Какво означава encoding?


1
Някой ще ми обясни ли какво означава encodingОтговори0
Най-общо казано - каква заврънкулка на екрана отговаря на дадено число.
При един енкодинг на числото 200 може да отговаря "ь", но на друг да е някаква скандинавска буква - разни "е"-та с 2 и 3 точки, или псевдографичен символ.
И тъй като HTML страницата се предава като поредица от цифри (байтове), за браузъра е много важно да знае каква буква (или друг символ) да изобрази на екрана, когато получи определена цифра (или поредица от цифри).

от JulianG (5316 точки)


0

Encoding това е така да се каже parse-нат низ от битове или числа, т.е. двойка стонойсти, където едната е за машината, а другата за потребителя. Напримиер Alt+0153 ще ти даде ™ в Unicode. С най-прости думи, това е визуализирането като символ на екрана или на каквото друго устройство трябва да се покаже, на определена поредица от битове или цифрова комбинация. Повече инфо ТУК


от mita4itu (1969 точки)


0
Кодировка. Когато пишеш нещо искаш да виждаш букви и символи, за да разбереш смисъла. Компютъра обаче разбира само от числа. Encoding-а му превежда написаното от теб и когато това, което си написал отиде при друг потребител (примерно изпратиш е-мейл) неговия компютър по обратния ред превежда числата към разбираеми за човека букви и символи. За целта двете устройства трябва да ползват еднакви encoding-и.0
По-просто казано: Всички символи, които използваме са събрани в една таблица. И на всеки символ отговаря код, чрез който компютъра достъпва дадения символ.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
Аз знам че encoding може да значи и компресиране. Encode - комресиране, Decode - декомпресиране, Codec - програма която както компресира, така и декомпресира. Но също така съм го знам като charset например UTF8.

от nikolap (555 точки)