Как се пише CV за IT индустрията?


5
Здравейте , можете ли да ми дадете някакви примерни CV - та подходящи за кандидатстване в IT индустрията. Изгледах видеотата от семинара на Телерик- ИТ кариера и съм на ясно че няма стандарт и точни правила при писането на CV при кандидатстване за работа в тази професия , но тъй като почвам да си правя CV от нулата бих искал някаква насока , някакво "вдъхновение". Като написах Curriculum Vitae for IT jobs в Google ми излязоха малко "сиви и невзрачни" CV - та като че ли неотговарящи в някой аспекти на изискванията за едно CV изложени във видеото "Подготовка за впечатляващо CV " на Наков.
П.П. CV - то трябва да е на английски нали?


cv it

Отговори1
Здравей,
Потърси нещо от сорта на "web it resume templates" в google. Би трябвало да ти излезнат доста примери в изображения. Избери си нещо близо до твоя стил, нещо което ти харесва. Можеш да си направиш едно на word/pdf документ и едно на html примерно. Добавяй колкото можеш и свои идеи и комбинирай различните примери. Това е моя съвет. Успех :)

от stanev.plamen (1143 точки)


3
Най-добре, изгледай видеата на Наков по темата. Имаше семинар на тази тема преди 2 години. Обясняват общо взето че е най-добре да напишеш нещо оригинално, а не темплейти :)
http://www.nakov.com/blog/2012/01/04/finding-it-job-for-beginners-seminar-12-january-2011/

от borisov90 (609 точки)


0
И, да. На английски трябва да е, също и Cover Letter си напиши :)

от borisov90 (609 точки)

0
Да, клиповете му за автобиография и мотивационно писмо са много полезни и на мен лично ми помогнаха за успешни кандидатури! Гледай ги, спазвай и ще успееш :)

от stanimir1990 (221 точки)


-1

Имам няколко въпроса .

ВЪПРОС 1:

Секциите в CV - то трябва ли да имат следната последователност:

1. Personal Info

2. Objective(Opcional)

3. Education

4. Experience (като третото и четвъртото могат да бъдат разменени в зависимост от това кое си правил повече).

5. Projects

6. Habilities & Skills

7. Leangugaes

 

ВЪПРОС 2:

6 - та точка Habilities & Skills какво трябва да пиша:

 

- знам да пиша на CSS , Java Script.....

или

- аз съм комуникативна личност , team player.......
 

ВЪПРОС 3:

В Университета сме се учили да правим Европейско CV което според Наков е твърде неадекватно за кандидатстване в ИТ сферата. Спомням си че ни учиха че не трябва да слагаме заглавие на CV - то , напримерно да пишем най-отгоре с големи одебелени букви CV ами просто да почваме с Personal Info ,без да казваме това е CV. Искам да знам след като Европейското CV е грешен начин и тази негова практика да не се слага заглавие на CV - то ли е грешна?

ВЪПРОС 4:

Относно 4 - та точка - Еxperience. Тъй като нямам Work Experience искам да знам дали отборните работи и домашните в Телерик както и курсовите ми работи в Университета се броят за Experience и дали не е грешно да ги сложа там?

 

 


от Svetoslav1987 (1061 точки)


0
Ако в обявата има изискване да си работил някъде и сложиш 3-то преди 4-то, най-вероятно HR-а изобщо да не разбере че има 4-то. Домашните и курсовите проекти не са Work Experience. B Personal Info (може да го кръстиш и по друг начин) казваш накратко в какво си добър. Формата на CV-то не е важен, важно е какво има вътре и дали изглежда добре подредено.

от Rusekov (971 точки)

0
Домашните и курсовите работи не са Work Experience но бих могъл да ги сложа в графа Experience ?

от Svetoslav1987 (1061 точки)0
http://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae

1. ползвам това (официален сайт на Европейския съюз) Много удобно, можеш да допълваш, да прикрепяш сертификати (pdf, jpg и т.н).
2. LinkedIn account (повече от задължително според мен за ИТ кадри)
3. мотивационно писмо
и последно да допълня, имаш нужда от 1 и 3 задължително на английски! (имам ги на български също, но не съм ги ползвал още, някак не върви да видиш обява на английски, пък ти да им пратиш документи на български :)

от redOne (0 точки)


0
Europass е популярен шаблон, но именно заради това, ако искаме CV-то ни да изпъква, не трябва да го използваме.

от easlavov (4118 точки)

0
личното ми мнение е, че трябва да изпъква не шаблона, а съдържанието :) но каквото и да избереш, накрая винаги те преценяват по уменията и знанията показани на интервю/тест.

от redOne (0 точки)


0
Добър вечер, Никак не е маловажно да знаете повече за фирмата, в която кандидатствате. Това има връзка и с мотивационното писмо. Канена съм на доста интервюта и е добре да пишете в cv-то конкретно какво можете да правите и сте правил. Успех! Мария

от marias (752 точки)


0
Удачно ли ще е да изредя какво мога напримерно : HTML , CSS , C# .... в графа
Software technologies and tools? Гледам в едно от семинарните видеа за "Подготовка за впечатляващо CV" е направено така. По принцип тази графа за това ли е предназначена?

от Svetoslav1987 (1061 точки)


0
Да и конкретно на какво ниво са уменията.

от marias (752 точки)


0
Ще то го кажа кратко и ясно - бъди креативен и не се води по абсолютно никакви темплейти. Изгледай видеата на Наков, както ти препоръча колегата по-горе и си готов.0
Не се водя по темплейти , просто не съм чак толкова добре с английския(за писане на код и търсене в Гугъл - да , но когато се пише CV се иска доста по-напреднал английски ) и се чудя как да си наименовам секциите и в коя от тях да вкарам всяко нещо . Видеото на Наков съм го гледал няколко пъти и въпреки това ми остават някой съмнения.

от Svetoslav1987 (1061 точки)