Кои среди за разработка, версии и допълнителен софтуер са ни нужни по време на обучение в Софтуерна Академия Телерик?


8

Поради невъзможност да намеря вече изяснен въпросът във форума си позволявам да пусна нова тема.

Нов съм в Академията (също и в разработката на софтуер) и тепърва ми предстои сблъсък с всеки един аспект от обучението/работата. Преди всичко обаче ме интересуват изискванията за всички среди за разработка (IDE/SDK) и допълнителен софтуер, използвани и/или нужни за курса на обучение през всеки един модул в Софтуерна aкадемия Телерик, както и съответните им версии.

Наясно съм, че още за първите курсове по C# и OOP ще ни е нужно Visual Studio. Прекарах известно време (една вечер) в четене и успях да разбера, че само то има над 50 отделни варианта:

 • Съществува Express версия с подверсии за Web, Desktop и др. направления на разработка, която е безплатна (или се бъркам) и насочена именно към начинаещи разработчици/ученици/студенти с цел навлизане в средата и начините на разработка;
 • Също така през ноември т.г. Microsoft са пуснали чисто нов вариант на студиото, наречен Community. Спрягат го като пълна, 1:1 неорязана версия на студиото, предназначена както за обучаващи се, така и за малки екипи (до 5 човека според лиценза) с некомерсиална цел и идваща да замени по-старата и орязана версия Express;
 • Разбира се съществува и същинското Visual Studio с ценови диапазон за отделните подверсии от ~1,000 до ~14,000 долара.

Имам следните въпроси:

  1. Съществуват безплатни и легални варианти на IDE-то, предназначени точно за нашите цели. Подходящи ли са обаче Express и Community за задачите, които ще трябва да се покрият в Академията?
  2. Има ли специфични изисквания към възможностите на Visual Studio, които да налагат "закупуване" на някоя от платените версии (Professional/Premium/Ultimate)?
  3. Кои са минималните и оптималните варианти, които биха ни свършили работа - 2008, 2010, 2012, 2013...?

 1. Нужни ли са ни и други среди за разработка за траковете по бази данни, JavaScript? А за Уеб трака? Ако са ни нужни - кои са те и къде да ги намерим?

 2. Нужни ли са отделни, специфични среди за тестване и за дебъгване - емулатори, устройства, виртуални машини и др.?

 3. Нужен ли е допълнителен софтуер, за който и да е от траковете, под формата на плъгин-и, браузъри, операционни системи, редактори, компилатори, интерпретатори, библиотеки, ресурси, програми или run-time платформи?

Би било полезно създаването на списък тук в темата или някъде из студентската система (ако вече не е съдаден) с всичката тази информация. Защо?

 1. Няма да е нужно да се питат отново и отново въпроси по темата на различни места.
 2. Ще са ясно и конкретно посочена предварителната софтуерна база, която всеки новоприет веднага ще може да види в структуриран вид.
 3. Конкретното посочване на софтуер и версия би помогнало за оценката на машината, която всеки трябва да си осигури за (относително) безпроблемна работа - всяка платформа не върви на всяка система, която пък не върви на всяка машина.

Въпросите ми са насочени към по-опитните участници, обучавали се в миналите години на Академията, както и към такива, тествали гореспоменатия софтуер.


