Коя CMS е най-лесна за сайт на магазин?


2
Здравейте,
почти нищо не разбирам от cms-и а един познат ме помоли да му направя някакъв сайт за магазина му.Няма претенции или нещо от сорта. Искам да попитам за насоки към някоя система ,която е по-лесна за работа.Винаги съм искал да се образовам със тези платформи и мисля,че сега е точният момент.Единствено работя в момента с magento ,но само качвам продукти.Не знам нико как се инсталира ,нито как се работи с нея и т.н.
Предполагам не е от най-лесните.За това искам тук да помоля за насоки и евентуално линкове с по-подробни обяснения как се инсталира и всичко останало (ако има такива де).Предпочитам да е за пo-разпространените като wordpress или joomla.Отговори2
Нямам голям опит със CMS системите за магазини, но преди време реших да направя тестов сайт и след известно четене реших да използвам Prestashop. Успях за една вечер да подкарам добре изглеждащ, отговарящ на изискванията магазин, като за мен най-важното беше да не се налага да разучавам целия им код и организация на файловете преди да мога да имплементирам своя темплейт. С други думи създаването на темплейт и модифицирането му се оказа piece of cake с тая система. Само това мога да ти кажа...
P.S. Определено ми се стори много по-лесна от Wordpress...

от Galya (786 точки)


0
Благодаря за мнението ,колега.Ще видя дали ще има и други препоръки и може да го пробвам,щом казваш че е лесно :).

от gibson58 (0 точки)

0
Аз също ползвам Prestashop от доста време и много ми допада, лесна е за инсталация и поддръжка. Единствения недостатък е, че трудно се намират безплатни читави теми, аз обаче използвах основната тема и я попромених тук там и стана много прилично. www.martenici-rossy.com - това е сайта на който я ползвам.

от rossi.bundeva (1059 точки)4

Здравей,

ако си решил да ползваш CMS система за създаването на онлайн магазин, аз бих те посъветвал да избягваш CMS системи тип All-In-One. Сиреч казано, системи, които може да играят ролята на блог, магазин, социална мрежа о прочие. Въпреки, че са много гъвкави, с многото си екстри и варианти за модификации, те става изключително тромави с времето. В смисъл ако на теб ти трябва да направиш онлйан магазин се ориентирай към CMS система създадена специално за тази цел. Аз лично съм пробвал SummerCart, Oscommerce и Opencart като първата е платена, втората е много боса откъм излгед (дизайн), макар, че можеш да си намериш теми за тази работа, а третата (OpenCart) се инсталира сравнително лесно, има доста голям набор от функционалности (като например: превод на български, модул за Econt, 20+ метода за разплащане и др.) и над 12 000 extension-а. Можеш да разгледаш по-обстойно ето тук. Друг плюс, който те засяга лично теб, е че има добре описана документация, солиден съпорт и най-важното има видео уроци (video tutorials), включително как да я инсталираш. Ако все пак не ти харесва можеш да разгледаш и другите конкуренти като:

- Prestashop     ---> линк

- Magento         ---> линк

- ZenCart         ---> линк


от stakata (684 точки)


6

През последната година имам опит с няколко магазина на OpenCart и горещо мога да ти го препоръчам. Преди това съм се занимавал с PrestaShop, който ми бе далеч по-труден, във времена, когато не разбирах въобще от HTML и прочие.

Защо OpenCart?

