако пък въобще не може да се разчита на него, казват на защитата и това е. Вече въпроса е колко точки да се отнемат. Но е задължително да се отнемат, защото всеки ще си прави сметката предварително и по време на самата работа - дали иска да участва, и дали не може все пак да отдели някакво време, колкото и да няма.

от neutrino (3376 точки)


8

Аз пък си мисля че всичко това е част от приключението да работиш в отбор. Когато не всичко зависи от теб и когато трябва да чакаш други хора, на които или им се случва нещо или се разболяват, не трябва да чакаш да се оправят и през това време да ги виниш, че не си вършат работата или че са несериозни, а трябва да измислиш как да им помогнеш, как да си разпределите работата им за да може да вървите напред.

И в един реален екип се случва всичко. И когато наближи крайния срок никой не гледа оправданията и причините да не се свърши нещо - гледа се само какво и как е свършено.

И аз разбрах прекалено късно, че половината ми отбор по една или друга причина няма да може да участва. Щеше да е прекрасно тези хора да бяха го осъзнали предварително и да не се записват въобще. Не ги виня - както казах всичко става. Но пък чак да им се отнема правото да участват в бъдещи отборни проекти - това си е доста крайно. Може би ако са неактивни 2 или 3 пъти - тогава ми се струва по-адекватно да се взимат такива крайни мерки.


от dzhenko (3893 точки)


0
Пропускаш нещо много важно - в един реален екип има мениджър, който поставя задачите и се грижи за изпълнението на проекта по план. При нас няма мениджъри. Вярно, винаги някой успява да се наложи, но правата му са доста ограничени и не може да задължи никой да си свърши работата. Нито пък може да му каже да не прави нищо щото е бавен и друг трябва да го направи.

от ttitto (1950 точки)

0
Ами ти сам го каза - винаги някой успява да се наложи и като види че хората се отказват или не могат да се справят преразпределя задачките и се вършат само най-приоритетните. Това пак е част от изживяването "работа в отбор" :)

от dzhenko (3893 точки)3
И в моя екип имаше работещи, които през деня си ходиха на работа, а вечер писхаме код до 1-2ч през нощта, така че си е до желанието просто. Радвам се че паднах в готин екип, а иначе за неучастващите взимането на 10-15 точки си е достатъчно наказание, и не мисля че има нужда от по-сурови мерки.

от borisov90 (609 точки)


0
Много зависи, както колегите нагоре са написали дали е имало причина за неучастието в отборната работа. Или ако е имало прекалено голямо неразбирателство в един момент някой да е спрял да се занимава. Това обаче зависи и от самия отбор как ще представят информацията, когато ги попитат дали са се събрали. За взимането на точки съм съгласен, за хората които са се записали за отборна работа и изобщо не е имало връзка с тях и не са казали абсолютно нищо. Или пък просто да се следи 1 и същи човек ако 2 - 3 пъти се е записал и не е участвал просто да няма право да се записва или нещо подобно.

от mbelev (2312 точки)

0
Е, да. В случая не визирам някакви крайни ситуации в които няма как да помогнеш, аз коментирам нормалните случаи през които всички минаваме - учене/работа :)

от borisov90 (609 точки)


0
Проблемът не е в съотборниците, а в заданията. Първо, защо записването се пуска преди заданието да е ясно? Лично аз, ако бях видял, че ще е RPG игра, ами нямаше да се запиша. Второ, някой ще ми обясни ли къде в живота се сформират отбори с различно ниво на способности? Аналогично на отборите в академията, си представете футболен отбор от ученици, аматьори, юноши и професионалисти и си представете какъв футбол ще се получи.

от miroslav.tsakov (1476 точки)


0
Да и аз мисля че първо трябва заданията да се пускат, и честно казано като видях че е RPG този път, съжалявах за кратко че съм се записал изобщо на отборен :) Оказа се ползотворен опит в крайна сметка

от borisov90 (609 точки)

0
То слушах 1 път като Иво говореше точно за това разпределение по отбори, че и те се чудели как да е точно, ама в крайна сметка така било най - уместно. Защото да кажем ако сформират отбори само от най - добрите, там ясно нещата ще станат. Но отбор от най - слабите хора се получава кофти за жалост. И така със смесен отбор, като целта е и по - скоро тези, които са по - напред с материала и повече знаят да помогнат на другите и да научат повече неща и може би те да водят отбора като цяло. Но пък го има и другия момент, когато ти се пада някои незнаен философ в отбора и нещата пак не се получават толкова добре. ;д Макар, че и начинаещ да си (съдя по себе си, защото аз съм) пак може да учиш нещата, просто зависи колко голямо желание имаш и какво искаш да направиш. Ако дори и по - начинаещите са много надъхани просто и отделят повече време, нещата пак се получават. Като цяло обаче си е чист шанс в какъв отбор ще се паднеш, което е кофти малко.

от mbelev (2312 точки)8
Аз имах "удоволствието" да се падна с много "сериозни" съотборници.Във фейсбук групата се записаха 8 човека и до там...Предложих им на 22-ри вечерта да се чуем и да решим какво ще правим и как ще си разпределим работата,като всеки трябваше да има идея за игра и как да се напише,също така да си е настроил VS и да е готов за работа.Те се съгласиха,но на 22-ри ми се включиха само 2-ма,дето не знаеха къде се намират и един дето само ни преглеждаше постовете без даже да ни поздрави.Трябваше да им обяснявам за гита,пратих им видеа,правих акаунти и накрая се разбрахме да направя скелета на играта вечерта и от следващия ден да се влючат и те.И познайте на 26-ти слетобед един от тях добави 3 промени - триене на празен ред,триене на юзинг,добавяне на цвят на конзолата.Днес съм на защита и се чуствам много гадно,направо не ми се ходи да се излагам там с недовършена игра,но се надявам да се оцени това че поне опитах :(