Linux! Много съм му навит, но ще мога ли да премина академията с него?


2

Здравейте!
    
   Знам за Linux от много време, но никога не съм се замислял да го използвам като OS на моят компютър. Преди около седмица както се рових из YouTube      попаднах на едно видео за Linux, след него друго и т.н. Прочетох доста статии и блогове, наясно съм с плюсовете и минусите му, но имам голям мерак да го използвамsmiley!

Да си дойдем на въпроса:
Ще мога ли да премина академията с линукс?

Смятам да се запиша в престоящите курсове по програмиране и за целта ми трябва Visual Studio, а VS има само за Windows OS, което е един голям issue!

Новак съм в тая работа, преди 3 седмици не знаех нищичко за програмирането, но имам огромно желание да се занимавам с това. Никога не съм бил с Linux преди и него ще трябва да разучвам. А и има недостик на softwere.


      Например Skype за Ubuntu 14.04.01 няма, а когато пробвам да инсталирам стара версия която е за Ubuntu 13... ми дава Error. След доста ровене намерих един пост в интернет как да инсталирам Skype в който имаше над 10 стъпки. Това означава време, а съм наясно че когато се запиша в академията цялото ми време ще отива за учене и не искам да се разправям с разни бъгове и непасващ софтуер.

Обръщам се към по-запознатите в тази свера за съвет, как да процедирам.
Отговори3
Не. За съжаление не можеш да подкараш VS на linux, може и да може ама няма да е същото. След това ще имаш друг проблем - .net, трабва да използваш mono... няма смисъл.
Аз ти предлагам следното, сложи си linux като втора ОС. За някой курсове ползвай Windows а за други linux.
Като започнеш академията ще учиш C# и то 3 курса (единия OOP) и ще трябва да използваш Windows, но след това имаш HTML, CSS, JS(4 курса), които може да ги караш на linux. Паралелно с това КПК, за който ще ти трябва Windows, след това алгоритми и бд - Windows, след това пак така за останалите курсове... ако искаш да ги изкараш само на Windows няма проблем, но полловината курсове включват .net или mssql, където не можеш да използваш linux.

от scarylabcat (801 точки)


0
Благодаря за бързият отговор! Всъщност имам Linux Ubuntu като Trial версия на флашка и от време на време си я разцъквам :):).

от PetarRusev (153 точки)

0
Бих те посъветвала да погледнеш и Linux Mint, поне при мен много по-рядко има бъгове. Лесно се инсталира и на виртуална машина (през Virtual Box едва ли ще тежат линуксите, ако са само за разцъкване).

от mimirerelala (374 точки)2
Ако имаш свободно време, препоръчвам ти (безплатния) онлайн курс на Linux Foundation, който стана и доста популярен: https://www.edx.org/course/linuxfoundationx/linuxfoundationx-lfs101x-introduction-1621

от stoberov (3451 точки)


0
Ееее страхотно, това не го бях намерил! Благодаря :)! При първа възможност ще инвестирам 40-60 часа!

от PetarRusev (153 точки)


2
Ами да ти споделя моят опит с Linux. Не съм вярвал, че някога ще го кажа но Windows средата е много кофти за някои езици- Python,Ruby. Просто да си подкараш последните версии на софтуера който ти трябва си голяма мъка. Това включва инсталиране на няколко framework-a, virtualenv (python) и rvm(ruby). Счупих Linux-a 1-2 пъти докато свикна така, че не се филмирай. Преинсталирането не ти отнема повече от 20 минути от bootable flash-ка която се приготвя за нула време ( http://www.linuxliveusb.com/ ), да не говорим, че може да не го инсталираш а да си boot-ваш от нея . Избрах Linux Mint и съм доста доволен. Изглежда като Windows 7, доста бързо свикнах да работя с конзолата - трябват ти не повече от 20 на команди, които се използват всеки ден и не е нужно да ги помниш, намират се с първото търсене в интернет.

от yonchoy (2134 точки)


0
Мина ми през ум-а да сложа Linux-a на една флашка и да boot-вам от нея, но до колкото знам във флашка мога да ползвам само Trial верся, колкото да се запозная със системата и при всеки рестарт трябва да задавам на компа от къде да boot-ва. Не ме устройваше някак. Затова избрах да направя Dual-Boot и да имам както Linux Mint така и Windows 7 и при всеки старт на компа си избирам OS (Linux as Default, т.е. ако не избера нищо ще се стартира Linux-a) Благодаря за отделеното време все пак :).

