Нашите ИТ специалисти сред най-младите в ЕС


3

ИТ специалистите в Румъния и България са сред най-младите в сравнение със Западна Европа по данни, обобщени от софтуерната компания Axway.

Средният професионален опит на специалистите в сектора в Германия например е 11 години, докато в България е малко над 5.

Съотношението жени : мъже в сектора е приблизително 1 : 2,5 за повечето страни. За България прави впечатление фактът, че почти 40% от дипломираните ИТ специалисти са жени. Причината едва 30% от заетите в сектора да са дами е, че повечето избират друг сектор за реализация или преподавателска кариера. 80% от преподавателите по информатика са жени.

От 6 месеца до една година отнема на добрите студенти да се обучат за работа в софтуерна компания и да стартират. Основната критика от страна на сектора към образованието е липсата на актуални практични знания и умения. Все повече учебни заведения предлагат високо технологични програми.

Тенденция е за позициите ръководител проекти да се търсят кадри с богат житейски и професионален опит, особено добри комуникационни и лидерски умения.

Икономическото образование при тези позиции може да е значителен плюс затова нерядко на тях се назначават и студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Според обявените програми и Софтуерният университет вече подготвя кадри за всички професии в сектора.

„Някои държави предприемат специални мерки по отношение на привличане на младите към високо-технологичните професии. Например в Румъния софтуерните инженери са освободени от 16% данък. Важно е и в България да има политика на кадрите в областта на високите технологии", допълва Наташа Кумчева, директор Човешки ресурси в софтуерната компания.

Източник: http://news.ibox.bg/news/id_1121533063

 
Отговори0
А в Румъния софтуерните инженери били освободени от 16% данък върху дохода. :)

от easlavov (4118 точки)


0
Някой ще ходи ли за виза? :)

от victor.velchev (1225 точки)

0
Аз от тук не мърдам. :)

от easlavov (4118 точки)


3
Забележете, че заглавието на новината няма пряко продължение в самата новина. Направено само да хваща окото. Журналисти...

от scarylabcat (801 точки)


0
То всичките ни новини се правят по този шаблон. Статията е интересна, но има някои неща с които не съм съгласен. Кое ИТ го назначават, защото идва от УНСС? И аз имам 2 дипломи от там, но за ИТ без Телерик или СУ няма да стане.

от victor.velchev (1225 точки)

0
И аз нещо не можах да схвана защо ще наемат ИТ специалисти от УНСС ... и то заради своя "богат житейски опит"

от Kostaki (0 точки)0
Някой знае ли дали Софтуерният Университет е получил акредитация ? Нямам нищо против него и Наков, но ако няма акредитация си е фирма и трябва да се пише Софтуерен Университет ООД, както го видях да фигурира в един договор.
След това някой има ли представа защо новината за софтуерния университет е изтрита от форума ? Извинявам се, ако въпроса не е на място.

от yonchoy (2134 точки)


0
Не фигурира в списъка на МОН за акредитираните висши учебни заведения към началото на май тази година http://www.mon.bg/?go=page&pageId=8&subpageId=167. Ако е акредитиран остава да е филиал на нещо друго. Тогава има обяснение защо го няма в списъка EDIT: Явно нямат такава и не дават дипломи. Цитат от сайта на софт уни - Предоставя се възможност за получаване на университетска диплома за висше образование от един от нашите университети-партньори след допълнително обучение при тях с продължителност 1 или 2 години. Т.е. учи там пък после отиди другаде 1-2 години и тогава си вземи хартийката :)

от Vazzzz (1380 точки)

0
Аз си имам хартийка, просто исках да стане ясно.

от yonchoy (2134 точки)