Относно <h> таговете


7

Здравейте. Попаднах на една доста интересна за мен статия отностно <h> таговете, а именно:

https://webdesign.tutsplus.com/articles/the-truth-about-multiple-h1-tags-in-the-html5-era--webdesign-16824

До колкото разбирам, за html5 няма проблем, даже е препоръчително да се използват <h1>  многократно, стига да са в отделни семантични елементи на страницата, тоест може да има един в хедъра, друг в секшъна и т.н. Питането ми е дали правилно съм разбрал хората какво искат да ми кажат?

 
Отговори7
Да, съвсем правилно си разбрал.

е много важен за търсачките, и на лекции някъде споменаваха, че спокойно може да има повече от един такъв в страницата. Примерът беше точно с артикъли на новинарски сайтове - искаш всички заглавия на новини да ти се индексират.


от nina.krusteva (250 точки)


1
HTML5 позволява да има повече от един h1 таг. От друга страна има хора, които препоръчват да се използва само един такъв, а всички останали заглавия да са h2, h3... Кое е по-вярно, на дали може някой да каже със сигурност.

от a.dimitrov (1047 точки)


1

Ще забележиш също, че <h1> вътре във вложени секции (като <section>, <article>, <nav> или <aside>), се интепретират семантично и визуално като подзаглавия (h2, h3 и т.н.).

Ето пример: http://jsfiddle.net/22mxH/1/


от neutrino (3376 точки)


0
Това, обаче е чисто визуално предполагам, за бота h1 си е h1.....

от topsoft (420 точки)


8
@a.dimitrov Напълно някой МОЖЕ да каже със сигурност. Както каза колегата... с html5 е крайно препоръчително да сe използват h1 тагове във всеки един отделен блок от документа, за да може да се изгради добър outline.
В посочената статия от @topsoft в подробности се обеснява всичко и специално тази статия е задължително четиво за семантичен html

от paveld3 (17458 точки)


0
Напълно заставам зад идеята, че всяка секция трябва да има h1 таг (и колкото и станно да звучи - разбирам идеята зад това). Казах го единствено заради факта, че на една лекция Ники препоръча използването само на един h1 таг. Явно е, че има кой да го каже особенно като се прочете (дори непълната) спецификация на HTML5. Но нали знаеш - Чукча не читател, чукча писател... :)

от a.dimitrov (1047 точки)