Къде мога да дам възражения и пояснения, за оценка на домашното ми?


5

Здравейте. Имам оценка на домашното, в която се опитват да ми наложат нещо, което не съм сигурен доколко е правилно. Давам един пример:

Използвал си грешен тип данни за Personal ID number и Unique employee number.
Personal ID трябва да е string, защото няма да се използва за изчисления

Според мен като програмист аз трябва да мисля и за заеманата от променливата памет, освен дали тя ще се използва за изчисления или не. В случая PersonalID ще заема в пъти повече памет като стринг, отколкото като int. За мен това не е грешка, съжалявам. Съвсем целенасочено използвах int, с цел да не се заема повече памет за нещо, което ще се ползва само за печат, и което много лесно може да се конвертира като низ.
Отговори3

Мисля, че не е кой-знае какъв проблем това. :) Един има една гледна точка, друг - друга. Оценката е на базата на това дали присъстват всички задължителни задачи и дали работят коректно. Не мисля, че този, по-скоро съвет, е повлиял на оценката ти.

Ако все пак искаш да възразиш срещу нея, свържи се с екипа на academy@telerik.com :)


от dentia (12519 точки)


3

Да, но със сигурност задачата ми е отчетена като грешна. Както и да е. Аз когато проверявам, не се държа надменно в коментарите и винаги се опитвам да разбера какво се е опитвал да постигне програмиста. Мисля, че позитивния подход винаги е по-подходящ от чисто сухия коментар, който констатира неща, които разбира само от собствената си камбанария :) За част от съветите в коментара съм съгласен, затова ми се искаше да има някакъв вариант на дебат.

Мен не ме притесняват оценките. Аз знам какво мога и докъде мога да стигна.


от bksi2 (47 точки)

3
Гледай да не се ядосваш толкова за такива неща. Ако решиш да обръщаш толкова внимание на това кой какво е казал сигурно време за програмиране няма да ти остане ;) Затова учи си, решавай си задачите и покажи пълния си потенциал на изпита! 2

Целта на писането на домашни е да се научат нещата и да се тренира човек да пише код.

Целта на проверката на домашни е да свикне човек да чете чужд код и понякога да научи нещо ново.

Реална оценка ще получим всички на изпита в началото на февруари. Всеки, който се е постарал да си напише домашните сам и е отделил достатъчно време да вникне в домашните, които е проверил съм сигурен, че ще изкара достатъчно точки за отлична оценка. След това как са ти оценили домашното въобще няма да те интересува :)

Гледай напред!


от wnvko (3123 точки)


0

Моят съвет е да не го мислиш много много.. Праскаш едно "НЕ" на това дали ти е бил полезен коментарът и толкова..

Аз оплаквам ли се, че ми коментират напълно направено домашно с "i e reshil i chast ot zadachite sus zvezdichka", при положение че всики са си там. А да не говоим, че не е нито на български, нито на ангийски написано.

От проверените от мен домашни, съм забелязал, че често се правят малки грешки от невнимание и не съм отнемал от оценката за това - но го коментирам, за да се знае. Коментирам и за възможни допълнения, от това което съм научил.


от Obelixx (339 точки)


2

"...трябва да е string, защото няма да се използва за изчисления"

Един от (искрено) най-глупавите коментари, които съм срещал. Участниците в Академията трябва да знаят, че една програма е много по-благодарна, ако е изградена на основата на числени стойности (колкото се може повече), отколкото на основата на текстови данни. Защо едно ID да НЕ може да участва в изчисления - най-простия пример е сравнение (аритметично) на 2 ID-та. Ако са текстови данни как би направил сравнение с една операция?! (наред с пояснението, което си направил и е много на място - за заетата памет)

Мисли ли се изобщо, като се пише?!

Най-лошото в случая е, че хора, занимаващи се със софтуер, възразяват срещу използването на числен тип :(. Нещо повече - режат решена задача!

...Word


от Zenix (628 точки)


4

Аз получих коментар "Не променяй имената на проектите извън Visual Studio и прави всичко в Blank Solution, add projects, така трябва да ги цъкам един по един. " и го оцених като + , въпреки че не съм си rename файловете и всичко си работи нормално, просто човека които е оценявал домашното е отворил Solution-a през архиватора, съответно е напълно нормално да не се заредят файлове.

Според мен не трябва да се обръща внимание на коментарите, нека да си решим задачите на изпита!

