IT Село - смешка или креативност?


9

Днес попаднах на ето тази статия: http://zazemiata.com/it-selo/?fb_action_ids=10200878817452759&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%2210200878817452759%22%3A801517069861517%7D&action_type_map=%7B%2210200878817452759%22%3A%22og.likes%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

Като цяло на мен идеята страшно ми допада, винаги ми е било доста приятно да си взема лаптопа на село и да си пиша на двора с кафенце, особено през пролетта. Вие какво мислите по темата :)

 
Отговори3
Според мен е готина идеята. Не знам дали за постоянен живот ще бъде добре, но като места за ваканция, почивка и творческа работа, мисля, че идеята е много хубава.

от rosica.boykova (1193 точки)


6
1. На двора с кафенце нищо не можеш да свършиш. Твърде много потенциал нещо да ти отвлече вниманието.
2. Както беше написано в един от коментарите тези имоти много трудно могат да се купят, защото не можеш да им издириш всичките собственици.
3. Онлайн... ами не знам кколко са фирмите в българия, които могат да ти предложат такава работа... наистина не знам, но не мисля, че са много, някой ако е запознат нека ме поправи.
4. Интернет. Много е зле ситуацията.
И т.н. проблеми има много.
Погледнете го отстрана на хората които хипотетично го направят. Трябва да си сам, или да навиеш жената/приятелката евентуално децата да отидат на село да живеят с теб, децата трябва да пътуват всеки ден до училище, в това село ако не станат асоциални ще са свикнали на контакт с малко хора и после лошо... отрязваш всякакво развитие на близките си по този начин.
Значи трябва да си сам, после да си намериш работа където не е проблем да не си присъствено там, след това трябва да минеш през 9-те кръга на ада на изкупуването на тези имоти, после трябва да ги престроиш, защото те не стават за живеене, сериозен ремонт или най-добре сабаряш и строиш наново.
Много нескопосана идея и то наистина се чете като виц.
Този или е измислил много яка шега или е страшно наивен.

от scarylabcat (801 точки)


0
+1 за всичко горно.

от g_damyanova (1550 точки)

0
1. Зависи колко ти е силна концентрацията, аз лично се хващам, че докато съм на чист въздух ми е доста по-лесно да се концентрирам, отколкото когато съм в града. 2. Това не мога да го коментирам, нямам представа как стоят нещата с имотите. 3. Според мен са достатъчно, за да има такава възможност. Плюс това винаги го има и freelancing-а. 4. Зависи в кой регион си все пак. Една голяма част от селата имат възможност за ADSL свързване (говоря за селата които са на 15-20 км. от голям град). Освен това всеки мобилен оператор предлага кажи-речи приличен мобилен интернет, колко ти трябва за да търсиш в google?
Другото което е, това аз както го разбирам не е насочено към вече установили са хора, а по-скоро към по-млади, все още несемейни хора. Ако има желание, има и начин ;)
Според мен е доста любопитна идея, която най-вероятно няма да се осъществи по какъвто и да е начин, но въпреки това ми допада като концепция.
В този пост изключвам всички изоставени села в Родопско и подобно региони, защото там наистина няма как да се осъществи нещо подобно, но има доста други варианти.

от NasC0 (489 точки)


6
Явно все още има идеалисти на тоя свят. :) Гледам проблемите ги осъзнават - липса на добър нет, стабилно електрозахранване, лоша инфраструктура, липса на медицински лица. Да не говорим, че къщите в обезлюдените села са в плачевно състояние и не стават за живот. За нормални битови условия трябва да се хвърлят доста пари, а и доста работа. Не знам хората с такива идеи колко време са живели на село/ в къща и дали са наясно с обема на работа, който върви в комплект. Иначе да идеш за 2-3 дни някъде на поддържано място в Балкана, някой да ти прави мекици с домашно сладко и пчели да ти бръмчат в градината е готино, но това си е селски туризъм, който вече е измислен и разработен.

от g_damyanova (1550 точки)


0
Първо обема на работа не е голям ако отглеждаш зеленчуци, плодове и животни за собствена употреба. Проблема е, че хората са разглезени. Свикнали са с удобства, които за тях са необходимост. Свикнали са да искат нещата които готини тийнейджъри и каки им предлагат от телевизора. Имам приятел, който ми иска пари назаем , а има 3 GSM-а в джоба си. Един пък няма какво да купи да яде но винаги се вози с колата си щото го е срам да не го видят в общестения транспорт. Входа на кооперацията, къдео живея никой не иска да се редува да чисти входа и междуетажното пространство, щото някой друг трябва да го направи. Тия хора на село не ги чакай да отидат. Аз лично, смятам като направя 45 - 50 години и съм жив и здрав да отида да живея на село както баба ми и дядо ми.

