Нямаше ли да е добре да можем да пропускаме да проверяваме неразбираеми проекти от изпита?


13
Здравейте,
Хубаво правим ревюта на работата на други хора, но за мен някой проекти са просто неразгадаеми. Може на мен да ми липсва някаква часто от материала, не казвам че нещата са задължително лоши, но има решения, колкото и да разглеждам и да се мъча не мога да го подкарам да работи и не мога да му "хвана спатиите". Изгрежда добре написано, изглежда голямо, може аз да пропускам нещо, може да е само имитация на решение.
Ясно че мога да сложа минимални/максимални оценки и да се надявам заради статистиката да отпаднат, а аз да мога да мина нататък с ясното съзнание че това няма да ми се преброи накрая за оценено, но ако много хора почнат да правят така, някой, може да вземе мин/макс резулата по слчайност. Освен това не е най-очевидния начин от потребитеска гледна точка да съобщиш че това домашно/проект просто не го разбираш.
Та въпроса ми е, не може ли да има опция да човек да се откаже да проверява дадено домашно/изпит - понеже не го разбира, примерно 3 проверени домашни/изпита дават право да откажеш един. Да се гледа съотношението накрая, защото може човек да закъса с първото домашно.
Сега, предполагам че ако много хора кажат че не могат да проверят дадено домашно, това би следвало да го прави заслужаващо ниска оценка. Все пак всички сме наясно че проверяващите сме си ние, не някакви гении с кристални топки и може да е страхотно решение, ама ако не работи и никой не го разбира, понеже не се е сетил че за да тръгне решението, очевидно, трябва да накисне компютъра два дни в солен разствор и да рецитира "О, шипка" отзада напред докато го ползва ( и това го няма споменато в коментарите/документацията), никой не може да се сърди че е неразбран гений.Отговори3
Това, което ти се струва като имитация на решение и не можеш да подкараш може би до голяма степен се дължи на копиран код я от решенията на миналогодишният изпит, я от домашното за Crowd Chat-а. Аз проверих 10 изпита и повече от половината бяха с копиран код от тези задачи и също така не работеха, за мен поне това е основната причина. Много условности и субективни фактори има при тея проверки...

от stefanN (952 точки)


0
Може да е така, но примерно аз не го разбирам, редно е да пропусна. За теб е очевидно, че е копирано и неработещо решение и му даваш ниска оценка. А иначе, с коментара ти наистина ми помогна за конкретния ми проблем, сега май почвам да разбирам какво гледам :).

от nickp (90 точки)

0
Всъщност не давах така лесно ниска оценка, гледах и кода, който си е авторски и се опитвах да дам максимално адекватна оценка, до колкото е възможно. За това казвам, че много условности има при тези проверки, доста зависи проверяващия що за човек е:) Като цяло ти подкрепям идеята да може да се пропуска даден изпит, по-добре така, отколкото да се даде неадекватна оценка.

от stefanN (952 точки)


1
Голям мазаляк е този изпит и аз имах нужда да скипна 2, 3 изпита! 2/3-ти от изпитите, които проверявах е истинска борба да ги подкараш... ако тръгне app-a - иди до иди за мазалото код все ще можеш да отговориш на критериите за оценяване, ама те не тръгват :D
btw не им блазя на хората, които ще проверяват моя изпит :)

от Hristo.Iliev (120 точки)


0
Как се скипва изпит? Аз не можах. Винаги ми даваше да си тегля същия.

от FractaL (309 точки)

0
Не може... колегата казва, че му се е искало, а не че е успял... :)6
Вчера се борих цял ден и успях да проверя три изпита, но при четвъртия се отказах. Освен че не успях да го подкарам, хвърляше синтактична и някакви други много странни грешки. А имаше доста написан код, който изглеждаше адекватен. Не съм от най-разбиращите и сметнах, че ще е по-добре да се откажа да проверявам, за да не ощетя някой неволно. Щеше наистина да е добре, ако можеше да се пропускат изпити.0
Почти същото е при мен, мъчих се с няколко изпита, повечето ми изглежда като хвърляни вътре парчета от домашни, дема и т.н. И съм на път да спра, щото почвам да си мисля че просто не разбирам решенията.

от nickp (90 точки)

0
А аз от вчера съм се спрял на един изпит, който има фрагменти от UI за игра (предполагам, забравени да се изчистят) и няма подкарване, и не знам нито как да го оценя, нито как да го пропусна, та да си довърша оценяването.