от PetarRusev (153 точки)


1
Само с linux няма да можеш да пишеш домашните които се изискват. Но ако имаш мощна машина и си готово на малки компромиси, спокойно можеш да пускаш виртуална машина с windows вътре в линукса, в която да вършиш нещата, които не можеш да свършиш в линукса. Виртуализацията върху машина с линукс като основна ОС е безпроблемна и мога да кажа, че windows на виртуалка в линукс върви по-добре отколкото линукс пуснат във windows виртуалка.

от JulianG (5316 точки)


0
Пробвах този вариянт обаче Linux във виртуалната машина, защото имам неща в Windows-a който исках да запазя. Но нещо не искаше да boot-ва както трябва Virtual Box-a и след 1 час проби да го подкарам ми падна пердето, пратих поздрави на майка му както си му е редът и реших да Dual Boot-на както ме посъветваха в долният отговор :). Благодаря все пак!

от PetarRusev (153 точки)

0
Този проблем с boot в Virtual box имах и аз. Затова - инсталирах го в VMWare, експорт в odf, и след това си работеше идеално в VBox. VM е малко дървен за линукс, нямаше добавки, които да ти улеснява живота каквито имат за Уиндоус или каквито има Virtual Box за Линукс. Все пак си е занимвка (отделно след това променяне на размера на харда не е толкова тривиално). В общи линии ако ще го ползваш често си намерил най-доброто решение!

от mimirerelala (374 точки)


1
Винаги можеш да си Dual Boot-неш машината и да имаш както Linux, така и Windows, което според мен е добро решение в твоя случай - пробваш си колкото искаш Linux-a, щом му имаш мерак, и същевременно имаш и Windows за курсовете от Академията ;)

от kalbo_17 (2709 точки)


1
Tnx за съвета! Вече съм горд Linux Mint User и explor-вам с удоволствие. Същевременно си имам и Windows-a, малко ме достраша да не го прецакам, че имам важни неща на него(Не ми се занимаваше да правя backUp), но от вторият път всичко тръгна както трябва. Сега Task N1 е да си намеря фонетика за Linux, при инсталацията ми предложи да избера език на клавиатурата обаче аз избрах Америка - Американски. Ако бях избрал България - Български-фонетична сега сигурно щях да търся клавиатура на ENG, което щеше да е по-глям автогол спред мен. Благодаря отново!

от PetarRusev (153 точки)

0
Ползвам същата врътка, тамън щях да ти я препоръчам. :)

от stambeto09 (425 точки)1
По-добре не се занимавай с Линукс, а си вложи времето в учене на материала от академията. Linux-a ще ти създаде излишни главоболия. За всяко нещо ще трябва да ровиш, да четеш и т.н.
Предвид, че вече си го сложил си пази Windows-a задължително. За C# и Visual Studio трябва задължително Windows, Web Track-a може да го изкараш на Линукс и Sublime(примерно). Там обаче пък ще имаш проблеми да тестваш на IE, ще ти трябва виртуална машина....
Лично мое неангажиращо мнение е, но предвид че в академия Телерик се изучават предимно Microsoft технологии, използването на Windows за нуждите на академията е най-удачния вариант.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
Tnx, ще го имам в предвид!

от PetarRusev (153 точки)


0

Аз също имам въпрос, сходен на това, което ти питаш, и затова пиша тук.

На лаптопа ми съм с Linux, защото е слабичък за Windows 7 и Visual Studio (1GB RAM)... Сложих си MonoDevelop и сега го разучавам. Правя си разни малки програмки и за сега нещата се получават с малки изключения. Разбира се има и някои разминавания с VS, доколкото виждам от предишни лекции на Академията.

Ще е възможно ли в началото на Софтуерната Академия да си правя домашните на MonoDevelop, докато измисля някакъв ъпгрейд? Надявам се, че за курсовете C# част 1 и 2 IDE-то не е от такова значение...
1
До кпк-то ще си ок, просто за там се изискват неща като: style-cop, sandcastle, profiler някакъв и т.н. Общо взето предполагам повечето ги няма за моно, може и да ги има де, но не съм се ровил достатъчно за да кажа със сигурност.Та давай си смело, пък като опре ножа до кокала... 

