Няколко съвета към колегите, които ще проверяват домашни по HTML и CSS


28
Здравейте, колеги! Започва Web Track-a в академията и на базата на миналогодишни наблюдения искам да ви помоля какво ДА НЕ правите, когато оценявате домашни по HTML и CSS.
Недейте да се хващате за всеки един пиксел, цвят или таг. Миналата година аз лично получавах негативни оценки и коментари, защото например на първото домашно вместо
съм задал на
-a отгоре style="border-bottom: 1px solid black" или пък че цвета на заданието в домашното е лилав, а аз съм използвал син или зелен... Това няма значение. Важното в тези задачи е да се използва това, което е взето в текущата тема. Например ако темата е "CSS позициониране и изглед", гледайте правилно ли студента е използвал абсолютно/релативно позициониране, а не дали е сложил по-малко елементи в менюто си или има други цветове, или се различава от картинката, която е в презентацията, или пък по време на HTML курса е използван depricate-нат таг. Естествено, ако в заданието изрично се изисква дадено нещо, трябва да се спази, но не бъдете толкова стриктни в оценките. Много хора обичаме да импровизираме :)
Поздрави, КрисОтговори5
Здравей колега,
Абсолюто съм съгласен. Докато проверявам домашни бих предпочел да гледам нещо малко по-различно, нещо което е по-цветно и предпочитам да видя нещо повече от еднаква функционалност. Не мога да си представя как ще проверявам едни и същи домашни, който изглеждат по един и същ начин и са написани еднакво.
И казвайки това искам да обърна внимание, че все пак елементите и таговете трябва да са семантично и логически правилни.

от Plamen_Petkov (1255 точки)


0
Не бих толерирал, "нещо различно" от заданието, "по-цветно" или "по-различно"... В смисъл НЕ че ще му сложа ниска оценка, но определено такова "разчупване" няма да ми направи добро впечатление... В задачата ясно е описано - "Направете ТОВА, което виждате на картинката". Един вид упражнете това, което виждате. Не пише, "бъдете креативни, нестандартни, разчупете шаблона, който виждате"!!! Не че ще е голяма драма, ако цвета вместо син е лилав, ама ако някой е направил няква шарена "разчупена" дискотека, която няма нищо общо с това, което се изисква в заданието - ми сори... В смисъл, от мен лично такова нещо няма да получи ниска оценка в никакъв случай, но няма да ми направи и добро впечатление...

от Matrix (2857 точки)


6
Ще си позволя да не се съглася.
Ако ви се наложи да правите страница по задание, нещата ще са съвсем различни.
Дадена ви е картинка. Вашата задача е да възпроизведете максимално точно това, което виждате на картинката. По възможност - само със знанията, преподадени до момента.
Трак-а по HTML и CSS е нещо малко по-различно от програмирането. Тук вече има и елементи на дизайн. Така че би трябвало да обръщате и внимание на максималната прилика на решението с оригинала. Да, "наказанието" за отклонение от визията трябва да е по-малко от това за "счупена" конструкция на HTML-а или CSS-а, но трябва да присъства. Защото няма друг начин как да се стимулират колегите, загубили си часове в проверка дали радиуса на закръглението е 10 или 12 пиксела, дали шрифта е този или онзи, дали преливката започва на 30 или на 50 процента от височината. Оценка 10 трябва да се дава само при отлична структура на сорса и визия, почти неразличима от заданието. С'я ... естествено че ако е ползвана картинка с мечка, може да се ползва друга подобна мечка, но да смениш мечката със щраус или с цветенце... някак си не се връзва. Примерно ... не можеш да направиш сайт в който фигурира Кока-Кола или Ферари и да заявиш, че "техния" си червен цвят не е толкова важен... и че може да се замени с розово... :)

от JulianG (5316 точки)


0
Такива са изискванията за курса "Рязане на сайтове", който тази година няма да се провежда. Въпреки това аз съм убеден, че никой няма да се отклонява чак толкова брутално, както си го описал :D

от easlavov (4118 точки)

0
Ооо, имаше, имаше и още как :) На какви неща се нагледах - яд ме хващаше че съм губил толкоз време да се мъча. Пак казвам - не да се гони pixel-perfect, или да се заяждаме че е ползван сив цвят EEEEEE вместо EFEFEF, но ... все пак като е лилаво - да е лилаво, а не зелено. Като шрифта е серифен - да е серифен, а не ръкописен. Менюто като е отляво - трябва да е отляво, и да заема горе-долу такава част от екрана, каквато е на снимката. М/у другото доста от цветовете в домашните са от "простите" - могат да се заменят с трибуквени, радиусите, маргините и падингите са почти винаги кратни на 5 и разликата при неточност е очеизвадна, ползвани са 3-4 шрифта... така че не е много трудно да се догоди почти перфектно копие без много труд. Сега е времето за малко "хамалогия", безмислен и скучен труд, но всеки трябва да обръща подобаващо внимание на всяка задача от всяка степен в обучението си.