Успех!
1
Не се ядосвай за такива неща, правилно са казали колегите преди мен. За заеманата памет наистина човекът е допуснал грешка, явно нещо се е  объркал. Обаче дали да string или int е въпрос на това за какво ще служи програмата и в случая няма верен отговор, защото не се иска да правим изчисления с тези номера, действително, и един string си върши чудесна работа. Ако пък имаше друго условие в задачата, тогава спор нямаше и да има, че ще си е int и ще си смятаме с него. Аз не разбирам много и съм нова в програмирането, възможно е и да не си спомням добре или да съм чула грешно (поправете ме, ако греша), но май на лекции тренер каза, че може и да е string в случая, като се обсъждаха домашните. Може от там човекът да е решил, че това е единственият отговор. Важното е да не е бил злобен и нападателен в оценката си, а за правилният отговор ще се научи от своята практика.

от pavleta (507 точки)


1

Аз все още не съм предал едно домашно дори, не го мисли наистина!

В крайна сметка Светът не свършва с една оценка ... Смело напред!


от ironma (55 точки)


0
Това при условие, че са минали вече сроковете, не те ли лишава от опцията да отидеш на изпит?

от vmrivanov (273 точки)


1

Аз мисля че понякога се чудим какво да пишем за да докараме там 200-те символа коментар. Може би не са отнели точки за тази задача просто за писали там нещо за да приеме системата домашното за проверено. Дори всичко да е ок нали все пак трябва да напишеш нещо освен Всичко работи. Аз не си позволявам да давам лоша оценка защото и аз не съм perfect

Не се ядосвай няма смисъл :)))))))))


от mappy (24 точки)


1

Абсолютно, и аз не давам лоши оценки. Напротив! Обаче, бих посочила, ако човекът е направил грешка, за да си знае и да се поправи. Очаквам и мен да ме критикуват и насочват. Аз и не съм сигурна, доколко оценката ми е адекватна, защото, ако в крайна сметка човекът, който е писал домашното, е много по-напред с материала от мен самата, как бих могла да го поуча и да дам съвет? Наистина, трябва да се пише коментар, а че понякога ние ще знаем повече от проверяващия и той е сгрешил... е, само може да се радваме, че сме схванали материята по-добре и, че има за какво да се гордеем от себе си :)

 

от pavleta (507 точки)


6

"опитват да ми наложат нещо, което не съм сигурен доколко е правилно"

Хората са статистика - и сборно и поединично, добрата новина е че съществуват случаи, в които реагират нормално :)

Take the win! Радвай се ако някой ти каже нещо смислено, това би било изключението, а глупостите са per default. Самото действие "налагам" извива: default: на switch (people)  :)

switch (people)
{
  case 1:
    Console.WriteLine("Enjoy!");
    break;
  case 2:
    Console.WriteLine("Think!");
    break;
  default:
    Console.WriteLine("Ignore!");
    break;
}

Възхищавам ти се от друга страна за това, че си търсиш правата - всеки вдигнат шум кара хората които говорят глупости следващия път да се замислят преди пак да ги говорят.

Конкретно за спора дали Personal ID трябва да е string или не - това е още по-изгубена кауза - на мен ежеминутно ми се случва да ми кажат нещо никога да не го правя, след 2 минути пускам лекция на video  и друг ми казва точно това нещо да правя. Най-вероятно всичко е вярно или грешно в зависимост от конкретния случай.

Има един истински критерий: програмата с това което си използвал работи ли? На по-късен етап: побира ли се в ограничението за време на изпълнение? Всичко друго -  е само "шарен свят". Има неограничен брой решения.
1

ако имаш три ID-та:

ID1 = 00123;

ID2 = 0123;

ID3 = 123;

Какви ще са съответните стойности които ще запазиш ако използваш int или стринг?

Ако използваш int ще имаш: ID1 = 123, ID2 = 123 и ID3 = 123;


от bstaykov (528 точки)


0

Винаги има неограничен брой решения......

число,

string

....................
1

Проверката на домашни per default е new instance на един много стар виц за милиционери:

"Двама милиционери срещат чужденци на българското черноморие, и чужденците ги питат нещо. Първо на английски, после на немски, на шведски...., милиционерите обаче не разбират.

Единият от тях само възкликва: виж колко езици знаят хората!

А другият го срязва: И като знаеха толкова езици оправиха ли се?!"

Тази система на проверка на домашни е най-добрата възможна подготовка за реалния живот, където на всеки професионалист, и най-вече на всеки програмист, ежесекундно ще му се налага да защитава решението си пред хора, които не разбират какво говори, и не им се губи време дори да изслушат обяснението.