специалност Бизнес Информатика - УНСС ?


0

Здравейте, първо искам да кажа, че съм се насочил към ФМИ, но ако се случи така, че не успея да вляза мислите ли, че Бизнес информатика в УНСС е по - добрият вариант пред ТУ - София ? При положение, че в УНСС не е много строго и може да се комбинира с Телерик. Интересува ме вашето мнение - ТУ София или Бизнес Информатика - УНСС.

П.П. - ТУК е програмата за тази специалност.
Отговори3
Вмомента уча Бизнес Информатика в УНСС. Нивото на преподаване е спорно. Лично аз смятам че ако не учех в Телерик Академията, нямаше да имам шанс да стана програмист само от университета. Вярвам същото и за ТУ. Причините са много, но основната е че и двете места не са училища по програмиране в същността си. УНСС е с икономиката, ТУ с техниката.
В отговор на въпроса ти:
Зависи. Зависи в какво искаш да се специализираш. Ако ще правиш програми които ще правят технически изчисления и ще помагат в някаква индустрия, тогава надали ще намериш по-добро място за начална подготовка от ТУ. Ако пък ще правиш програми свързани по какъвто и да е начин с управление на пари, или пък просто ще правиш програми които ще продаваш сам, тогава икономиката в УНСС може да се окаже доста полезна.
Самото програмиране обаче, по мое мнение, е еднакво не-задълбочено и на двете места.

от lokiko91 (790 точки)


2
Здравей,
Тази година завърших УНСС и съм доволен от специалността. Хубавото е, че от целия факултет може да попаднеш само на 1-2ма преподавателя, които ще ти се заяждат за глупости. Останалите са готини. Ще учиш неща тясно свързани с програмата на академията. Както сам каза, ще имаш повече свободно време за Академията, което според мен е най-важното. Ще придобиеш и повече знания за бизнеса.
Минусите са, че за сметка на бизнес знанията няма да получиш толкова технически знания както в ТУ, но пък в Академията така или иначе ще получиш всичко нужно за една стабилна основа. В програмата не съм сигурен дали вече няма промени, но при нас реално с програмиране започнахме да се занимаваме в 3-ти курс. Преди това се учат разни икономики, маркетинг, стопанска история и др. предмети, в които ще се набляга яко само на теория.
Грешен избор няма. Dev може да станеш и без ТУ или УНСС, стига да ти е интересно и да се отдадеш.

от valentin_lozev (1012 точки)


-1
Ако искаш да се занимаваш с приложно бизнес програмиране и да получиш диплома за висше образование бих препоръчал да пробваш в СофтУни (воден от Светлин Наков). Там след първата година ще можеш да започнеш работа и да учиш онлайн още 2 години до взимане на диплома. Според мен всички останали университети не дават достатъчно добра подготовка по приложно програмиране и ще се налага да учиш премети, които са далеч от специалността ти. Ако дипломата не е толкова важна за теб мисля, че софтуерната академия на Телерик е идеалното решение. След 1 година сериозно учене взимаш сертификат и започваш работа като начинаещ програмист с отлична основа.
П.П. Ако искаш да научиш и повече неща за бизнес частта на софтуерната индустрия мисля, че курса по Бизнес умения на Телерик академията е един много добър старт тъй като се води от мениджъри от Телерик имащи сериозен опит в тази сфера. Aко си се насочил повече към теоретичната / алгоритмична част може да разгледаш курсовете в Алгоакадемията (към Телерик).

от encounter (1041 точки)


0
Да, ако иска лесна диплома е ок, това е вариантът, който аз съм избрал в момента, защото нямам желание и време да се занимавам за хартийка по regular начина (от Софтуни дори ми признават изпитите, които взимам тук в академията - > първата година не стъпвам), но ако иска приложно бизнес програмиране - УНСС > MTM College (откъдето ще му е дипломата, другият вариант е ВСУ, но там си е компютърни науки, не нещо с бизнес). От УНСС ще научи все пак нещичко за EPR, CRM, BPM системи, от MTM ще научи как да ходи до бул. Цар Борис да оставя пари.

от staccobain (834 точки)


4
Аз уча в УНСС, сега ще съм четвърти курс Бизнес информатика. Само да поясня първите две години учих икономика и чак на третата запонах информатиката като специалност. Може да има и от първа година да се започне с нея. Като интензивност мога да ти кажа, че в УНСС въобще няма да се чувстваш притиснат откъм време и трудност на предметите. Всичко си е като на почивка. Няма изпит, който да не се вземе с 2-3 дена учене преди самия изпит и то в случай ако се налага учене. Повече хора там дори се сдобиват предварително с изпитите от минали години или просто се преписва :D Иначе като материал всичко, което е взето в академията и там е взето, въпроса е, че липсва мотивацията и това да те натискат да учиш, повечето хора поне при мен са в тази специалност защото не им е стигнал бала за "елитните". Досега освен 2ма преподаватели, които с удоволствие преподават, всички други са мотивирани колкото и студентите :D. Но аз съм си направил следната схема :D подписа от УНСС и знанията от академията + няма да имаш проблем с половината изпити защото знаеш материала. Това е от мен, дано ти изяснява ситуацията.

от adzhazhev (289 точки)