от JulianG (5316 точки)


2
В задачите по HTML се търси правилно структуриране и определяне на таговете, т.е. там никой не гони "pixel perfect". Е ако някой направи pixel-perfect, заслужава мазен бонус :)
В CSS-а обаче на повечето задачи се гони pixel-perfect и аз лично по това съм ги оценявал. Е, разбира се ако е дадена галерия със снимки на лъвчета, а човека вместо това сложи BMW-та това не противоречи на условието на задачата.
Специално, тази задача със снимките, които бяха наредени и една от тях се зумираше, нямаше стилове и се търсеше как да се направи layout-a. Та ако там човек си позволи импровизация не би трябвало да е проблем. Една такава задача, която проверих направо ми скри шапката - колегата я беше направил дизайнерски естетично със сенки, анимации и какво ли още не.
Как да не му сложиш бонус и максимална оценка, въпреки че е импровизирал?

от ivan.mihov1 (4988 точки)


13

HTML и CSS са два отделни курса, не бива да обобщаваме критериите си за тях.

В HTML е важна структурата на документа и дори да няма адекватни стилове, е допустимо и ок. Който и тях ги е направил, в допълнение може да получи и бонус.

В CSS да няма адекватни и съответстващи на заданието стилове, означава домашно, неизпълняващо заданието. Ако изискваната визия на документа е постигната и има и допълнителни екстри, това изкарва бонус. Ако изискваната цялостна визия на документа не е постигната, допълнителните екстри не могат да компенсират за нея. Иначе е все едно да те питат можеш ли да тичаш и ти да кажеш "Мога", и да започнеш да скачаш напред. :)


от varbanoff (2325 точки)


2
Не е напълно по темата за проверката на домашни, но е свързано с домашните и за това искам да попитам. Когато ги пишем, лично аз си ползвам VS, как да ги предавам задачите. В смисъл да бъдат, както на 1 видео гледах в празен ASP .net и там да сложа всичките задачи или пък всяка задача да е отделена в отделна папка ? Може би звучи малко глупаво въпросът ми ама все пак ще съм благодарен някои да ми отговори. Благодаря предварително. : )

от mbelev (2312 точки)


0
ами най-лесно ми се струва на мен да си направиш един solution и да влачиш .html документи в него направо и да работиш там. Другия вариант е ->solution -> add/existing project / и пак си избираш .html файл. Нова задача => нов проект и в него пак си слагаш html-ите, които ти трбват

от Plamen_Petkov (1255 точки)


2
Напълно подкрепям колегата!!!
Приемам критиките ако са основателни.
Имах негативно оценено домашно под предтекст че бутоните 1,2,3 на калкулатора не ми работят и "съвет" да ползвам Валидатора.
- На всяко едно домашно съм използвал CSS и HTML валидатор. Калкулатора работи безупречно на 3-те основни браузара. Естествено гласувах оценката с негативен вот.
Поздрави,
Георги

от geru88 (0 точки)


2
За HTML е ясно, че не трябва на този начален етап да се задълбава в използването на CSS - трябва да се гледа за семантика, а за CSS мисля че трябва да се прави точно както е показано в проекта - защото в бъдеще евентуално ако работиш и ти бъде даден проект за изпълнение няма да бъде толерирано самоволието, а точно това което се изисква.

от Vasil_Zotev (216 точки)


5

И аз да се включа по темата, тъй като се подразних на току що получен коментар на домашно и много съжалявам че няма обратна връзка със същия човек. Получих коментар на домашното за Форми в HTML, доста дълъг коментар половината ако не и повече обясняващ как това или онова трябвало да се направи с  CSS. 

