Is IT the next bubble?


1
Чух да говорят програмисти, в някой фирми се инвестира много за dead end продукти блато, които няма как да се поддържат твърде дълго. Това предполага че се залага на идеята че в дългосрочен план не се очакват печалби.
Преди време хората трудно вярваха че имотите ще паднат, ще строителните фирми ще западнат. Сега виждам привидно същото с ИТ сектора - "вълшебият сектор, незасегнат от кризата". Имате ли мнение, аз съм леко замислен.

в Други от SegmentationFault183 (0 точки)


Отговори1
Според мен е възможно да се получи някакво запълване на пазара с кадри. Академията всяка година бълва програмисти, сега има и Софтуерен Университет който бълва по 2-3 пъти годишно.
Относно колко е трудна професията - според мен тази професия или е за теб или не е. А лесна работа НЯМА. На мен лично би ми било много по-трудно да съм сервитьор, особено ако се работи на смени.
Изглежда преди 3-4 години е било една идея по-лесно да се намери работа в ИТ. Мой познат от Варна тогава се преквалифицира и започна като junior с познания по HTML, CSS и малко PHP(ама наистина малко). В момента не е възможно да си намериш работа с тези умения. Хората ти искат фундаментални познания, технологии, проекти, и ако може 2-3 години стаж за позиция junior.
От друга страна от програмисти винаги ще има нужда. Просто света върви натам, всичко се автоматизира с приложения. Магазините работят с приложения на касите, мебелните къщи работят с приложения, автомобилите работят с приложения.
Вчера една приятелка ми сподели за някакъв прототипен робот който щял да се пусне на пазара до една - две години и да подлежи на custom програмиране. Момичето каза, че ако вече го имаше щяла да си го купи и да наеме някой да го програмира да си играе с бебето й :D

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
Докъде само е стигнал светът. Да има доверие повече на робот от колкото на човек.

от saykor (8845 точки)


1
Дори и да има балон ще страдат част от фирмите и инвестиралите в акции в бранша, за програмистите няма да има никакъв проблем, не заради друго ами заради факта че с всяка година тази специалност е все по-малко предпочитана и има сериозен недостиг. Не заради друго 1-во е трудно и не е за всеки, 2-ро иска се много воля и 3-то инвестираното време и усилия за обучение напрактика почти не се изплащат във времето. Ако има пострадали от балона това ще са хора които са с много слаба подготовка. Като гръмна 2000 година работех като програмист, нямаше колеги които да останаха без работа или да са им се намалили заплати. Но придвидливия човек винаги си калкулира в заплатата и подобни ситуации, разходи за обучение, за времето когато може да е без работа и т.н. Иначе таксиметров шофьор или сервитьор, хамалин винаги можеш да станеш, но те програмисти не. Друг е въпроса че познавам сервитьори работеши в по оборотни нощни заведения и докарват пари които в българска ИТ фирма няма да ти предложат

от bgotov (1559 точки)


0
Защо смяташ, че инвестираното време и усилия не се изплащат във времето ?

от Drago (711 точки)

0
Защо "тази специалност е все по-малко предпочитана"?

от saykor (8845 точки)7
За къдърния програмист винаги ще има работа.
Ако имаме в предвид колко бързо се развиват технологиите то най-вероятно сегашните са вече умиращи. WPF или ASP.NET MVC след 5 години може и да ги няма. Ще са заменени с друго.
Сравнението със строителните фирми не е много добро. Като програмист можеш да си намираш работа от чужбина и да живееш тук. Е принципно и къща можеш да си купиш в Испания... Все пак един път в живота си купуваш жилище, а проекти много - днеска го има утре е друг. Не се жениш за фирмата нито за клиента си.

от saykor (8845 точки)


0
Благодаря за коментарите. Дадохте ми малко повече увереност. Като си търся работа забелязах че фирмата която търси стажанти с базови познания по програмиране, jobs дава че са кандидатсвали 40 души, а фирмата която търси стажанти от университет със знания на unit testing и continuos integration системи имаха 3 кандидатсвали до момента. Търсещите работа каточели са доста неуверени, но не подценяват предимствата на бранша.

от SegmentationFault183 (0 точки)


4

Аз лично намерих това видео за особено интересно. Това момче качва множество страхотни неща и е от малкото канали, които следя в ютуб.

И аз съм си мислел точно за тези въпроси, както и за това до каква възраст ще мога да бъда вкрак с най-бързоразвиващата се индустрия.

Или дали огромната липса на кадри не е генерирала множество набързо приключени проекти, малки и големи, написани от недотам компетентни девове, което излага ползвателите и данните им на риск. Ако стар и утвърден протокол като SSL има дупки, какво остава за програмката дето си пиша продукти да не забравя като ходя до магазина? Защо един live wallpaper за телефона иска достъп до контактите ми?

Дали няма след някое десетилетие да ни задминат по-бързо учещи се роботи, особено в програмирането... Някак не ми се вижда нито невъзможно, нито толкова далеч в бъдещето. Не се знае кога и от къде ще изскочи нещо, което ще ускори темповете експоненциално... може да стане и след 5-10 години, знае ли се...

И все пак... няма професия, с която да искам да се занимавам повече от тази и да ми доставя повече удовлетворение, дори на посредствено ниво. И никога да не ставам за Гугъл, не бих предпочел друга :)


от georgiwe (720 точки)