от ivan.yosifov (679 точки)

0
Мани ги тия, тях не ги броя за хора. :D Пробвай да съчетаваш работа в градината и по къщата с работа някъде на пъно работно време (независимо дали в офис или вкъщи; фриленса иска яка дисциплина, нищо че не мърдаш от вас). Хич не е лесно да ти кажа, независимо че си имаш 2 лехи с домати и чушки за салата.

от g_damyanova (1550 точки)12

На мен ми харесва много идеята и съм си го представял доста пъти :) Родителите ми имат къща на 10-15 км. от града, което с кола (10 минути път) не е никакъв проблем. Интернета също не проблем, понеже селото има добра свързаност (все пак не става въпрос за безлюдно село). За Freelancer би било идеално. Пък, ако закопнееш за града винаги можеш да се качиш на колата и да отидеш.

В USA доста компании (някои от които доста големи) въпреки, че имат офиси, не се стремят да се наврат в центъра на най-големия град в околността, а си правят офисите в покрайнините на някой малък град (буквално в гората), което в комбинация с това, че сградите са едноетажни и имат доста прозорци е доста добре. Като излезеш навън да си почиваш си направо в гората, където минават катерички и други свирепи животни enlightened


от dimo.petrof (2887 точки)


0
Къща на 10-15 км от града с добра комуникация си е кажи-речи в града. И на мен така ми харесва.

от ellapt (6303 точки)


2

Ще ми е интересно да го видя това нещо, защото според мен идеята е утопична. За да се развие и да е жизнеспособна трябва някаква целенасочена политика от държавата или местната управа. От личен опит мога да гарантирам, че по селата от моя край няма млади хора (Северозападна България), а пък пък високо специализирани специалисти йок. Няма с кого едно кафе да изпиеш, а пък нормална среда инфраструктура, аптека, нормално училище и лекар още повече ги няма . Не съм песемист, но според мен тази картинка е някъде в далечното бъдеще.............
5
Всичко е въпрос на мотивация според мене. Ако имаш желание - намираш начин. Ако нямаш желание - намираш оправдание. Разбира се локацията на селото и изградената инфраструктура също са от значение и от всяко село - ИТ село не става. Една добра пътна свързаност до близък град може да промени нещата. Ето няколко идеи върху които може да се помисли:
1. Детска градина - може да се помисли върху нещо от тип - community
2. On-line училище - (Познавам частни ученици които се явяват само на изпити и учат самостоятелно. )
3. Здравеопазване - Ето тук трябва да се разшири кръга от ИТ-сти.
P.S. И аз се опитвам да реализирам нещо такова но нямам още Akt. 16, в овощната градина повечето дръвчета са фиданки а лозето е все още от 4 лози. И за съжаление още не мога да си позволя работа единствено и само от вкъщи.

от ddonchev (120 точки)


7

Тази идея според мен не е утопична или идеалистична, нито пък креативна - тя е безмислена и в грешна посока, но тъй като това не е очевидно веднага, тя е и вредна.

Цитирам статията: "Плюсовете на идеята му са, че при заселване на голяма група от ИТ специалисти, по естествен път се съдават работни места за хора с други професии, поради нужда от  детска градина,  начално училище,  лекар, частна охрана , кафенета и ресторанти и др...."

Добавям още няколко към  "и др.", които са неизбежни: пожарна, полиция, болница, държавна администрация(дори и минимална да е), съд И ДР.
 

Това събиране на много хора с различни интертеси на малко пространство си има име: ГРАД

Защо не е очевидно веднага: Всеки град започва като селище(не всяко селище става град - вярно). Въпрос на време е селище, в което има млади хора с доходоносни професии, да се превърне в град. Просто това може да отнеме  едно-две поколения(20-40 години).

Защо идеята е безмислесна и в грешна посока: В България е пълно с малки градове(тук. Ако "мегаполисите" Тетевен, Трявна и Етрополе са много урбанизирани, списъка под тях е достатъчно голям), които предоставят възможности за по - спокоен живот, но вече имат изГРАДени много от нещата, които тепърва ще се правят в едно село. Това би живнало тези градове и би позволило на по - големите градове да "дишат".

Дори и да живеете в селце до тези градове: 

1. нищо не пречи работата ви да е в града(или пък у вас).

2. Децата ще са на училище в града.

3. "и др".

