CSharp [OOP] Подготовка за изпит - задача Academy Ecosystem


4

Здравейте колеги.

Решавах си задачката за екосистемата и когато свърших си я сравних с авторското решение. Почти едникви са с разликата на това че аз съм изкарал един отделен клас абстрактен за всички месоядни и там съм имплементирал интерфейса ICanivore. Въпросът ми е следния - когато става дума за глиган (boar), който наследява и хищниците и тревопасните грешка ли е да го направя да наследява месоядни и освен това да имплементира и интерфейса на тревопасните, или е по добре да го оставя на нивото на елена и да му наследя и двата интерфейса директно? Направил съм го така за да не повтарям код. Очаквам аргументирани мнения :)
Отговори4
Сега ще я започвам аз, но от графиката - направо си плаче за IOmnivore интерфейс, който да имплементира и IHerbivore и ICarnivore. Не знам само дали условието го позволява :)

от Rusekov (971 точки)


0
Не знам дали е разумно да се прави interface IOmnivore...По-скоро да се наследят и двата интерфейса за да може да използваш абстракцията...Примерно ако правиш List

от dada166 (1113 точки)

0
Аз ли греша или IOmnivore : ICarnivore, IHerbivore , означава че IOmnivore is ICarnivore и IOmnivore is IHerbivore :)) мисля че абстракцията си е супер :)

от Rusekov (971 точки)4
Този абстрактен клас "Carnivore" не ти върши никаква работа, а и така смислено се нарушава кохезията на йерархията ти. Идеята на абстрактните класове е да преизползваш техни компоненти, в случая това, което различава месоядните и тревопасните е Eat метода, който и без това е строго индивидуален за всеки отделен тип животно, т.е. той трябва да се инициализира по различен начин за всеки вид(по условие) и няма как да бъде деклариран веднъж в родителски клас и след това да бъде преизползван от наследниците.
Също така с абстрактен клас Месоядно/Тревопасно правиш категорично смислово разграничение между двата типа, като след това трудно можеш да вмъкваш животни, които са и от двата едновременно месоядни и тревопасни.
Според мен определено всички животни трябва да са на "едно ниво" в йерархията, като абстрактния Animal е напълно достатъчен като родителски клас.

от stinger907 (307 точки)


0
Току що я реших. Направи ми впечатление, че елена овъррайдва ъпдейт метода, което предполага, че и другите класове ще трябва да го овъррайднат ако искат да се будят след като е изтекло времето за сън. Което означава, че ако иска да спази DRY, трябва да създаде един абстрактен клас (примерно EvolvedAbimal) който да наследи Animal и там да стане овъррайдването на ъпдейт метода за всички следващи класове.

от Rusekov (971 точки)

0
Прав си, колега. И аз смятах, че всички животни трябва да override-ват Update(), но тъй като по условие не се иска, както и че тестовете минават и без това, то следва, че всеки ще го направи по свое усмотрение. Аз го направих без междинен клас. Поздрави и успех на изпита!

от LERRY (582 точки)6

Понеже не видях друго досега - ето го моето решение на задачата https://github.com/KoPaB/AcademyEcosystem-Skeleton. Дава 100/100 точки в бгкодер (покрива всички тестове коректно при ръчна проверка). Интересното за този изпитен вариант е, че според мен първа задача е по-трудна от втора, така че задължително четете целите условия, преди да започнете да решавате на изпита. При тази задача мен ме затрудни ориентирането в кода, но след внимателно четене и преглеждане на вече създадените класове, я реших за около два часа.


от SStoyanov1 (1324 точки)


0
Решението е добро колега, само че не съм сигурен дали ще мине ръчна проверка без проблеми. public Boar(string name, Point position): base(name, position, 4) { this.biteSize = 2; } Тези магически числа, които си подал май не са най-добрата практика.

от Plamen_Petkov (1255 точки)

0
Не е да, редно е да се изкарат като константи (или променливи, взависимост от случая) и тогава да се подават, за да е ясен кода.

от staccobain (834 точки)2

Ето едно решение на задачата от мен. Аз не смятам, че трябва да има повече абстрактни класове след Animal. Всички животни трябва да наследяват Animal и да си имплементират съответния интерфейс. Така или иначе имплементацията на TryEatEnimal() е различна. Според мен няма достатъчно добра причина за да има клас Carnivore.


от dimo.petrof (2887 точки)


0
Не трябва ли да се направи override на метода Update за всички новосъздадени животни, че да се събудят? Както е в примера с клас Deer...

от plamenti (534 точки)