Семантично вярно ли е <div> да се раздели на <header>,<section><footer>


1
Понеже ми прехвалиха новия сайт на Музея за история на София и аз като го отворих и видях как в е вложен
разделен на
,
и
по следния начин:


Не мисля, че това семантично е правилно в HTML 5, затова моля да направите коментари. Благодаря предварително.

в HTML/CSS от Miroslav Avramov (0 точки)


Отговори1

Здравейте,

Според html5 validator:

Line 3, Column 81Element head is missing a required instance of child element title.

…ody class="article subpage ltr preset1 menu-фонд responsive bg hfeed clearfix">
Content model for element head:
If the document is an iframe srcdoc document or if title information is available from a higher-level protocol: Zero or more elements of metadata content, of which no more than one is a title element and no more than one is a base element.
Otherwise: One or more elements of metadata content, of which exactly one is a title element and no more than one is a base element.

Виждам на кирилица и латиница съседни думи?

Тромаво и нерационално ми изглежда на пръв поглед... 

Не е ли достатъчно да има <header>...</header>

....

Без вътрешните divs и ids не може ли?

Не изглежда семантично.

Екзотичен код!


от marias (752 точки)


0
39 Errors, 3 warning(s)

от Miroslav Avramov (0 точки)

0
ако не са добавени:

от marias (752 точки)2
Тук изглежда, че div-чето е в ролята на глобален wrapper и ако е необходимо да се центрира контейнер, който има стилове за фон, може да се запази. Друг е въпросът, че семантиката се разминава с 'уж' установените норми. Семантиката е в полза на търсачките, така че аз бих държала на нея и отделно бих стилизирала елементите, с риск да се повтори код. Все пак, div тагът се употребява предимно за обшиване на sections в по-големи блокове.

от vanina_nenova (327 точки)


0
Аз имам подозрения, че с това се цели да се крие информация. Да се напрваи нещо да има в нета, но никой да не го открива и когато някой ги обвини в това, че крият информация те та се оправдаят, че сам си е виновен не знае как да я търси. Манипулациите са основна политика в Столична община.

от Miroslav Avramov (0 точки)


2

Здравей. Принципно <header>,<section>,<footer> произлизат от най-често изпозваните наименования на класове в HTML4.01. Преди ги е нямало и хората са пишели <div class="header">....<div>, но сега вече ги има и няма осезаема нужда от изпозлването на <div> елементи вече. Ако искаш да си акцентрираш на основаната част, в HTML5 представят <main>, който е точно за тази цел. 

Най-добре кога и къде да се използват семантичните елементи и <div> елемента е представено ТУК. PS> на картинката <main> елемента не е отразен, защото все още не е ясна крайната спецификация на HTML5, а явно картинката е правена преди да се въведе <main> елемента.

 


от mita4itu (1969 точки)


1
Искам да поясня въпросният сайт е чисто нов направен от нулата и завършен преди два дена. Не става въпрос за преправяне на сайт.

от Miroslav Avramov (0 точки)