Как изглежда IT пазарът на труда в България


7
Ето една интересна статия, на която попаднах тези дни:
http://www.capital.bg/biznes/tehnologii_i_nauka/2014/05/20/2303983_kak_izglejda_it_pazarut_na_truda_v_bulgariia/Отговори2
Софтуерният университете все още го слагат под въпрос...

от stambeto09 (425 точки)


0
Нормално. Софтуерният университет едва стартира. Тепърва ще се види колко кадри ще излязат от него, с какво качество и в кои области от ИТ индустрията ще се реализират. Няма данни за него, за да го включат по-подробно в инфограмата.

от Kovachev (1194 точки)


11
Най-важното в картинката е, че като завършиш УНСС и ставаш project manager :D

от Nikolay.IT (39117 точки)


0
Но пък ще окуражи някои сегашни курсисти в академията, които са възпитаници на УНСС.

от easlavov (4118 точки)

0
Така е, защото в УНСС силно залагат на трупането на "житейски опит" :D

от Rusekov (971 точки)5
Всъщност в УНСС се учи и Windows Forms, CSS, HTML, база данни, операциони системи и още доста неща, които до момента сме учили в академията и дори предстои да учим. Това, че материалът се минава прекалено набързо и примерно още 5-тата лекция в Java е ООП, е друг въпрос.
 
Нещото, което не ти се казва и се разбира чак след 3-ти курс, е че целта на специалността не е да те направи програмист, а IT консултант/внедрител. 
 
Според мен има обаче един голям плюс, заради който отново бих предпочел УНСС пред СУ или ТУ.
Не те ангажират толкова с протоколи, чертежи, присъствия, домашни и т.н. Това какво означава? Не, не време за кафета, а време да правиш нещо странично с живота ти и да се развиваш встрани от тях. Естествено малко студенти се възползват по този начин, но и това е друг въпрос.
 
Ще дам и едно готино заключение с моя пример. Възползвах се от свободното време, записвайки Академията. Какво се получава за 4 години? Познания в различни сфери като маркетинг, счетоводство, микро/макроикономика, търговия и т.н + топ образование от Академията + диплома. 
Познато ли ви е? Телерик + УНСС = СофтУни. Знам, че малко преувеличавам, но схващате идеята.

от valentin_lozev (1012 точки)


0
Никой в СУ (ФМИ поне) няма да те занимава с протоколи, чертежи или присъствия. Заверки също. Повечето хора се вясват само за изпити по предметите си при възможност и на никого не му пука особено, че не те е виждал.

от LTsonov (4149 точки)

0
В такъв случай с какво е по-различен СУ, щом пак опира до това колко време сам ще отделяш вкъщи... Все тая, ясно е, че университетите не са в час.

от valentin_lozev (1012 точки)


4

Да не обиждаме конкретни университети. Ясно е, че където няма конкуренция и свободен пазар, там не може да има добър продукт. Докато чиновници решават какво трябва да се учи и на каква цена, ще се получават недоразумения. Това важи за всички сектори, с много малко изключения. Така че се надявам държавата да стои много далеко от IT пазара и образованието в България.


от neutrino (3376 точки)