Бих дала като съвет когато проверявате домашни по дадена тема, да се съобразяват само с нея и с възможностите на съответния език, както и с материала взет до момента. В конкретния случай, всеки който е ходил/гледал лекциите би трябвало да е чул, че при HTML, не се държи на визуализацията, а на правилната структура на HTML документа. Това може да се приложи и за останалите езици, но наистина нека се съобразяваме къде какво се изисква от заданията, преди да ги оценяваме според нашите знания, защото те може да са както в пъти повече, така и в пъти по-малко. Точно затова преподадения материал,коментарите на лекторите /за целта трябва да си направим труда да ги изслушаме/, трябва да са ни основен критерии при оценяването!

 


от JuliaS (207 точки)


0
ако някой те е посъветвал как да си направиш страницата шарена, бутоните центрирани и т.н. със css коментарът му наистина е крайно неуместен. Все пак курса е по HTML. Ако обаче ти си ползвала различи стилизиращи атрибути в HTML (не казвам че е така само предполагам) е напълно уместно да получиш коментар, че на стилизирането мястото му не е в HTML-а, а в отделен css файл - в крайна сметка това се учи в този курс и се споменава доста пъти :)

от wnvko (3123 точки)

0
Част от коментари: "Няма закръгление на рамката на таблицата", "Втората таблица не е центрирана подходящо.", "хубаво е че линковете в навигацията са реални, но по задание трябва да са центрирани" и още няколко подобни. В действителност има и няколко забележки по HTML-a, с който съм съгласна, но не и частта с CSS-a. А иначе тук там съм ползвала примерно align: center, за да докарам горе долу вида на заданието, имаше подобна информация в материалите, а и ми беше интересно какви възможности е предлагал HTML - за фон, размер на шрифт, подравняване.

от JuliaS (207 точки)3
Добър вечер,
Имам и оценка на задача "нищо не е направено", а тя е напълно изпълнена?! Дребните забележки, дори не съвсем прецизни, не ме спират да дам оценка полезен на коректните коментари и добросъвестни проверяващи.
Що се отнася до курса HTML5, оценявам като валидирам написаните кодове. По отношение на стилизирането, посочвам добрата практика като препоръка след завършване на курса по CSS, но не като намаляваща оценка и забележка на този етап. И аз съм използвала в началото inline styles, което преди CSS курса е неизбежно. Никой не бива да очаква начинаещите колеги да знаят CSS още в началото. А и добра практика имат специалисти с голям опит обикновено.
Успехи!

от marias (752 точки)


0
Дано да успееш да намериш този, който ти го е написал това, за да разбереш защо е. Може да е някакъв бъг. И аз веднъж бях получил някакъв коментар, че нищо не било свършено за напълно готово домашно. За късмет успях да намеря човека, който го е оценил и се оказа, че архива, който той е свалил е бил празен. Беше много странно тъй като на компютъра си имах архива и в него всичко беше както си трябва

от Vazzzz (1380 точки)

0
много е важно когато проверяваш какво си пратил/а да си теглиш изпратеното домашно от системата. На мен ми се е случвало да съм пратил старо домашно, т.е. не последната версия, която ми се е искало да пратя и да се чудя защо ми пишат "глупости" хората, а се оказва че са си съвсем коректни коментарите :)

от wnvko (3123 точки)2
Само да добавя към критериите за уценка на HTML нека не влияе това, че CSS-a не е външен, защото дори за повечето задачи не се изисква CSS могат да се направят и с чист HTML пък и за толкова кратки условия според мен е излишно, единствено за упражнение.

от Vasil_Zotev (216 точки)


0
Лично аз останах доволна от коментарите по моите домашни и коментарите, които дадох аз. Като за един HTML курс не можеш да очакваш вътре перфектно оформен CSS. Даже по-добре да няма, но все пак имаше домашни, които ме изумиха, и заслужаваха бонус от мен със две ръце.+ Това е курс, всеки е тук за знания, не можеш на един човек заради една таблуация по-малко на един ред или защото в зададената задача фона е син, а той го е направил леко по-тъмен да махнеш 1/2 от точките. Това е наистина глупост и колеги, като проверявате, недейте да бъдете критични, защото това си е наистина демотивация. Кажете според вас какво е грешно, къде има място, което на вас не ви допада, но все пак не е лошо и просто пожелайте успех на човека и така :).

от m0nstaa (0 точки)

0
да, ako css е малък, по-добре да е вграден, за големите css files е по-уместно да е външен, правих и 2-та варианта, за да се упражнявам повече.

от marias (752 точки)