Здравейте, колеги.

От два/три месеца вече се занимавам по-сериозно с fullstack JavaScript разработка и конзолата вече е неизменна част от целия процес. Тъй като съм свикнал да работя на Windows, cmd-то някак си хич не ме устройва и реших да намеря начин как да си направя конзолата, готина като на Mac или Linux. Ще споделя с вас нещо като туториал как да си направиме конзолата да изглежда по такъв начин: 

Дълго време цъках с конзолата Git Bash, защото е доста по функционална, а и не трябва да и добавяш всяка нова команда в Environment variables…  Показва branch-овете на съответното репозитори, ако си в такова и предоставя някой доста удобни Linux команди.

Като за начало ще трябва да си изтеглите ConEmu (конзолен емулатор) и Git Bash ако вече го нямате, което ме съмнява.

Инсталирайте ги и след като сте готови отворете от папката на ConEmu, exe-то за съответната ви операционна система. По default  трябва да ви отвори в нов таб познатото ни вече cmd.

За по-бърз достъп до настройките използвайте Windows + Alt + P. Когато ви се отвори прозореца с настройките отидете на Startup -> Tasks и проверете дали ви изкарва Git Bash като опция. Изберете го и от Startup dir… бутона може да изберете папката, с която ще ви се стартира конзолата. 

Когато сте готови в ляво изберете Startup и изберете Specified name task откъдето и ще укажете да се използва Git Bash при стартиране. Давате Save settings и така вече сме готови с основите. Така Git Bash вече ще е default-ната конзола и ще се отваря винаги от папката, която сте избрали.

Дотук със скучните неща. Следващата стъпка е да си я направиме красива :D Ще сменим шрифта, цветовете, background-a и каквото още си поискате. Първо трябва да отидете пак в настройките и след това на Main ако искате да промените шрифта. Набора от шрифтове във Font dropdown-a е всичко, което имате инсталирано на машината. Ако искате да добавите нови просто трябва да изтеглите желания шрифт във формат .ttf и да го добавите в ConEmu папката при exe-то. Този на скрийшота е Ubuntu Mono, но вие можете да си свалите какъвто си поискате. От тези настройки можете да промените още размера на буквите и Аnti-aliasing mode-a, което ви прави някак си по-яки самите букви.
В подменюто Size & Pos можете да настроите прозореца ви да запомня размерите си при затваряне. Това става като тикнете Auto save window size and position on exit. Също така можете да определите, какъв да е размера на конзолата при пускане (Normal, Maximized и Full Screen). Ако искате можете да си настроите и някакъв падинг от Pad Size полето.

От Appearance подменюто можете да си поиграете със Title bar-a (дали да се показва или не) и най-якото поне за мен е Quake style slide down опцията, която ви центрира конзолата в средата на екрана и само при натискане на Ctrl + ` (ч от фонетиката :D) ви я спуска като завеса. Супер якото…  Ако все пак не искате Quake style-a, но искате да нямате излишни toolbar-ове ще се чудите как да си местите прозореца. Еми това става като задържите Ctrl + Alt и драгвате.

От Features менюто имате още някои неща, които можете да промените, за да направите конзолата още по-яка. Примерно прозрачността става от Transperance подменюто, а конфигурацията на табовете от Tabs (тук препоръчвам Auto show опцията). Също така от Staus bar може да изключите странния бар отдолу, който лично на мен не ми върши работа и е дразнещ. От Colors променяте цветовите схеми, като тази от скрийншота е <tc-maxx>.

Ако някой иска мога да споделя и някои полезни команди и защо Git Bash ме кефи повече от cmd-то, но за сега ще спра до тук.

Поздрави, Веско.