Използване на снимка като background


2
Здравейте колеги! Работя по личен проект с цел създаване на портфолио, което да ми послужи при търсене на бъдеща работа. Проблемът е там, че искам да използвам снимка като background, ама нещо не се получават нещата. Въобще не иска да ми import-не снимката. Неколкоктатно проверявах пътя, който задавам към снимката и всичко е ОК. Накрая пробвах като еmbedded в head тага и се получи, но това означава, че тази операция трябва да е правя за всяка html страница, което си е мазохизъм, ако проектът стане по-голям. Ако имате съвети къде бих могъл да бъркам ще съм ви благодарен. :)Отговори0
Може ли малко код да покажеш? Как си пробвал, как си го направил и т. н.?

от dani_ddd (346 точки)


0
body { background-image:url(images/transparent.jpg); }
ето така го задавам в CSS-а и се чупи тотално, а по същият начин в head си работи, за това съм толкова изненадан.

от alex111 (92 точки)

0
Ако .css файла ти е в друга папка, тогава пътя до снимката ти ще е различен. Виждам, че си казал, че го проверяваш, но да работи на едното място, а не на другото - това е най-вероятното :) Или .css файла ти правилно ли е добавен към HTML документа? Зарежда ли го, когато отвориш сайта в браузъра?

от Teodor92 (13062 точки)0
Ако CSS-а ти е external, селектираш body {
background-image: url('imgs/header-bg.PNG')
}

от petyapetkova (402 точки)


2

Здравей, колега

Ако css файлът ти се намира в  папка styles да речем и тя е в една и съща папка с html файла, то трябва да използваш следния символ ../ за връщане с една папка назад.  Ето пример:

body {
    background-image:url(../images/transparent.jpg);    
}

Това се получава така, защото търсенето и добавянето на нов елемент започва от текущата папка, в която се намира файла извикващ външен ресурс.

Поздрави!


от Nikolay_Radkov (2911 точки)


1
На мен ми е правило проблем това, че не съм казал изрично да търси в директорията, в която се намира, т.е. добави "./" пред пътя до файла body { background-image:url(./images/transparent.jpg); }

от Steff (10 точки)