Bachelor Degree


0

Някой да знае къде мога да изкарам онлайн бакалавър за computer since ? Искам да не е много скъп ако не е фрее и естествено колкото по високо е нивото на унито е толкова по добре. Някакви предложения ? Доста се порових в гугъл днес но все още не съм намерил това което търся, за това реших да проверя дали някой вече не е открил топлата вода. Нещо такова търся:

http://www.londoninternational.ac.uk/courses/undergraduate/goldsmiths/bsc-computing-information-systems-bsc-diploma-work-entry-route?utm_campaign=uolip2015&utm_source=studyportals-listings&utm_medium=profile-link&utm_content=bsc-computing-and-information-systems-ug&utm_term=smrs#structure
Отговори1

Не мога да отговоря на конкретния ти въпрос, но ще си позволя да изкажа няколко разсъждения. За пръв път чувам за онлайн бакалавър, още повече за Computer Science. Най-искрено се интересувам каква е мотивацията да се "преследва" подобна квалификация?

Онлайн пространството е пълно със знание / massive open online courses: KhanAcademy, Coursera, Udemy, TreeHouse, Lynda, TelerikAcademy, etc. Всички те предлагат безплатни / value-for-money качествени курсове по всичко IT, което щъка. Би могло дори да се каже, че нахъсан човек самоинициативно може да си сглоби перфектния track, който не се предлага от никой университет. Отделно, самият аз поставям под съмнение елитността на всеки университет с подобни практики, които възприемам с цел унито да си прави студенти на конвейер и да печели пари от такси. Като далеч по-приемливо самообучение (ако толкова не му се иска на човек да кара жив бакалавър) приемам именно Академията на Телерик, HackReactor (ако имаш щастието да пишеш от Сан Франциско :), СофтУни и т.н. А ако имаш знанията, показал си ги в лични / open-source проекти, бил си инициативен да се внедриш на стаж някъде, freelance-ваш и т.н., то CS тапията става излишна.

При все това, аз силно препоръчвам физически бакалавър. Ползите няма да дойдат от IT знания (основно), а от общожитейска мъдрост и ежедневни умения: работа с хора, самоинициативност, да си водиш бюджет, да се държиш академично, да можеш да сготвиш нещо повече от яйца на очи, да сгънеш 1 учебник нощта преди изпит, и т.н.

С горните изказвания, разбира се, не изключвам индивидуалните ползи от онлайн бакалавър и вреди от физически такъв, разни хора - разни идеали. Успех!


от stoberov (3451 точки)


1

Здравей,

Виж това - курс "Building a Modern Computer From First Principles":

http://www.nand2tetris.org/course.php

Поздрави.


от Absend (777 точки)


1

Аз смятам, че това което си написал, че търсиш го няма никъде. Хем да е евтино, хем да е онлайм, хем да е computer science... Но това ни е основен проблем на българите - не ни се дава пари и не ни се ходи на лекции.

Академията на Телерик може да не дава бакалавърска степен, но си е един добър старт, като за начало. Може да започнеш от тук, а после да се доусъвършенстваш сам.
3

Виж следните два линка :

Link1

Link2

Всичките курсове са от топ университети и ако имаш воля и желание можеш да дръпнеш доста напред. Диплома няма да вземеш, но знанията ще са ти напълно достатъчни.


от Andrez (15 точки)


0

Здравейте,

Темата ми се стори интересна и реших и аз да изкажа няколко разсъждения по въпроса.

Колегата Беров много правилно е отбелязал, че има доста варианти за безплатни/платени обучения из Интернет - като Coursera например, като повечето курсове се предлагат от реномирани и световно признати университети. Но трябва да се наблегне на факта, че никой уважаващ себе си университет няма да издаде диплома за каквато и да било научна степен без поне веднъж да са видяли въпросния студент от плът и кръв. Линкът, който е предоставил колегата Александър Михайлов води към University of London, което не е самостоятелен университет, а е сдружение на множество колежи, университети и научни институции. В конкретния случай въпросният online bachelor се предлага от Goldsmiths College, който е чак на 48мо място в общата класация на университетите във Великобритяния и на 62ро място в класацията за Computer Science, според официалната класация на Guardian (изобщо не коментирам, че таксите за въпросния online bachelor са еквивалентни на таксите за full-time bachelor и то на престижни университети, които са в топ 10).

Което подкрепя твърдението, че топ университетите не се занимават със "студенти на конвейер" както се е изразил колегата Беров. Така, че въпросът не трябва да бъде дали има online бакалавърски степени по Computer Science(защото има такива) а дали наистина си струват(времето и парите)?

Има ли смисъл от това да се дават пари и време за диплома, която ще е издадена от малко известен университет и на която ще пише, че сте завършил online bachelor а не full time bachelor?

Има ли ясна статистика, данни как гледа ИТ индустрията на специалисти с подобни научни степени? Какъв е процентът на реализация?

И разбира се, не трябва да забравяме една от вечните академични/бизнес дискусии - има ли реален смисъл от цялостен завършен бакалавър в конкретна ИТ сфера ако човек не смята да се занимава с научна/академична дейност? Защото ако искаме да се развиваме чисто професионално в ИТ сферата сертификатите, които се издават от различни ИТ компании (Microsoft, Oracle, Cisco etc.) и практическите знания и умения са абсолютно достатъчни (освен ако шефът Ви не каже, че трябва да имате "тапия" ако искате да видите онова увеличение на заплатата в началото на годината, но това е друга тема на разговор).

Поздрави,

Иван Николов


от Ivan_Nik (933 точки)