от H.Tsekov (769 точки)

1
С този MonoDeveloper сигурен ли си, че колегите дето ще ти проверяват домашните ще могат да ти отворят проекта с техните VS-ta?

от saykor (8845 точки)1

Аз също имам въпрос, сходен на това, което ти питаш, и затова пиша тук.

На лаптопа ми съм с Linux, защото е слабичък за Windows 7 и Visual Studio (1GB RAM)... Сложих си MonoDevelop и сега го разучавам. Правя си разни малки програмки и за сега нещата се получават с малки изключения. Разбира се има и някои разминавания с VS, доколкото виждам от предишни лекции на Академията.

Ще е възможно ли в началото на Софтуерната Академия да си правя домашните на MonoDevelop, докато измисля някакъв ъпгрейд? Надявам се, че за курсовете C# част 1 и 2 IDE-то не е от такова значение...

   Ако Windows 7 ти е слаб за компа, може да пробваш с Windows 8.1 като му махнеш всички визуални ефекти. На стария ми лаптоп вървеше по-бързо от 7-цата. Предполагам, че може да има начин и на VS да се изключат някои от красотите за performance. Особено пък ако замениш 1гб РАМ с 4, и процесора ти е поне на ниво Intel Dual Core всичко трябва да е 6. Не би трябвало да ти излезе скъпо. Така или иначе многоядрен процесор не те топли за VS, то бачка само на едно ядро. Обаче РАМ-та има голямо значение.

  За първите 2 C# курса можеш да избуташ с Mono, но после наистина ще ти е голям зор. Не мога да се сетя които от важните функционалности му липсваха, но имаше. Проблема не е само в IDE-то, а в цялата платформа и виртуалната машина върху която работи c#.

  Продължавам твърдо да вярвам в тезата, че който иска да програмира на Microsoft технологиите трябва да кара задължително на Windows. Като взимах лаптопа ми се искаше да купя Мак, защото е много по-добра машина от всяко PC. Но там просто няма как да се пише нормално .NET

 П.С. Ти кой Линукс си сложил, че ти е по-лек от Windows-a? Доколкото помня най-популярните Ubunto, Debian и Mint са по-тежки...


от ivan.mihov1 (4988 точки)


1

Windows 8.1 май ще се окаже добра идея. Лаптопа е Dell Inspiron 6400 и официално може да поддържа до 2 GB, но може да се направят експерименти и за повече:) Процесора е Т7200, така че ще свърши работа.

Между другото, ако ти попадне Мак под ръка, можеш да пробваш със Xamarin...

Иначе аз съм с openSUSE 13.1 с KDE. Заема около 360MB и е поносимо.
1

Добре си се насочил към линукса, като му свикнеш, ще ти се реве като трябва да ползваш windows, поне при мен е така. Основната ми ОС е Убунту, като имам на друг партишън - заухавият Windows, заради Photoshop и няколко 3D програмки, а вече и заради Visual Studio. Хубаво е, че .NET стана open source наскоро, което допълнително ще улесни използването и програмирането в линукс. За skype е нормално да има проблеми, все пак е на Microsoft :D
Това, че линуксите са по-тежки от уиндоуса не е така (последните убунтута натежаха(но могат да се изключат ефектите, ако има нужда, дебиана пък си е перфе),, отделно не ти се налага да ползваш антивирусна, нито мауер защита, просто няма как да пробият, което допълнително ти спестява голяма част от ресурсите. :)


от spdrr (82 точки)


0
Ами какво да ти кажа... реве ми се :D Пробвал ли си GIMP вместо PS? До колкото знам GIMP отваря и проектите на PS.


0
Ubuntu напоследък натежа заради Unity интерфейс-а, ако визуалните ефекти не са ти много важни бих те посаветвал да използваш Linux (може да е Ubuntu) с KDE или Xcfe (аз ползвам този и съм доста доволен). Ако ползваш PS на по-базово ниво и за по-базови неща GIMP-а ще свърши работа, но не може да го замести на 100% във всички сценарии на употреба.

от dimo.petrof (2887 точки)