Лични оценки върху изпита


33
За мен, моето представяне - твърде неудовлетворен и ядосан на себе си.
За да стигна до извода ще разкажа как премина при мен изпита.
Начало 10:00 - bgcoder - download на всички условия. Като послушен ученик, слушам съветите на лорд-командир трейнърите и преглеждам какво се случва в условията. 1ва задача - min,max, average - супер, имахме такова домашно в лецкията за Цикли. 2ра задача - Шок и потрес, нямам си никаква идея какво искат от мене. Докато преглеждах 3та все още бях шокиран та и нея не я разбрах, 4та задача - килимче супер, тренирал съм ги доста тези неща. До там спирам, знам си възможностите, 5та задача не съм я и поглеждал. Общо време 20-30 минути.
1ва задача - 15 минути, всичко точно, тръгват нулевите тестове. Нямаме интернет от известно време дай да продължаваме натам.
2ра задача - след 4тото препрочитане вече почвам да разбирам всъщност какво се иска от мене и се почва едно хаотично въвеждане на данни. Правя,струвам, смятам, оплесках всичко, малко stack overflow помощ, не намирам това, което ми е необходимо. Зарязах задачата. Стана време за първата почивка.... Нещо твърде много почнах да се увличам. 
Реших, че 3та задача няма защо да я почвам, понеже не я разбирам. Почваме с персийския килим. Така се 'вдлъбнах' в този килим, че веднага след почивката просто чух "няколко минути" след това, който иска да почива да дойде с мен. А стига бе, кога минаха 2 часа. 5 минути по-късно продължавам. Нулев тест 1, перфектен! следващ тест.. гръм, 3ти тест гръм.. Да продължавам ли да се мъча, да не продължавам ли, айде 2 часа и половина се занимавам с тая задача, трябва да я довърша! И така, какво се оплетох, какво стана, 4 часа се занимавам с една задача, която накрая всъщност не тръгна, 2ра задача, така не си я и дооправих и си останах със 100те точки от първа задача.
Извод : Стигнах и до него спокойно - Може би напрежението, че 2 задачи не ми тръгват след упорит труд, може би ме срина леко психически и от там вече беше решение на живот и смърт, което съвсем ми разби всичката мисъл в главата. МНОГО! повече практика за домашно вкъщи и повече четене на теми на други хора и техните проблеми:) Както всички напоследък казват - Продължаваме напред!Отговори6
Same here ;) Още сме зелени - на C# 2 (евентуално) няма да повтаряме тези грешки.

от e.russeva (433 точки)


22
По първоначални сметки тия 100 може да ти стигнат да се закачиш за C# 2

от Nikolay.IT (39117 точки)


10
Айдеее.. даде ми надежда.. :D Така или иначе, този изпит ми е като "обица" (Като човек с много пиърсинги не намирам за уместен този израз) и от тук натам усилието става двойно на това, което беше до сега.

от bbojkov (939 точки)

2
Разбирам те, колега. И аз мисля, че се (с извинение) поосрах на изпита от паника. Днес си реших задачите за изпита за около 2 часа всичките (без куба,  I fucking hate drawing. A lot. Знам защо е полезна задачата и какви умения показва човек решавайки я ама тва не ми пречи тайно да си я хейтя! :D)  А на изпита чета, панирам се и чакам сърдечен удар. Човек не бива да забравя, че колкото и да може, колкото и да знае, ако не е в адекватна умствена кондиция, може да се изложи (говоря за себе с в момента, де). Успех, дано успееш да продължиш!

Поздрави,
Митко

от The.Bager (369 точки)8

И при мен така, колега :/ Не знам какво се случи,  а през цялото време си повтарях "Можеш да го направиш!". Разписвах, писах, рових. Времето се стопи неусетно. Ситгнах до заключението, че домашните са ни като а+б, но за изпита само решаване на изпитни задачи ще ни помогне. А докато стигнеш до изпитните задачи от миналите години и той изпита дошъл и чука на вратата. Още много бавно премисляме и нямаме тренинга веднага да се сетим как да направим нещо, дори и стъпките да са ни горе долу ясни.

По-дълбоко потапяне се иска, а реално си се трудил и за домашни и си гледал напред лекции, за да ти е по-ясно и лесно, питал си познати ок това как става тук, колко интересно и т.н.

Другият път повече!


от Vissonia (90 точки)


5

Все едно аз съм писал този пост, колега! Едно към едно, заедно със запетайките, които си поставил! Явно не съм бил сам! НО, голямо НО, продължаваме напред при всички условия, стига да сме живи и здрави! Успех! :-)
PS: На втора задача - SALT-a ме хвърли в трастиката, буквално! Обмислях текста 30 мин., концентрирано и задълбочено и гредаа.... Още съм в захлас... :-D
1
Тоя SALT докато разбера какво се иска от мене сигурно гледах като плеснат близо 15 минути :D 

от bbojkov (939 точки)

7
Време , време, да имахме само време  :) За такива като мен работещи , е адски трудно да намеря поне 5 часа на ден за да тренирам , през януари месец съм си лягал към 1 -2 часа и съм ставал за работа в 8 часа . Скапах се за този месец, но не се отказах , всички домашни си реших ,на всички лекции бях,оригинално с моя логика(с изключение на няколко задачи от едното домашно) , но времето само за това ми стигаше :)Наистина, ако имах време да науча Масиви ,и още по добре Цикли, мисля че щях да се справя с още 2 задачи и да продължа. Сега почти съм сигурен, че отпадам , но няма значение , записах се онлайн на C# 2 и мисля да не се отказвам , независимо че се занимавам само от месец с този много интересен програмен език :) Успех на всички и ще се видим на изпита на C#2 , в това съм сигурен :)