ПП. Не знам дали съм оцелил правилната категория и дали не дублирам вече създаден пост. В случай на противното апелирам към модераторите да маркират или преместят темата на подходящо място.
Инструментариум за „Софтуерна академия на Телерик“, сезон 2015-2016 г.
курссофтуерверсиясистемни изискваниямашинни изискванияважносталтернативи
C# курсове
C# - част 1Visual Studio 2013Professional/CommunityWin Server 2008 R2 SP1 (x64)
Win 7 SP1 (x86/x64)
Update KB2883200 (Win 8.1/Win Server 2012 R2)
IE 10
.NET (?)
CPU: 1.6 GHz
RAM: 1 GB
GPU: DirectX 9
Display: XGA
Storage: 20 GB
задължителноSharpDevelop (cross-platform) (open source)
MonoDevelop (cross-platform) (open source)
Visual Studio Express 2013 for Windows Desktop (Windows)
Visual Studio 2010 Express (Windows)
Windows VM + Visual Studio 2013 Professional/Community/Express / 2010 Express (Windows/Linux)
C# - част 2
C# ООП
Уеб курсове
HTML
CSS
JavaScript курсове
JS основи
JS UI & DOM
JS ООП
JS приложения
Качествен софтуер
КПК
СДА
Бази данни и SQL
СУБДSQL Server 2014 (?)Developer (?)Win Server 2008 SP2 (x86/x64)
Win 7 SP1 (x86/x64)
.NET 3.5 SP1
.NET Update KB956250
PowerShell 2.0 (for SQL Server Management Studio)
CPU: 1.0 GHz (x86)/1.4 GHz (x64)
RAM: 1 GB
Display: SVGA
Storage: 6 GB
препоръчително (?)(?)
Уеб услуги и облачни технологии
Уеб и Cloud
Тракове
трак Web
трак Mobile
трак QA
Нетехнически курсове

Забележка: Посоченият списък е в работен вариант и информацията в него ще се уточнява/изяснява в течение на обучението в Софтуерна aкадемия Телерик.

Важно: Посочените системни и машинни изисквания представят допустимия минимум! Препоръчително е характеристиките на вашия компютър да надхвърлят този минимум. Всяка комбинация машина-система под този минимум да се счита за неподходяща.
Отговори5
 1. Community версията покрива Professional възможностите на Visual Studio. Professional версията е достатъчна за първите няколко курса (поне до есента). 2013 е най-препоръчителното.
 2. За уеб и мобайл траковете има много софтуер, който ще инсталирате, но до тогава има много време и със сигурност ще го споделим. За курса по Качествен програмен код ще работим с няколко софтуера за тестване, анализ на кода и т.н., но и за това ще предупредим на първата лекция от КПК курса.
 3. Нищо освен Visual Studio 2013 Professional не е задължително. Естествено е препоръчително ако тестваш нов софтуер (например Visual Studio 2015 Preview) да го правиш на виртуална машина, но това по никакъв начин не е част от курса.
 4. Отново за траковете ще са ти необходими много неща, но от сега е рано да ти кажа кои и кои техни версии.

Браво за идеята за таблицата. Смятам, че ще е полезна и на вашия випуск и на бъдещите поколения. ;)

Поздрави,

Ники


от Nikolay.IT (39117 точки)


0

Благодаря, Ники! Като имам малко време трябва да добавя и списък с допълнителните неща (и връзки към тях), тъй като таблицата не може да стигне за всичко.

Поздрави


от Zenix (628 точки)


5

Здравей,

За улеснение на студентите екипа на Телерик е сложил във всяка въвеждаща тема и на всеки курс на последните слайдове информация за необходим софтуер.

Ако успееш да си намериш Visual Studio Ultimate ще ти свърши работа за цялата година, когато дойде време за бази данни ще си сложиш и база, но пак на този курс във въвеждащата тема си пише какво ти трябва. 

Разгледай въвеждащите теми от архив и ще се ориентираш.

Успех!


от deyan.todorov (1019 точки)


-2

 Без да се ангажирам с коментари относно кое е платено и кое не, най-добрия избор е Visual Studio Ultimate. Това е Мерцедеса на всички IDE-та и код-редактори. И за c#, и за JavaScript, дори за HTML и CSS. Най-добре пишете само на един редактор за да свикнете с него и клавишните комбинации. Естествено можете да пишете и на Notepad++, но трябва ли да караме москвич ако имаме под ръка мерцедес? VS Ultimate превъзхожда сериозно Professional и Community.

