Динамични таблици на статичен сайт с Google Drive и малко PHP


8

Здравейте!

Наскоро един клиент поиска сам да редактира таблиците с цените на сайта си (ама да е по-простичко). Пък и на мен ми писна да се занимавам. За съжаление всички програми, сайтове и инструменти, които намерих експортират таблиците с малоумни инлайн стилове. Затова Реших да генерирам HTML код от CSV файл.

Докато търсих най-простата и подходяща програма за целта попаднах на доста интересна опция в Google Drive. Опцията "Publish to the web" дава възможността да се сложилинк за сваляне на документа в няколко формата. Така успях да изненадам клиента с нещо което наподобява CMS. Вместо да се качват таблиците през FTP (някой друг имал ли е проблеми с файлове на български?) направо ги взимам от линк.

Системата, която направих ми генерира възможно най-прост HTML код на таблиците без инлайн стилове. Поддържа и сливане на клетки. В крайна сметка ползвам .tsv формат (tab sepparated values). Сливането става като се сложи "h" или "v" след клетката, която искате да разширите.

Демо: http://www.jumpopress.com/spreadsheets-to-html-demo/

Сорс код: here

За да добавите нова таблица (ама не на моя сървър) следвайте тези стъпки:

  1. Създайте таблица в Google Dtive
  2. Създайте линк за сваляне:
    1. File=>Publish to the web.
    2. Изберете Publish и изберете подходящ формат (txt но като го запишеш се оказва tsv). Ако се смени сепаратора от таб на ; може да се ползва csv.
    3. Копирайте линка.
  3. Добавете таблицата в tables-map.php в следния формат: $path['име(без разширение)']='линк';
  4. Извикайте функцията printTable('име(без разширение)');

Не забравяйте да инклуднете csv2html.php

За да се появят промените в Google Drive на вашата страница трябва да му дадете Republish. Автоматичното публикуване не работи (или поне не бързо).

За да се зарежда страницата по-бързо файловете се свалят на сървъра. Затова се налага да има функция Refresh която изтрива старата таблица за да се свали новия вариант. В сорса има коментиран код за взимане на таблици директно от Google Drive.
Отговори1

Важно!!!! Не кликайте "Try the new Google Sheets" защтото не предлага линк за сваляне на файл (само html страница и iframe). Ако все пак сбъркате това няма да повлияе на съществуващите таблици и можете да се върнете към старите таблици:

Не препоръчвам да ползвате google drive с тази система. Не знам дали и кога няма всичко да мине на новата система и дали ще имплементират липсващите възможности. Може да ползвате подобен clowd сървис, който предлага същата функционалност със същия код (само сменяте линковете). А може и да го модифицирате да парсва HTML. Във всички случаи имате опцията за експортиране на файловете и качването през ftp или да ползвате дефолтния iframe.

Очаквайте скоро да имплементирам някаква бекъп функционалност.

Може да им пратите един feedback ако искате.


от dany90 (1340 точки)


1
Update:
-Сливането на заглавни клетки () вече работи.
-Всички таблици вече се записват в директорията в която се намира csv2html.php независимо откъде e извиканo. Така могат да се обновяват всички таблици на целия сайт наведнъж.

от dany90 (1340 точки)