  • безплатен е, има много безплатни extensions, а тези, които евентуално може да ти се наложи някой ден да си закупиш, са по 7-10 долара (естествено има и по-скъпи, но не ми се е налагало да позлвам). Най-важните неща са безплатни, напр. Import/Export на инвентара, SEO подобрения, и други.
  • инсталацията трае 2 минути и вече имаш default изглеждащ магазин. Можеш да си закупиш СТРАХОТНИ теми от сайт като themeforest за около 40 долара или да направиш копие на default темата и да си я модифицираш откъм CSS/HTML -> всички промени, които правиш, се отразяват само на копието и винаги можеш да върнеш оригинала, ако сбозиш нещо
  • самото модифициране на тема е много лесно, има и доста тъториали из интернет - реално, имаш една папка, която съдържа основните типове страници из магазина и един .css файл, в който в 2000 реда код можеш да променяш на воля - изключително удобно се комбинира с Firebug в браузъра, където можеш да си променяш неща, и директно да ги заменяш после на ръка в .css-a
  • поддържа една функция vQmod, която позволява в един отделен файл да наблъскаш всички модификации, които би направил по ядрото на магазина и по този начин няма никакъв шанс да сбозиш кода на реалния магазина (с други думи, промените отиват в един файл и ако нещо се сбози - триеш реда код/файла и всичко се връща по старому)
  • aдминистративният панел е много лесен за използване - това ще е в полза на клиента ти.
  • има много активен форум, където често съм поствал въпроси и съм получавал компетентно решение в рамките на 24часа.
  • върви добре на shared hosting, за разлика от Magento например, който е много ресурсоемък (макар и обективно погледнато да е най-потенциално добрата платформа).
  • за разлика от други CMS-и, learning curve-a е много по-малък, защото default инсталацията не е наблъскана с много излишнотии, а разпределението на папките е много интуитивно.

Оплаквания? 

  • Препоръчвам версия 1.5.5.1, вместо по-новата 1.5.6 (както и много хора ползващи OpenCart)
  • Default темата не е responsive - в следваща версия на магазина ще бъде, иначе има free responsive default theme вариант за сваляне от сайта.

Няколко бързи полезни линка, ако избереш OpenCart:

Overall, според мен OpenCart е перфектната CMS за магазин - подходяща и за начинаещи, и за учене, и за професионални магазини.


от stoberov (3451 точки)


0
Колегата е прав, даже бих добавил от своя страна, че ако ти се занимава с PHP и решиш да модифицираш магазина, ще забележиш, че е написан изцяло на чист PHP. Няма да се налага да се мъчиш да учиш други библиотеки, а просто малко да вникнеш в класовете, които са използвани там.

от stakata (684 точки)

0
Привет. Преди време направих онлайн магазин върху OpenCart, който и до днес работи и върши работа. С достатъчно занимавка може да стане много свястна платформа.

от Flyer (1848 точки)


0
E страшно ви благодаря за съветите,адски много време ми спестявате.
Само да поясня ,че не става дума за онлайн магазин,а просто за сайт чрез който хората да ги намират в нета и да си популяризират магазина.Няма да се пазарува през сайта,само ще показва стоката (мебели между другото).Ще има няколко менюта и под менюта,повече снимки и страница с контакти и карта за местонахождението на магазина.За това трябва да бъде максимално опростено за разучаване и после собствениците сами да си качват снимките.Това е.
От прочетеното до тук мисля да пробвам с OpenCart.
А иначе какво представлява цялото упражнение?
Ако правилно съм разбрал:
първо аз трябва да инсталирам системата на моят компютър за да направя самият магазин.
После качвам вече направеният магазин в избраният от тях хостинг .Даже мисля ,че те вече имат предплатен(довечера ще разбера всичкото инфо по въпроса).
Накрая трябва ли да инсталирам OpenCart и на техен компютър за да си качват снимките ?

от gibson58 (0 точки)


0
щом не ти трябват продукти и кошница, не виждам защо ти е e-commerce платформа. WordPress е супер лесен за такъв сайт, какъвто описваш - хващаш някоя corporate тема и готово. иначе съм работила с opencart и prestashop, като инсталация мисля, че opencart ще ти е по-лесно, като администрация после и двете са ок.

от arabella (2576 точки)

0
Да,няма да ми трябва кошница и такива работи.Единственото по-различно е ,че трябва да има бутон "направи запитване" и ако е възможно някакъв лайв чат.Като този тук https://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=catalog&productid=240 , и разбира се да е респонсив.Това са всички изисквания.

