ASP.NET MVC минимум знания?


1

 Здравейте.

Честита Коледа на всички, all next year return happy

 Сега бих желал да попитам кои са минималните курсове от Академията, необходими за да овладеем успешно материала от курса ASP.NET MVC?

 Знам, че е най-добре да сме минали всичко защото този курс се опира на почти целия материал. Но уви, времето не винаги е благосклонно.

 Конкретно - C# 1 и 2, плюс ООП ясно. HTML, CSS и JavaScript UI ясно, Бази данни и Entity - ясно. Трябва ли ни за MVC то JavaScript OOP? Трябва ли ни SPA, NodeJS ? Курса КПК знам че е важен, но не е критичен. Предполагам, че е хубаво да се научат поне Desing Pattern-ите от него. 

 Най-вече ме интересува дали е нужно да е учено Web Forms, дали преди MVC се учи bind-ване и къде се учат първо View Engine-и?
Отговори1

Специално за трака който се води в Академията ... той е направен така, защото се предполага че са минати предишните курсове. Ползват се термини и похвати които се предполага че курсистите вече са усвоили. Не че не е невъзможно да почнеш направо от този трак, но ще ти е много нанагорно...

Подобен е случая ако решиш да слушаш трака по JavaScript. Макар и сравнително лесен, в лекциите от Академията се предполага че курсистите са минали C# и им е ясно какво е променлива, клас, метод, ООП...


от JulianG (5316 точки)


8

Според мен няма смисъл да се бърза с някаква технология за сметка на фундаментални познания по прогрмиране. Особено ASP.NET. Просто няма смисъл не че не е възможно. Ако човек иска да се занимава с тази професия сериозно, няма логика да понаучи някоя технология и толкоз. Примерно има много курсове онлайн, които предлагат да те научат да правиш iOS приложения (native) без да имаш опит с програмиране. Сигурно е възможно, но това е като да ти покажат ръчките в един самолет, да ти кажат най-важните от тях за какво служат и кога да ги натискаш, и да те пуснат да направиш едно кръгче. Ако човек обаче е решил да става пилот, най-вероятно ще е добре да има солидни познания по аеродинамика, която пък ще изисква познания по физика, тя пък по математика, освен това механика, устройство на самолета, метеорология, навигация и т.н. 

Може да се съм се отвлякъл малко да обясня какво имам предвид :) Конкретно на въпроса, може да минеш без Node.js, ASP.NET WebAPI и ASP.NET Web Forms. Ако забелязваш - все курсове по някоя технология, а не фундаментални знания.


от neutrino (3376 точки)


3
Много добро сравнение :)

от Nikolay.IT (39117 точки)


2

Asp.net MVC програмиста не е задължително да прави UI. Познания по CSS и JS са достатъчни. Има фронтенд разработчици на които им е работа да се занимават с UI. 

За SPA са ти нужни сериозни познания по JS понеже всичко там става с него. Докато за Asp.net MVC не е нужно JS MVVM и можеш да ползваш готови js widgets без да не знаеш как да си ги напишеш сам. Както пилота на самолета ще ползва готовия двигател без да трябва задължително да може и да знае как да си го сглоби сам. От тук следва, че SPA не е нужно знание за Asp.net MVC.

NodeJS, SPA и Asp.net Web Forms, classic asp са различни технологии. Все едно да питаш дали трябва да знаеш PHP за да пишеш Asp.net MVC.

Колкото до WebApi, WCF, ASMX и там колко още разновидности на webservices има принципно може никога да не ти се налага да правиш твой. От тук следва, че не е нужно за Asp.net MVC.

Принципно Asp.net MVC може да мине и без КПК, Desing Pattern-и, репозиторита или абстракции но е хубаво да се знаят и ползват.


от saykor (8845 точки)


0
а ако си freelancer, тогава познания по  css, js....не знам, ти си човекът с опит в тая област?


0

Няма значение за freelancer-а. Аз не съм дизайнер. Клиента си наема дизайнер или му предлагам аз човек дето да му го направи. Рядко пиша от 0 сайтове, но ако се наложи ползвам готовия темплейт на VS. За пример:

http://jinaocr.com/ - клиента сам си прави дизайна.

http://anaesthesia.center/ - хареса му готовия темплейт. Паролата е: test1234


от saykor (8845 точки)


0

Принципно аз лично те моля да не пропускаш курса по КПК, защото вмомента на какви неща ставам свидетел, дори не ми се говори, че само се ядосвам. И тва са хора, които програмират от 6-7 години.... 

А иначе Митак, не във всяка фирма има фронт ендъри. В много фирми всеки пише всичко. Ние например нямаме фронт ендъри в отдела, нито DB Administator...


от plamen.yovchev (3283 точки)


2
Така е. За това и попадаш на такива кодове. Защото ги е писал някой специалист по всичкология.

от saykor (8845 точки)