от miroslav.tsakov (1476 точки)2
Колега @nickp, аз съм съгласен с теб, че има изпитни работи, които са кошмарни за проверка и ако може да се пропускат много ще ли улесним живота. Обаче точно тези неприятни за проверка работи всички ще ги пропускат с надеждата да им се падне нещо по-добро и накрая ще стане така, че ще има непроверени изпити или проверени по 2-3 пъти. За това си мисля, че системата е по-добре да работи така, както е в моемнта, отколкото ако може да се пропуска, за да имаме накрая всички оценки.
P.S.Аз при моята проверка имах 5 такива работи, които бяха много тегави, ама няма как, трябва да се минат0
Ами не е така, правим изпит който се проверява с ревюта, всички го знаем, ако някой иска да хвърли манджа с грозде с надеждата да мине понеже "е писал по темата" не е редно. Или се вижда как се пуска и е коментирано или гори. Част от изпита е да направиш нещо проверяемо, а и част от реалната работа на софтуерните специалисти. Аз лично, смятам че и моят изпит е трудно проверим, и може да си заслужава ниска оценка, ама какво от това. Специално уточних, ако се окаже че повечето хора не искат да ти проверят изпита, значи не си се справил. Разчита се, че общия резултат е обективен, то и сега може да кажеш, ами ако всички ги мързи и пишат "не" навсякъде. Засега не се случва.

от nickp (90 точки)


4
Колега, аз ползвам WebStorm. Като проверявах изпитите разглеждах кода и пусках index.html през него. Попаднах на едно решение с което си блъсках главата около 3 часа. Научих кода все едно аз съм го писал. Не можах да го подкарам. Гледах го в SublimeText, WebStorm,Nodepad++. Накрая го пуснах във Visual Studio и тръгна, дори работеше доста добре. Мисълта ми е, че понякога заради някакъв малък "бъг", нещата не се получават, но според мен е некоректно (предвид изискванията които ни бяха поставили и времето което ни бяха дали на изпита) да прескачаме подобни изпити или да бързаме да даваме негативни оценки. Все пак може човека да е решил да си напише логиката и след това да започне с UI. Реално всички методи са налице, заявките се правято коректно. И послено, в такива случаи нещата не са супер роботизирани и човек може да научи много докато търси бъгове.1
Силно подкрепям идеята да можем да пропускаме някои неразбираеми изпити, защото губиш много време и усилия да разбереш нещо, което накрая просто не работи или е копирано от някъде.
Например : На един изпит просто не можах да му хвана логиката - уж работи, но като задълбаеш, разбираш, че праща само една заявка към сървъра - взима вече пратените съобщения и независимо какво име и парола сложиш, те изобщо не минават през сървър, а пише ти Successfully registered/ logged in, и направо можеш да постваш съобщения с тях. Перфектно симулира работещо приложение и има цял тон код, който те обърква, а все пак се очаква да го оцениш адекватно.
Поздрави за всички, които вече са си проверили изпитите!

от rosica.boykova (1193 точки)


1
И аз имам подобен изпит за проверка. Не съм сигурен даже дали колегата е писал сам това, което виждам, или просто е copy-paste-вал откъдето дойде. Пътищата към css и require са му грешни, но дори и като ги оправя гърмят грешки в require-а. Освен това има и два идентични (по предназначение) файлове - requester и httpRequester, като единият е диреткно копиран от първата задача за домашното по Cobsuming..., тъй като е оставен коментар с условието. По принцип лошо няма, но освен това не работи - return-ва извън функции, има празни атрибути... Линковете на заявките също са грешnи. Но пък има доста код... Вече повече от половин час се опитвам да схвана какво става, но не мога и се чудя какво да правя :(

от LSvilenov (1750 точки)


5
Аз мисля, че макар на пръв поглед да е добре да има такъв бутон, така ще пропуснем едно доста добро упражнение по четене на код. Наистина е голямо главоболие и се късат нерви. Да четеш чужд код е трудно. Но е много полезно упражнение и към 10-тия проверен изпит започваш да се ориентираш по-бързо. Примерно след такава тренировка, колко по-лесно би било да откриеш бъг в своя код. Единствения риск е, да не ощетиш някой като не забележиш нещо, но затова има повече хора да гледат. Аз също нямах и един лесен за проверяване изпит, все имаше нещо нередно и исках да разбера защо, тъй като няма отговор "нещо не работи както трябва" :) За в бъдеще ще имаме да четем много чужд код, и там няма да има такъв бутон :)

от neutrino (3376 точки)