Какво мислите за висшето в Германия ?


2
Или по специално висше по информатика в Германия, братовчедка ми завърши там и в момента работи програмист в Германия, предлага ми и аз да отида да завърша там, та реших да попитам във форума струва ли си. Според нея си струва но искам и по неутрални мнения, благодаря предварително.Отговори4
Както всичко в живота си има плюсове и минуси.Ако сте млад и имате финансовата възможност не се колебайте.Ще отидите в цивилизована страна, няма да сте сам (което в повечето случаи е добре), ако сте студент в Телерик ще можете да продължите он-лайн...Дори и да се откажете в един момент, ще сте научили един чужд език, който може да Ви бъде много полезен в бъдеще...Като пример ще Ви дам някакъв черен сценарий...ИТ индустрията се срива (едва ли,но все пак сценария е черен)....С добър немски език може веднага да се качите на Пасажерски кораб със заплата от 1500 евро на месец...Работа е много,но е по-добре от позицията "безработен"...т.е. това което искам да кажа, че в най-лошия случай ще научите един език....
Един съвет ако решите да замините, съсредоточете се само върху образованието....Много мои приятели заминаха в Германия с идеята да комбинират учене и работа...От около 10-15 човека само един завърши...останалите се върнаха...с прекрасен немски език, но без образование.
Успех.

от dada166 (1113 точки)


0
Ами като цяло идеята ми е да уча и работя, понеже нямам финансова възможност да съм там по друг начин за съжаление.

от Karabinata (160 точки)

0
За нещастие почти винаги всичко опира до пари...Най-лошото е когато човек иска да учи, но няма финанси за това.Не казвам, че е невъзможно много хора учат и работят просто тези мои приятели които заминаха за Германия не успяха...Имам и много приятели които успяха, но бяха в САЩ.Не искам да Ви отказвам...вярвайте във възможностите си.

от dada166 (1113 точки)3
За висшето незнам, но смело мога да твърдя че Германия е чудесна страна.
Имам наблюдение само за втория им по големина град - Хамбург. Налагаше ми се да общувам с много хора и смея да твърдя че хората са готини и коректни. Противно на общоприетите мнения германците са много дружелюбни към чужденци и в Хамбург беше пълно с красиви жени :). Храната е супер, продуктите са 2 идеи по естествени отколкото в България и цените са както при нас само че в евро.
За шофирането смея да твърдя, че е малко неприятно. Особено за човек свикнал да кара в България, където правилата са нещо относително. Там ако не спреш достатъчно далеч от пешеходната пътека могат да ти вземат книжката, а за пристъпване на стоп линията драскат 100 евро.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
"Противно на общоприетите мнения германците са много дружелюбни към чужденци"
Даже са прекалено дружелюбни, ако погледне човек огромното количество гастарбайтери от Турция, Африка и Азия, които са завладяли страната... Достатъчно е човек да погледне националния отбор на Германия по футбол с Месут Юзил в състава и няма как да не му направи впечатление, че просто гастарбайтерите, които предлагат евтина работна ръка, буквално са окупирали Германия... В което няма нищо лошо разбира се, да не вземе някой да го си интерпретира грешно нещо! Един предприемач в Германия, който иска да развива бизнес естествено, че ще предпочете работници от Източна европа, които ще са навити да работят за много по-ниска надница, отколкото някой потомствен немец, който ще иска за труда си двойно примерно.
В Германия навсякъде по улиците много често немския се припокрива с турска реч, има огромни квартали с табели само на турси и джамий, на всеки 5 метра има дюнерджийница или китайски ресторант... В общи линии човек няма шанс да се дореди за продавач или нещо от сорта, тези позиции вече са окупирани. В Австрия (Виена) положението е същото - просто това са две много добре оредени страни, в които човек ако се установи почти нищо няма да му липства (това че храната е "2 идеи по-естествена" съм склонен сериозно да споря - тия хора там зеленчуците, които ядат от магазините нямат нищо общо с истинските зеленчуци, които за щастие тук все още се намират по пазарите, и не са претъпкани още с ГМО-та).
За шофирането си е така, там "правила" значи наистина "правила", а не някво отбиване на номера... В по-голямата си част аутобаните дори нямат ограничения на скоростта, просто са толкова качествени и добре направени, че позволяват да си караш спокойно с колкото искаш...
Гермаците са велик народ, много организиран и подреден, освен че съм слушал за това, и лично съм се убеждавал - работил съм с немци и съм се сблъсквал с тази тяхна педантичност и вниманието към детайла. Когато човек ги види с очите си тези неща, разбира защо тези хора така добре са построили държавата си, а ние така зле...

от Matrix (2857 точки)