от gibson58 (0 точки)2

За бекъпа в общия случай няма да ти свърши работа да копираш HTML и CSS (е то зависи какво ще омажеш). Трябват ти файловете и базата данни. Хостинг компаниите предоставят бекъпи, но ще е най-добре да си боднеш един Apache server + MySQL server на твоя компютър и там да експериментираш. Варианти за това под windows имаш няколко (сигурно има и други):

http://www.wampserver.com/en/ - WAMP

http://www.apachefriends.org/index.html - XAMPP

Под линукс разбира се: LAMP

Варианти има много, но тези май са най-популярни.

Ето някои статии по-въпроса с инсталирането и конфигурирането:

http://sixrevisions.com/tutorials/web-development-tutorials/using-xampp-for-local-wordpress-theme-development/   - тази е по-подробна

https://managewp.com/how-to-create-a-local-wordpress-website-in-windows-with-xampp

После има някои особенности като местиш базата данни от едното място на другото (от твоя комп на сървъра), но едва ли бих могъл да ги опиша тук. Ще трябва да се понаучиш малко да работиш с myPhpAdmin вероятно, но не е трудно. В статиите е описано доста подробно. Ако срещнеш затруднения, питай :)


от dimo.petrof (2887 точки)


0

Здравейте :)
Имам въпрос относно платформите за онлайн магазин. Тъй като то наученото до тук, разбрах че явно OpenCart е повече до бърникане с php и нямаш много големи алтернативи за смяна и разработка на уеб дизайн както ти си искаш, защото когато тръгнеш да ровичкаш (не че съм ровичкала много) променяш едно, друго се скапва. 
За Престашоп съм чувала добри отзиви, но не съм я пробвала лично. Видях няколко магазина създадени с нея обаче и .. мисля че повече ми допада. 

Както и да е на мен конкретния въпрос ми е .. интересува ме .. в ОпенКарт дали е възможно да си направя така че в страницата на продукта, описанията и всички други неща, вместо да ми излизат долу под снимките да ми излизат в дясно на снимките. И да бъдат отново с акордеон но, нещо от сорта на Shopify. 
Начи .. в Шопифай супер лесно можеш да си добавяш стилове и сичко, без да бъгнеш нищо .. тука става страшно от 1 ред ЦСС :(
В Престашоп видях че описанията са в дясно и някак си ми се вижда по подредено, но .. пак да попитам, преди да съм се насочила към нея.


от zorica (212 точки)


0

Здрасти, чудя се дали случайно не захождаш към OpenCart по грешен начин? Модификацията на оригиналната тема е доста лесна, без да чупи нещо конкретно, защото правиш дупликат и работиш по него. Дори и да се счупи, връщаш оригинала с 2 клика. Ако имаш базови познания и ти се човърка из HTML/CSS-а, позицията на описанието ще е просто въпрос на това да отвориш product page страницата и да преместиш div-а за описание, където искаш (+/- да добавиш някой float в css файла).

На мен лично PrestaShop ми е най-нелюбимата система, но това е изцяло лично мнение. 

Виждам, че преди 2 години съм възхвалявал OpenCart, в случай, че има значение в наши дни фаворитът ми би бил WooCommerce (което е плъгин за WordPress). Може да не е най-бързата платформа, но ми е изключително по-приятен за работа + феноменални плъгини и теми. За OpenCart храня най-топли чувства, просто го усещам по-"дървен".


от stoberov (3451 точки)


0
Здравейте, темата е малко старичка, но виждам, че са се включили и по-опитни потребители... та, исках да попитам какво се изисква от мен като поддръжка и то конкретно в насока сигурност, за да не бъде "хакнат" магазина, след като създам магазин с WordPress(WooCommerce)?

от heliusa (0 точки)