Съвет за онлайн магазин


2
Здравейте!
Отдавна следя и прилагам знанията от SEO курсовете на Телерик и постигнах значителни резулати в оптимизацията на собстевения си онлайн магазин. Пиша в този форум, защото знам, че тук са събрани хора, които са много тясно свързани с темата и ще могат да ми помогнат.
Имам добре работещ и добре оптимизиран интернет магазин под OSCommerce, който е само на български.
Искам да направя и такъв на английски, но да бъде на друга платформа - Open Cart.
Възможно ли е новата платформа да я инсталирам към същия домейн така:
www.mysite.com/en/ ?
Ще има ли някакъв проблем от SEO гледна точка? Смятам веднага да започна оптимизиране на сайта и на аглийски, като използвам досегашното SEO състояние на сайта.
Какво ще ме посъветвате: да инсталирам под същия домейн или да започна на ново от "нулата" на нов домейн?
Благодаря предварително!Отговори0
Нямаш ли панел за translations/localization? Так имаш там можеш да си преведеш всички елементи на сайта.

от victor.velchev (1225 точки)


0
Имам, но ми се искаше нова платформа.

от raial (10 точки)


0
по принцип не е проблем от гледна точка на SEO-то. Единствения проблем който може да изникне е, ако ползваш платворма с някакви темплейти, които да не се поддържат и двата от хостинга, ако си хостваш всичко сам проблеми няма.

от bgotov (1559 точки)


0
Благодаря! Ще инсталирам OpenCart като английска версия на сайта и ще видя какво ще стане.

от raial (10 точки)


1

Както е писал колегата victor.velchev - най-лесно ще бъде в една система да бъде и превода. Така вече на вече качените продукти ще трябва само да им добавиш описание на съответният нов език. Ако си решил да инсталираш нещо ново и да пробваш - тогава ще имаш повече работа - темплейт, настройки, качване на продукти и т.н. Щом ще работиш по този вариант добре си се ориентирал - инсталираш CMS системата в отделна папка - например /en където слагаш инсталацията. Предполагам хостинг-а ти има възможност за няколко бази данни и затова инсталирай в нова база данни. След това можеш по избор да си сложиш пренасочване на поддомейн към тази нова директория или да оставиш нещата така. Доста хора спорят кое от двете е по-добрият варинат - според мен зависи от това за къде ще правиш оптимизацията и какъв подход ще поемеш. Мисля, че ако ще имаш доста линкове от англоезични страници би било добре да сочат към поддомейн. отколкото към директория. Мнения много - ето тук едно прясно видео как да организираме мултиезичен сайт и линковете между него - може да ти помогне при избора.

http://www.cloxy.com/blog/hreflang/

 


от alekz (96 точки)


1

Огромен фен съм (и активно използвам) OpenCart, докато с OSCommerce не съм работил - съвсем непрофесионалното ми мнение е, че само ще си вгорчиш живота и всъщност е вероятно да навредиш на SEO-то, използвайки различни платформи за два езика към един магазин. 

- колкото и да дублираш настройките, сорс-кодът генериран от CMS-ите на различните системи няма да е 100% идентичен. Най-малкото, на етап да вграждаш в <head>...</head> тагове за канонични линкове, например, може да имаш главоболия.

- OpenCart не стартира особено SEO friendly и са му необходими някои хакове на ниво core файлове, за да се премахне, например, index.php?route=product от http://demo.opencart.com/index.php?route=product/product&product_id=40

ако потребител достъпи сайта ти и има нужда да превключи на друг език, сървърът технически погледнато ще зареди чисто нов друг сайт, вместо да подмени текста на основата на старият кеширан сайт - неоптимално за SEO

Чудейки се какво да ти напиша, попаднах на този обзор - http://searchengineland.com/the-ultimate-guide-to-multilingual-and-multiregional-seo-157838 - за да не го перефразирам, съветвам те да му хвърлиш едно око.

OpenCart настина е феноменална система, ала според мен първо се запитай защо искаш да я интегрираш и има ли конкретни ползи от това - ако искаш да разучиш OpenCart, съветът ми би бил да си разцъкаш някакъв отделен магазин, вместо директно да не добавиш втори език с OSCommerce.


от stoberov (3451 точки)


0
Много благодаря за отговора. Аз по принцип искам да сменя платформата и на основния бг сайт, но ме е страх, че ще "прецакам" SEO-то. Магазинът ми е на стара версия на OSCommere и не знам дали няма да се обърка нещо, ако го обновя до последната версия, защото съм направил значителни промени: SEO friendly url-s и въобще много допълнителни настройки, които не знам дали ще се запазят при обновяването. Много ми се иска миграция на цялостния магазин към Opencart, защото също мисля, че платформата е много гъвкава и далеч по-добре изглеждаща. Но тогава май тотално ще се "прецака" SEO-то. (Затова исках да направя английска версия на Opencart един вид да я разуча.)
Какво ще ме посъветвате от SEO гледна точка: 1. Да запазя досегашния магазин със старата версия. 2. Да обновя до последна версия на OSCommerce. 3. Да мигрирам към Opencart.

от raial (10 точки)