Какви са "системните изисквания" за трака Разработка на мобилни приложения


4
Здравейте!
Какви са минималните изисквания към машината която ще се използва в трака в хардуерно и софтуерно отношение, т.к. от представянето не стана много ясно.
За ОС и софтуера:
- Предполагам че ще е необходим Windows 8, но дали е достатъчно - трябва ли да е Windows 8.1? В момента съм със 7-ца и работи без проблеми, но май ще трябва да премина на 8.
- Каква трябва да е версията на Visual Studio 2013 - Ultimate, Pro; с кой Update (въобще необходим ли е, т.к. досега в курса беше нужен ъпдейт само за TypeScript и се отказах да го ъпдейтвам точно преди изпита)
За хардуера:
- Необходима ли е 64-битова машина и дали ще се ползват емулатори като този в Android SDK-то например.
- Ако може да дадете ориентировъчни минимални хардуерни изисквания като цяло ще съм Ви много благодарен!
Моята машинка е доста стара (32bit Celerom M430 1.7GHz; Intel i945; 2,5GB RAM; Windows 7) и на Android емулатора подкарах само до Android 2.2.
Питам сега, за да не се чудя какво да правя по средата на трака после.
P.S. Поздрави на всички, стигнали дотук!Отговори9

Здравейте,

ще се опитам да сумаризирам нужните неща за всеки от траковете:

Хардуерно:

Желателно е да имате машина с прилични RAM и процесор:

  • 4GB RAM би трябвало да е Ок, но е желателно да е 8GB+
  • Двуядрен процесор трябва да ви свърши работа, но с 4-ядрен ще ви върви всичко като хората

Софтуерно:

Тук нещата са по курсове, тъй като за всеки курс трябва различен софтуер:

Hybrid Mobile Apps:

Софтуер, нужен за JavaScript разработка (Sublime Text, Web Storm, VS 2010+,  всички вършат работа). ОС-а няма значение, т.е. може под Windows, Linux, MAC и т.н.

За да може да build-вате приложение, ще ви трябва и съответната платформа:

  • Android app -> Android SDK
  • Windows Phone app -> Windows Phone 8.1 app
  • iOS app -> MAC & Cocoa touch

Принципно може да build-вате приложенията и тук (https://build.phonegap.com), като трябва да предоставите само HTML+JS. Build cloud-а на PhoneGap ще ви изкара приложение, за всяка поддържана платформа.

Android Apps:

Тук нещата са по-лесни - трябва ви само среда за Android разработка.

Средата за разработка на Android приложения се състой от следните компоненти:

  • Java Runtime Environment (JRE)
  • Java Development Kit (JDK)
  • Android Development Kit (ADK или Android SDK)

За едитор може да ползвате Android Studio (https://developer.android.com/sdk/installing/studio.html) или Eclipse with Android Development Tools (http://developer.android.com/sdk/index.html).

Тъй като и двете IDE-a ползват built-in емулатор за Android, а той е доста бавен и неприятен, може да си инсталирате по-приличен такъв. Аз съм ползвал Genymotion (http://www.genymotion.com/) и е доста по-бързо и приятно. Използва Virtual Box и прави виртуална машина, на която инсталира Android. Работи доста добре.

Windows Phone 8.1/Windows 8.1 apps

Тук нещата са малко по-строги - Windows 8.1 и Visual Studio 2013 with Update 2 са задължителни. Иначе няма как да build-вате приложения. Други изисквания няма, но това не е малко...

Емулаторите, според мен, са най-добрите за мобилни платформи. Имат доста функционалности и идват на готово с Windows Phone 8.1 SDK.

iOS apps

Особена работа... ако нямате MAC нещата стават сериозни... Трябва, почти легално, да си сложите виртуална машина, използвайки някой похвати (ще го говорим по натам). 

Тук изискванията са, че ви трябва... MAC. Това е. Нямате MAC, пускате виртуална машина...