 Според мен много важно - задължително тъмен фон на IDE-то. От личен опит - при целодневно стоене на компютъра белия фон изтощава много очите.


от ivan.mihov1 (4988 точки)


3
Колега, за 9 от курсовете в академията не съм отварял дори Visual Studio ;) Това са UI и javascript курсовете. За тях можеш да ползваш най-различни редактори за код, не ти трябва Visual Studio. Например Sublime Text, WebStorm или Brackets. Аз лично ползвам Brackets.

от neutrino (3376 точки)

-7

Не казвам че трябва да се ползва VS, а кое е най-доброто. Ползвал съм Sublime, не можеш да ме убедиш, че Sublime или WebStorm или кой да е друг могат да се сравнят с Visual Studio, особено Ultimate за CSS и JavaScript. Особено ако човек смята после да учи ASP.NET.

 Защо да не следваме принципа винаги да ползваме НАЙ–ДОБРОТО налично? В крайна сметка можем да пишем код и на Notepad(без ++) и да компилираме с cmd. Ама за какво?


от ivan.mihov1 (4988 точки)0

Ей, ееей... не отворих темата, за да се карате!

Извинявам се за закъснялата реакция. Не очаквах толкова светкавични отговори (още по-малко спорове около тях). Виждам, че е избран best answer и се надявам темата да не е затворена.

Породиха се още някои въпроси (надявам се не ставам нахален):

 1. "2013 е най-препоръчителното"

  Защо препоръчителната версия на Visual Studio e 2013, а не например 2010 (или 2008)? Винаги е добре да сме в крак с актуалното, но искам да разбера дали като минимум не можем да минем и с 2010 (в контекста на Академията)?

 2. "сега е рано да ти кажа кои"

  Предполагам, че все още има неща, които изяснявате по въпрос на нужния софтуер или просто е рано да ни ангажирате вниманието с него?

 3. Ако използвам Professional/Community версиите, те поддържат ли бази данни или ще трябва отделна среда за тях (или преминаване към Ultimate)?

 4. Предполагам сте запознати - съществуват езици за улеснено писане/генериране на HTML и CSS като LESS, SASS и проекти като Zen Coding, поддържащи няколко езика. Visual Studio поддържа ли тези или подобни технологии за бързо писане? А съществува ли нещо такова и за JavaScript? (да не се бърка с IntelliSense функцията на Visual Studio - и при двете идеята е улеснение на генерирането на код, но реализацията е различна)

@deyan.todorov
Не бях се сетил - благодаря. Все още не разглеждам подробно/системно архивните курсове и лекциите по тях, но ще трябва да ги прегледам. Същевременно в течение на обучението ще се изяснят подробностите около темата.

@ivan.mihov1
Предполагам, че минусите ти са провокирани от "Най-добре пишете само на един редактор". Всеки добър шофьор трябва да може да кара и Москвич и Мерцедес, защото не винаги пътя е подходящ за Мерцедес. Добре е човек да е с широк кръгозор и умения за работа.

Относно умората на очите - уважавам съвета ти, но умората на очите е сложен въпрос и няма еднозначен отговор. Причина за умора са както прекомерното греене на монитора (разбирай по-ярки цветове), така и прекалено малкото греене (разбирай много тъмни цветове), при което окото се мъчи повече да извлече информацията, която му трябва и се уморява. Имат значение и типът на монитора, честотата на трептенето и т.н. Но това са само техническите страни на въпроса - при целодневна работа какъвто и да ти е фона, монитора и т.н. винаги има голяма умора (поне при мен е така). Както m3tr0n0m3 е посочил по-скоро е въпрос на лични предпочитания, нужди и възможности относно баланса между фон, монитор, честота, светлина (изкуствена/естествена), големина/тип на шрифта, продължителност на работа...

@всички
Възможните алтернативи или методи на работа (изобщо) са дълга дискусия, неподходяща за тази тема. Нека не я раздухваме в тази посока. Можем да ползваме много неща, но въпросите ми са отправени конкретно към нуждите на Академия Телерик. От там нататък всеки ще направи своя избор.

