Как мога да открия и премахна вирус "троянски кон"


2
В компютъра ми има вирус наречен "троянски кон", но проблемът е, че не знам къде е точно и как мога да го махна. Някой може ли да ми обесни какво точно трябва да направя.

в Други от sami1304 (0 точки)


Отговори2
http://www.kaldata.com/modules.php?modid=1&action=show&id=47
Свали си програмката от горния линк и я пусни да сканира. След края на сканирането е въжмозно да ти каже че не може да изтрие всичко и че и трябва да се стартира при следващото пускане на компютъра. Това не трябва да те притеснява - всичко е наред.
Вярвам че всичко ще ти се оправи бързо ! :)

от Gaert (72 точки)


3

Аз лично препоръчвам тази програма - спасил съм 7-8 машини до момента с нея. Сканира малко дълго, но хваща голяма част от гадовете. Предложеното от колегата в предния пост също добре се справя с троянци и шпиони по мои впечатления. Успех!


от etcet (304 точки)


0
А ако има антивирусна отделно инсталирана, ще се скарат ли?

от Twick (60 точки)

0
При AVG, Avast и Microsoft Security Essentials не съм имал проблем, за други не мога да кажа.

от etcet (304 точки)


1

Ако не успееш с програмката на колегата etcet, която горещо ти препоръчвам. При положение,че не може да изчисти гада поне ми съобщава името на вируса(троянския кон и др.) и мога да изпозвам гугъл за някакво решение, което е най-вече на английски език.


от KaloyanBobev (330 точки)


1
А кой ти каза че имаш вирус? Ако ти е казал че имаш, вероятно е казал и какъв е вируса и къде е намерен. Защото "троянски кон" е нещо толкова общо, че трудно може да се даде еднозначен отговор кой е начина за премахването му.

от JulianG (5316 точки)


0

Здравей,

Доколкото знам "троянските коне" (различи видове") са нещо като разузнавачи - събират информация. Много пъти версии на Norton antivirus са ги намирали и изтривали. Имаше trial версии до 1 месец.  Norton systems са детайлно прецизни и с постоянни updates, от които стават твърде големи и неподходящи за машини с по-ниски параметри - по-бавно се зареждат и другите програми. Така че последна trial версия бързо ще намери и изтрие троянския кон, след най-много месец ще е неактивна. Разбира се, има и друг популярен антивирусен софтуер - Касперски, този (ако е посочен, извинете)

http://www.eset.com/bg/home/products/antivirus/?gclid=CI-I2fDwgb4CFQ7MtAodp1AAQw

Успехsmiley


от marias (752 точки)


2
Ще си позволя малко да изтеоретизирам.
"Троянски кон" идва ... ами идва от древна Троя, дет им пробутали един дъвен кон, уж подарък от боговете, обаче всъщност пълен с войници.
При комуникацията по мрежата във вашия компютър трябва да има софтуер, който да "вдигне слушалката", за да могат да ви "пробият". Входяща връзка към компа ви прилича на позвъняване по телефона. Някой адресира пакет към определен порт на вашия IP адрес. Във компютъра ви трябва да има някакъв софтуер, който да предприеме необходимите действи при получаване на заповедта.
Ако никой в компютъра ви не слуша дадения порт, се получава същото като да звъните на телефона в празен апартамент... никой не вдига.
Троянския кон представлява точно това - програмка, която чака сигнал, слушайки определен порт. Когато на този порт постъпи пакет с определена структура (последователност от байтове) тогава този "троянец" се събужда и изпълнява това за което е предназначен. Може примерно за 30 секунди да шерне някой файл на вашия компютър, или да предаде на определено място в Интернет всичките ви пароли и номера на кредитни карти. Може и да почне да 'бомбардира" определен интернет адрес (така се организират DDoS атаките - хиляди и милиони нищо неподозиращи, но "троянизирани" компютъра по цял сват се "събуждат", "зомбират се" в един и същ момент и почват да заливат нещастната жертва със заявки).
Това е основната разлика между троянеца и обикновения вирус. "Простия" вирус вилнее из компютъра ви постоянно - пренасочва интернет трафика ви, трие ви файловете, форматира ви диска.... докато троянеца "спи" скрит някъде в паметта на компютъра и чака някой да го кативизира за да извърши пъкленото си дело (което не винаги е насочено пряко към вашия компютър).
Често троянеца е и "backdoor" - просто осигурява достъп до компютъра ви на заинтересовани хакери. Той може да "отвори вратата" за да влезе вирус, или компютъра ви да бъде ползван за да разпраща хиляди спамерски електронни писма ...

от JulianG (5316 точки)


0
Това теоретично не означава ли, че ако затвориш всички входящи портове с добър firewall, не би трябвало да имаш индикация от антивирусната за някакъв проблем? (имам предвид при наличен троянски на компютъра)

от Galya (786 точки)

0
Да, но много от програмите (а мисля че и самата ОС) се нуждаят от външна връзка за някои от функциите си. Скайпа примерно е безсилен ако не слуша порт. А и самия троянски кон... не е изключено той да се погрижи от време на време да се прави на легитимен процес, който да иска връзка и да прилича по всякакъв начин на нормална програма. Ще е много трудно да го отсееш от "читава" програма.

от JulianG (5316 точки)


1
Аз лично пък отричам всички спай-,мал-, и други такива шит-уер-и.
Слагаш си читава антивирусна,препоръчвам http://www.bitdefender.com/.

от gal13 (15 точки)