Общи софтуерни/хардуерни неща

Ще ви трябва USB кабел, за да можете да пускате приложението на реални устройства.

Кажи речи, това са нужните неща, за моменте не се сещам за друго...

Поздрави,

Дончо Минков


от DonchoMinkov (12706 точки)


0
Здравей колега,
доста интересна тема, но искам да те попитам защо само Windows 8/8.1? Аз не мога да го подкарам при мен поради някаква хардуерна несъвместимост и ще се чудя какво да правя ако 7-цата от телерик не става. Имаш ли информация защо ще трябва да е точно 8+?

от victor.velchev (1225 точки)


0
Ами нали ще имаме Windows Universal Applications в който ще билдваме приложения за Windows 8/ Phone 8 и т.н. Поне с такова впечатление останах.

от bboyadzheiv (65 точки)

0
window universal apps са за 8.1 ако не се лъжа...

от lithical (992 точки)0
За да подкараш мобилните приложения ще ти трябва emulator или истинско устройство. Ако емулаторите за Андроид не вървят и нямаш истински устройства, вземи от близък приятел или се сдобий с някой евтин модел. За Андроид си свали Android Studio, което работи доста добре за бета и се update-ва доста често.
За Аpple мисля, че всичко ще се прави през виртуална машина с XCode и ще ти трябва по-добър компютър или ще се използва IDE като Delphi XE6 или AppCode за Windows.
Тези apps за Windows phone, би трябвало да вървят и на Windows 8.1, но аз с тази технология не съм запознат. Ще ти трябва VS 2013 и Windows 8.1.
Би било добре да си купиш по-добър компютър или да вземеш назаем от някой познат за курса.

от lithical (992 точки)


0
Аз ще съм с чужд компютър, който има ресурсите, но няма уиндолса. Работата е там че не мога просто да преинсталирам, щото ще затрия всичко на собственика на компютъра.
Доколкото знам има 2 алтернативи:
- да инсталирам втория уиндолс без да трия първия. Да ги има и двата. Трудно ли е? Създава ли някакви проблеми?
- да инсталирам виртуална машина с уиндолс 8.1. Трудно ли е? Създава ли някакви проблеми?

от lokiko91 (790 точки)


0
Добре, бе, всичко хубаво, ама може ли човек, който иска да става софтуерен инженер, да прави мобилни приложения за Уиндоус итн, да пише УиндоЛс...

от topalkata (6442 точки)

0
може, що да не може. Особено ако не си поплюва много за мнението на хората дето му четат постовете по форумите... Сега сериозно - не мисля че има никакво значение. Ако мислех, тогава изобщо нямаше да го пиша на кирилица, което всъщност бе по-голямата ми грешка. Но това са незначителни дреболии.
Сега отговори, моля. Ако ви се пише за нещо различно от въпроса ми - пращайте лични съобщения.

от lokiko91 (790 точки)0

Аз бих ти препоръчал за андроид да пробваш

Genymotion

това е също емулатор за андроид но е значително по лек от този който идва с ADT Bundle но според мене компа ти е слаб но пробвай все пак има и безплатна версия.


от nikolap (555 точки)


0
Можеш да ползваш за хибридни някой cloud. Този на Telerik разбира се е най-добър. Можеш да ползваш Could9 или monaca. Те си стартират емулатор в едно прозорче. Освен това така по-лесно се build-ва и deploy-ва. Аз лично си изтеглих AIDE на телефона и мога да пиша програми направо на него. То това не че става за сериозна разработка, но е забавно.

от blastology (62 точки)


1

Има едно приложение за Chrome което все още е бета но пък е доста добро аз съм го тествал и има повечете мобилни устройства като симулация. Не изисква някакви страхотни ресурси и поне на мен ми се струва доста добро. Ripple се казва трябва да се инсталира като аддон за Chrome. Има доста допълнителни симулации на различни функции на самите мобилни устройства като акселерометър и т.н.

 

LINK

 

Дано е добра алтернатива :)


от Yasen (529 точки)