И нека не спорим повече по темата - има по-важни неща, за които да се караме ;).


ПП. Бих искал да благодаря на всички, като им дам по един like (най-малкото, което мога да направя). За съжаление обаче не мога да го направя - системата ми позволява да like-на само първите няколко поста, за следващите не работи. Бъг ли е или проблема е в 'моя телевизор'?


от Zenix (628 точки)


5

1. Идеята на Академията е да те подготви за бъдещата ти работа като софтуерен инженер. Да, възможно е да бачкаш и на Студио 2010, но по тая логика може да учите и Фортран, и Турбо Паскал... все е програмиране, нали? :)
Нали само след 1 година Студио 2013 вече ще е остаряло, ще е излезнало нещо още по-ново. Защо трябва да се учи нещо, което ще е мъртво докато завършиш?

2. Само година преди аз да запиша Академията в нея преподаваха Силвърлайт. Насред курса Майкрософт просто казаха, че се отказват от тази технология, и учещите го останаха "насред улицата". Как очакваш програмата да бъде ясна още преди да сте почнали? Ами ако Бил Гейтс стане в лошо настроение и реши че Майкрософт вече няма да поддържа JavaScript от утре (ей така ... чисто теоретически)? Или C#?

Разликите във версиите са по-скоро в повечето екстри, които ти спестяват време. Можеш да се връзваш към бази данни и с приложение, написано в нотпад-а, но е страшно неудобно за дебъгване.

В интерес на истината единственото за което се сещам че ми е потрябвала Ултимейт версията беше в курсовете по КПК - имаше разни тулчета за тестове, за измерване на времето за изпълнение май че ... дето ги имаше само Ултимейта.

4. Студиото поддържа LESS, за SASS май имаше някаква възможност за поддържка с допълнителни плъгини. Никой не може да ти каже какво ще се поддържа и какво не след няколко месеца - постоянно излизат нови и нови плъгини, а някои просто остават без поддръжка и малко по малко отпадат.

Та конкретно за версията ... най-малко ще отнесеш значителен брой лоши оценки за домашните си от колегите, които са с 2013 и нагоре просто защото те няма да могат да ги проверяват на своите компютри. Ако си мислиш, че някой колега ще си губи часове за да подкарва твоя проект писан на 2010 на собственото си студио 2013... лъжеш се. От личен опит ти го казвам - като ми попадаше такова домашно просто избирам "Нито една задача не работи" и не си губя времето. Защото просто нямам време.

Това важи особено в курса по бази данни. Съветвам ви кат се събирате на кафето горе да обсъдите помежду си и да се спрете на точно определени версии на студиото и на базите данни, с които ще работите, и стриктно да се придържате към това, защото губивремето по вдигане на една база която е създадена с друг софтуер е много, времето ще ви е малко, и ще си раздавате сериозни брадви при оценяването на домашните. Да не говорим каква анархия ще стане като почнете да работите по отборни проекти - там просто е невъзможно да имате член от екипа, който работи с някаква друга версия. Все пак ще работите едновременно по един и същ код и е абсолютно задължително да имате 100% съвместимост между всичките продукти, които ползвате.

За HTML и CSS нещата са по-лесни, там пишеш както си искаш, щото се оценява общо-взето външния вид. Но пък тия курсове са ... между другото, минават се със затворени очи.


от JulianG (5316 точки)

0
Уау. Много ме стресираш с тия думи. Точно от такъв обоснован отговор имах нужда. Никога не бях поглеждал нещата от тая страна (никога не съм работил по отборни проекти, което е тъпо). Мерси много. Съвета ти е голяма обица и ще имам предвид всичко това... Само не знам как ще успеем всички да постигнем съгласие относно софтуера... ама май ще трябва.

от Zenix (628 точки)