Проблем с лаптоп Lenovo и Windows 8.1


1
Здравейте! Имам следният проблем : лаптопът ми е Lenovo ideaPad Z570 с операционна система - Windows 8.1. От известно време насам компютърът ми забива и не мога да направя нищо друго, освен да го рестартирам. Преинсталирах windows-а преди около месец. След преинсталацията лаптопът работеше добре, но от скоро пак се случва да забива от време на време. Разбрах, че Lenovo не дават гаранция, че моят модел лаптоп ще работи добре на Win 8.1. Нямам и драйвъри за 8.1, в момента съм с драйвъри за Win 8. Също така прочетох, че Lenovo като цяло имат проблем с един драйвър - Energy Management. Искам да попитам - някой от вас имал ли е подобни проблеми с Win 8.1 или с лаптоп на Lenovo? И някой от вас има ли идея от какво може да е проблема, и как мога да го реша, освен да си сложа Win 7. Благодаря предварително :)Отговори0

Здравей. Като за начало няма да ти трябват нови драйвери за 8.1, тъй като те съвпадат с тези за 8, които може да изтеглиш от тук. Ако няма проблеми с основните устройствата в Device Manager (като изключвам Energy Managment), ти препоръчвам да измериш температурите при нормално и по-голямо натоварване. Може да използваш AIDA64, или някоя по-малка като SpeedFan [DDL] програма. Ако имаш възможнст качи снимка тук.


от Flyer (1848 точки)


0
Извинявам се, нещо цъкнах без да искам и въпросът ми се прати, без да съм написала какъв е проблемът. Сега го edit-нах :)

от Izabel_G (311 точки)

0
Съмнявам се да е от пренатоварване или от прегряване, защото лаптопът забива и когато не се ползва, т.е когато стои включен, без да правя нещо за него, а и не прегрява. Бях го дала при един познат да го погледне и ми каза, че хардуерно няма проблем. Затова се чудя какъв друг може да е проблема, и защо 8.1 след известно време почва да ми прави проблеми.

от Izabel_G (311 точки)0
Жена ми има лаптоп Lenovo, има там една програма на Lenovo, която сама си търси и сваля последните одобрени от фирмата драйвери за всичко на компа и си ги инсталира. Пробвал ли си да ъпдейтнеш всичко с програмата?

от victor.velchev (1225 точки)


0
Не, как се казва тази програма?

от Izabel_G (311 точки)

0
Май беше ThinkVantage System Update. Но може и да не е това. Сваля се от сайта на леново. Ето един линк, но провери дали беше това http://support.lenovo.com/en_US/research/hints-or-tips/detail.page?&LegacyDocID=MIGR-75236

от victor.velchev (1225 точки)


3

Проверка в Device Manger:

  • My Computer (с десен бутон) -> Manage -> Device Manager

Device Manager

Ако има жълти удивителни, то съответното устройство не работи коректно и трябва да се инсталират/преинсталират съответните драйвери за него.
 

Спиране на потребителските сервизи:

  • WinKey + R [WinKey + R] -> msconfig -> Enter

Някои програмни сервизи могат да са причината за възникване на проблем.
За да се стесни кръга около това къде може да бъде той, те може временно да се изключат.
 

Почистване и поддръжка на системата:

  • Сканиране за вируси и зловреден код. Аз използвам Malwarebytes.
  • Профилактично почистване: CCleaner, окйто може да бъде изтеглен от тук.
  • Дефрагментация на твърдите дискове през месец или по-малко. Аз използвам MyDefrag за целта.

 


от Flyer (1848 точки)


0
Нямам неработещи драйвери, поне нищо не ми показва с удивителни. Това изключва ли възможността проблемът да е от тях?

от Izabel_G (311 точки)

0
Ако драйверите не са обновени до последните от линка, който написах в първия пост е възможно. Драйверите, които са там са за Windows 8, но както вече споменах те включват и Windows 8.1.

от Flyer (1848 точки)


1
Здравей :) Имам абсолютно същия проблем с абсолютно същия лаптоп (Z570).
След дълги разговори със съпорта го изпратиха до Полша, където го държаха 1 месец. Оказа се, че не са намерили проблеми и като ми го върнаха обвиниха едната РАМ плочка, която са добавили в България. Продължих си аз с 4ГБ и проблема отново почна да се появява. Интересно не мога да разбера кога или през месец или 2 пъти един след друг... Отново говорих със съпорта, но този път им казах, че никъакъв шанс да си дам лаптопа още месец, тъй, акто м ие основен. Първо бях с Windows 7, проблемът от там започна... Интересното е, че при Ubuntu нито един път не се появи... Стигнах сам до извода (вече не помня как), че проблемът е в Intel Rapid Technology или нещо такова имаше, което беше в страницата с драйвери. Махнах го и сега при Windows 8.1 се случва изключително рядко. Инъче мам*$№*((№$)( им на Леново! Как не ги е срам, 2 години да не могат да изкарат стабилен Energy Managment за Z570. Днес се зарадвах, че има... Въпреки, че ми показва, че батерията ми не е оригнална, което е пълна тъпотия. Но той не прави реално нищо.... Как може компютър, който преди 2 години съм го взел за 1500 лв днес да е по-лагъв от десктоп машината ми, която е на 8 години... Като цяло не инсталирай инструменти и т.н., освен тези, които не са наложителни (имам предвид драйвери)

от Grountex (5 точки)


0
И аз съм много възмутена, че лаптоп, за който съм дала доста пари, на добра марка, и то нов лаптоп, ми прави такива проблеми. Днес го занесох на сервиз и се надявам да го оправят, макар че се съмнявам. Едно е сигурно - следващият ми компютър определено няма да е Леново!!!

от Izabel_G (311 точки)


1
Имах подобен проблем с лаптоп Lenovo на един колега. Оказва се, че при команда Sleep от ОС (по-скоро при WakeUp) видеодрайвера се бъгва тотално и видеокартата забива. Просто му изключих всякакви видове заспивания при всякакви режими. Да, сега не се изключва сам, сега при затваряне на капака компа продължава да работи и екрана да свети, но поне не се срива.
b.t.w... след инсталиране на win 8.1 на един старичък десктоп компютър той почна да влиза в hibernate режим след известно време - нещо което никога не е правил с win 7 или с ХР, независимо колко време е бил оставен включен. Просто тотално изключва, все едно съм му натиснал копчето на изклчване на кутията. При последващ рестарт си брои паметта и ОС "вдига" със съобщение "Resuming windows".
Явно във win 8/8.1 има някаква допълнителна оптимизация за пестене на енергия, която "не понася здравословно" на някои модели.
Така че пробвай да му дадеш само да изключва осветлението на дисплея след известно време, не да "заспива" или да се "хибернизира" и виж дали ще има отново проблеми.

от JulianG (5316 точки)


0
Ще пробвам, когато го взема от сервиза и не са намерили проблем.

от Izabel_G (311 точки)

0
В това има логика, аз имах същия проблем само, че на линукс. Пробвай да махнеш драйвърите.0
Пробва ли да изключиш Windows Search Service :)

от iliev72 (0 точки)