Mac or PC for coding?


0

Здравейте колеги!

Проблемът ми е че нямам лаптоп (преди 2-3 години съвсем съзнателно реших да карам на десктоп). Очевидно ако искам да се науча да програмирам няма да мина без лаптоп, който да е неотлъчно до мен през добро и лошо.

В тази връзка моля за съвет - Mac или PC за програмиране? Направих доста проучване и стигнах до извода, че зависи. Зависи за каква система ще програмираш, с коя система си по-"на ти", и ред други.

На този етап взех стар лаптоп от приятел (Lenovo X61, 11" @1024 x 768, Intel Core Duo 1.6GHz, RAM 3GB, battery life 10min).  Инсталирах VS express и изглежда че върви (макар и бавно), а домашните ще ги правя на десктопа. Това е разбира се временно решение докато не си взема нова машина.

Благодаря и поздрави.
Отговори0

Ако ползваш Mac, 100% ще ти трябва виртуална машина с Windows.

И аз съм в горе долу същата ситуация, мисля да си взема един Lenovo E-series 14" с i5 и SSD - издръжлив, лек и достатъчно мощен за програмиране. 


от avalkov (628 точки)


0

До колкото разбирам VMWare Workstation или Bootcamp дават решение, но не мога да преценя какви са рисковете...

За PC и аз клоня към Lenovo, като съм съгласен с теб, че Е-серията изглежда доста прилично.

от theCoon (55 точки)

0

VMWare е платен, за Bootcamp незнам нищо.

Аз бих ползвал VirtualBox, безплатен е, с удобен интерфейс и тръгва на всичко.


от avalkov (628 точки)2

Лаптопа който си взел ще ти свърши прекрасна работа за целия курс на обучение. Сложи му едно SSD обаче. Което след края на обучението можеш да го преместиш на домашния комп и така да си го ускориш.

В къщи можеш да влизаш в него от десктопа през Remote Desktop за да си пишеш домашните. Хем на големия монитор и удобното бюро на което си свикнал хем ще са на лаптопа с който ще ходиш в академията. 11'' е малко малко но за времето прекарано в академията става за да не даваш излишни пари специално за тази 1 година. След това тоя лаптоп дето ще го купиш ще седи затворен в някоя чанта. Ако почнеш работа като програмист ще си на десктоп в офиса им. У вас си имаш също. Просто ще ти стане излишен лаптопа.

Имай в предивд, че по-голямата част от обучението минава на windows ориентирани платформи. Така, че да вземеш MAC за един курс не си заслужава според мен.


от saykor (8845 точки)


3

 Mac-a е уникална машина. В общия случай повечето Mac-ове работят по-добре от най-налятот PC с Windows.

Програмирането на .NET с Mac обаче е проблем. Виж как стоят нещата с Xamarin. Поне преди да започнат технологиите, Mac-а би трябвало да ти свърши работа.


от ivan.mihov1 (4988 точки)


1

Колеги, благодаря за коментарите! Решено - оставам с бавния лаптоп за сега, а като понапредна може да бодна един Mac, for the fun of it.

Току що спестих между 2 и 4 хиляди лева ;)


от theCoon (55 точки)


0
Чудесно. И сега със спестените пари си купи 2 DELL 23", P2314H-B без ШИМ за да ти е по-удобно в къщи пред компа.

от saykor (8845 точки)


0

От цялото тва разнасяне насам натам обикновените хард дискове издържат ли ? Какво ви е мнението относно Active Protection System на lenovo ?

пиша тук за да не отварям нова тема.


от avalkov (628 точки)


0
На какво трябва да издържат HDD-тата?

от saykor (8845 точки)


3

Здравейте Колеги,

Ето и моята препоръка за колегите които искат да ползват MAC. Т.к. явно без Windows няма да минете, дори и да ползвате препоръките на Дончо да се ползва Xamarin, Явно е хубаво да се запознаем с Visual Studio и за тази цел най- добре за MAC е да се използва Parallel Desktop. това е виртуална машина за MAC. Когато се инсталира не натоварва допълнително компютъра и всички преимущества на MAC компютъра да стартира мигновено и да издържа много батерията се запазват. С Bootcamp  компютъра се превръща в един от популярните компютри на известните марки с Windows.

Поздрави!


от tddold (429 точки)


1
Xamarina не е решение понеже като идете някъде на работа всички ползват VS. Малко вероятно е да попаднеш на фирма където ще ползва Xamarin за нехибридни проекти. По принцип фирмите трудно назначават начинаещи програмисти. Да им кажеш, че не си работил с VS няма да е много в голяма полза при избора на кандидат. По-скоро бих казал да се запознаеш с Xamarin, а да ползваш VS.

от saykor (8845 точки)

1

Мисля че твоя коментар изчерпва всичко по темата.

Благодаря!


от tddold (429 точки)