SourceTree алтернатива на GitHub for Windows


2

Здравейте на всички!

  Понеже видях, че много хора се затрудняват с GitHub for Windows, реших да споделя две други алтернативи SourceTree.

  Когато за първи път реших да качвам проектите си в GitHub, както повечето от вас и аз се спрях първо на GitHub for Windows , и почнах да чета и гледам видеота как да се преборя с тази чудна нова програма. След 2-3 часа мъки успях да кача първия си проект , но продължаваше да ме дразни UI-я на програмата (според мен е анти юзер интерфейс ).

  След време си изтеглих SourceTree ( може да си го изтеглите от ТУК) и нещата започнаха да стават много лесни :) Безплатен е само трябва да се регистрирате и може да го ползвате.

 И сега идва въпроса как се работи с него aми много е лесно. Инсталирате си SourceTree (next next next next и готово).Първото което е добре да направите да намерите gitignore_global.txt (обикновено можете да го намерите в папка Documents ). Това е текстов файл в който описвате кои файлове ДА НЕ КАЧВАТЕ в repository-то. Това е глобалния файл така че един път пишете и забравяте . Най-добре е да впишете в него  bin и obj папките които ви се генерират от Visual Studio при създаване нов проект. И така те не са ви нужни когато качвате код това е излишен content създават само повече трафик при push-ването на проекта. След това си отваряте SourceTree избирате File --> Registration и се регистрирате и вече можете да си използвате програмата колкото си искате. Както вече сигурно сте забелязали има едни бутончета най-отгоре на програмата (Clone/New, add, commit, remove, push, merge branch и други). Какво прави Clone/New? С този бутон създавате или клонирате repository-та примерно в github.com. Когато то натиснете изкача едно малко прозорче с три табчета Clone Repository  с което клонирате вече качен в github проект. Add Working Copy  е създаден преди това от вас проект който мислите да качвате в github и третия е Create New Repository за създаване на нов проект.

   Когато създавам нови repository-та го правя по следния начин. Избирам таба Clone Repository и най-отдясно има един бутон с картинка на Земята натискате го и изкача един нов прозорец. Най-отгоре в дясно има един бутон Edit Accounts натискате го  избирате на Add избирате къде искате да си качвате кода в github или в bitbucket попълвате си username-ма пароли натискате ОК и ако сте работили правилно и имате качени преди това някакви проекти ще ви се покажат всичките.

  За създаване на ново repository има един бутон най-отдолу Create New Repository попълвате Name и Description  и вече имате ново repository (можете да проверите в github ако не вярвате). Избирате кой проект искате да клонирате от списъка от проекти натискате ОК избирате си на коя директория искате да го клонирате примерно C:\TelerikAcademy\homeworks натискате clone и вече имате repository на което можете да си правите проектите.

  Направете си проект в папката на което е клонирано repository-то примерно ConsoleApplication --> BabaCucurus напишете нещо примерно Console.WriteLine("Baba Cucurus"); запазете го след това се върнете в SourceTree  на най-долното прозорче ще видите че новите файлове са се добавили натиснете  напишете някакъв коментар примерно This console application print Baba Cucurus изберете кои файлове да се качват в локалното repository след това Commit.

  За да качите в web reposytory-то натиснете PUSH и след това ОК и кодът ви вече е качен.Звучи сложно но когато си поиграете малко повече става много лесно и удобно.
Отговори0
Пробвай GitEye - http://www.collab.net/products/giteye