 

 


от Stefanpu (404 точки)


0
Искам само да обърна малко повече внимание на частта от статията, която говори защо въобще се е зародила тази идея, а именно поради конкурса "Купи село, създай по-добро място за живеене в България".
Сигурно не всички знаят факта, че София не е най-доброто място за живеене (от опит мога да потвърдя) :D В момента в световен мащаб (и в частност европейски, сетете се за програмите за селските райони) се водят кампании за връщане на гражданите там, от където са дошли. :) Градовете са пренаселени, инфраструктурата им е много хаотично развита, престъпността и застоялият начин на живот поради липсата на възможности за прекарване времето навън пък само прибавят към утопията.
"Детска градина" е къща с две учителки. Пожарна е кладенец с помпа (в Бг и без друго няма адекватно модерно оборудване). Администрация обикновено на никой не му трябва, ако си изкара електронен подпис. Частна охрана е СОТ (винаги ще се намери).
Та, колегата Узунов правилно е отбелязал, че до няколко поколения това място ще стане град. Което само по себе си противоречи на притеснението за инфраструктурата и прочие... Просто защото никой няма да изпусне да развие бизнеса си в подобно медно градче. И ако селото стане град, целите ще бъдат постигнати - връщане на хората по селата и справяне с проблема на пренаселеност в градовете.

от Galya (786 точки)

0
То и краците от които са пропищели селата в момента няма да изпуснат новото медно селце. Вместо да ходят да търсят пенсията на баба ти Цола. Тоя COT трябва да е бая сериозен.

от saykor (8845 точки)4
Няма да се задълбавам във всеки аспект на споменатите възможни проблеми, но ще кажа 1-2 неща... Съгласна съм с колегата, че който има желание, намира начин. Тази новина не означава, че всички IT специалисти трябва да се изнесат на село, затова хората, които не искат, просто да не го приемат навътре.
За медицински лица... Ако знаете колко са закъсали работещите в тоя сектор и как търсят села, където да практикуват, нямаше да се чудите какви схеми да правите, за да докарате GP на мястото.
Домашното училище най-сетне набира скорост и в България и дано някой ден станем бяла държава, че и тук да е известно съществуването му.
"Социализирането" в големия град води до социопати :D Много абстрактно понятие, при което за съжалението практиката показва, че състоянието не се повлиява от количеството на заображдащите те хора.
Интернет свързаност - чела съм статистика, според която BG е една от най-добре окабелените държави в ЕС... доколко е така, не знам. Знам само, че срещу няколко хиляди - джобни за цяло село програмисти - всяка бг компания ще ти докара оптика до селото (даже проучвания съм правила за нестопански организации).
Копането е полезно за здравето и по-евтино от фитнес в центъра на София...
Друго-друго... ми, има и друго, ама ще стане есе.. тъй че това е.

от Galya (786 точки)


0
Истината е някъде по средата. Звучи като фейлетон, но с реални епизоди.

от marias (752 точки)


1

Идеята е чудесна, но едва ли ще се получи. Аз живея в Ямбол и така да се каже съм устроен тук (с жена ми имаме апартамент, родителите ни са тук и прочие), бих могъл спокойно да живея и във въпросната къща която описах по-горе. За съжаление от момента в който започнах обучението съм с ясната мисъл, че за да започна работа като програмист трябва да се преместя в друг град (в нашия град, който не е много малък просто няма работа за програмисти). Всъщност има 1-2 малки фирми които правят сайтове на PHP, но все пак ... Щом за град с големината на Ямбол  (не, че е много голям, ама не е и толкова малък) не може да се получи, какво остава за село? Не знам дали работата с това да си FreeLancer е въобще реална алтернатива (някой който е пробвал може да каже), но аз си го представям, че дори и някога да работя като Freelancer, все пак трябва да съм поработил в софтуерна фирма поне 2-3 години.

Аз също не се кефя много на мисълта да идвам да живея в София (живял съм там 5 години докато бях студент), а и тези които живят в София също не се кефят още хора да се изсипват там, но реално нямам много избор.

Другя вариант е да следвам съвета на един виден политик (сами ще се сетите кой е) - "IT специалистите трябва да ходят да садят картофи"


от dimo.petrof (2887 точки)


0
От 3 години работя само като freelancer. Като изключим, че една прекъснах заради академията. Но е странна мисъл "село от freelancers" :D

от saykor (8845 точки)

0
Да знам, следил съм ти постовете. Верни ли ми са разсъжденията относно FreeLance или не?

от dimo.petrof (2887 точки)