от Anton_Etimov (65 точки)5
Боже, много кофти роля изиграват нервите накрая! Дано успееш, за C#2. Аз за 2 часа направих 1,2,4 ... после същия номер, както теб. Стигнах до 3та и я въртях 4 часа. Не беше кой знае, колко трудна, но така и не я подкарах. Ама явно се поизнервих и главата ми вече взе да пуши. Ето сега седнах и реших на друга група 3тата ... стана, както и да е.Дано да се видим на C#2, щом Ники казва, че теоритично има шансове! 

от joseph (567 точки)


0
Задачите още сега от сутринта на свежа глава ги преглеждах и всъщност, мога преспокойно да ги напиша (поне за 2ра и 4та..).  И да, нервите са ужасен фактор в цялата работа, това ми изигра голям номер.

от bbojkov (939 точки)

1

Аз също съм разочарован от себе си до някаква степен. Изкарах 260 точки без много зор, но така и не успях да подобря резултата. Първа Biggest, Smallest и Arithmetic mean беше повече от елементарна, нямах никакви съмнения и я направих за норматив. Втора задача със SALT имах леки проблеми, но пипнах точно където трябваше и изкарах максималния резултат без главоболия.

Persian Rugs ме поизмъчи, въпреки, че ползвах част от алгоритъма за English flag. Така и не разбрах, как точно да мина всички тестове и изкарах първо 55 точки, а след това качих до 60. Около 2 часа не можах да променя резултата, въпреки, че ми беше пред очите :)) Явно frustration-a ми дойде в повече.

Така и не успях да си седна на д-то и да подкарам 3-та задача, като хората, дори не събмитнах решение, нямаше смисъл.

Интересно ми е хората, които изкараха по 500 точки дали са се занимавали преди, защото аз като пълен лаик дори не си представям подобен резултат...

Успех на всички! Продължаваме напред!


от vicho86 (243 точки)4

Лична оценка - удовлетворен първият час, а след това крайно ядосан на себе си.

Първа задача - 5 минути максимум - 100/100.

Втора задача - Час и 30 минути - Програмата работи перфектно в крайна сметка със зададените в условието примери и с различните изречения и Secret numbers които подавах. Минавам първите 2 теста - 0/100 в BgCoder. Последва един час мъдрене какво трябва да направя за да ги изкарам тея 100 точки. Не успях :D 

Трета задача - Един час безсмислено писане на код. Търсих четните позиции на цифрите в числата - абсолютно грешно и ненужно (Поука: Трябва да се науча да чета :D). 

Четвърта задача - Честно казано задачите с чертане ги упражнявах най-много и останах крайно изненадан, че не успях да направя нищо. Отчаях се, след това последва ядосването на себе си. Теглих си една майна и си тръгнах по-рано( поредната грешка).

Сега се надявам да успея да мина с тези мижави 100 точки в C#2 (надявам се всички пратени домашни, всички присъствия и проверяването на домашните на други колеги да ми помогнат). 


от Zikov (20 точки)


0
Поука - трябва да се чете внимателно да :D Мисля, че това ти е 100/100 от пост-подготовката на задачата. Има на какво още да се учиме.

от bbojkov (939 точки)


0

Ох нещо подобно се случваше и при мен. Първата готова за 15 мин със 100 точки. Втората още горе долу толкова докато я напиша и пускам да тествам как работи и хвърля грешка. така се мотах  около 30-50 минути докато не разбрах, че Visual studio е забило и изкарва една и съща грешка. написах един метод над main() и ми показа същата грешка на на същия ред който вече беше празен рестартирах Visual Studio - пускам работи - в BGCoder 100 от първи път - не знам как не ме изгониха за неприличен език докато псувах Visual Studio (досега съм работил с Eclipse и CodeBlocks и не съм имал такъв случай от тях).  3 задача умопомрачаващо зле написано условие написах нещо изкарах 20 оптимизирах за 20 минути със стекове ударих 50 помъчих я още и я зарязах. килимчето направих основната рисунка - без триъгълника - така и не открих зависимостта, пуснах в BGCoder даде ми 55 и я оставих и нея. За петата бях предварително наплашен от подготовката за побитови операции отворих я и тя елементарна ми се стори за 10 минути и 10 реда код 100 от раз. 

3-та беше бруталната в случая общо знаех какво да се подобри за да се изкара но заради тъпото забиване на Visual studio не ми стигна времето ако бях прочел, че ги прави тези номера щях да съм по-мнителен 

Един съвет не отписвай никоя задача предварително.


от lubo_raykov (107 точки)


1
Много позната история, братле! Хванах първа задача и направих първите 100 точки. Прегледах останалите и тъй като не ги схванах веднага реших да направя задачата с чертане (3Д куб). Направих я с малко затруднение и после дойде голямото мъдрене. Имах един досаден проблем по 2-ра, който се сетих как да го оправя едва час преди края на изпита. Писах, писах и накрая я реших и нея. Много съм си бесен и в момента следя сайта през половин час за резултатите и пия валериан :) Каквото и да стане - горе главата!2
И при мен се случи същото. Първата задача я реших за 30 минути, а това килимче така и не успях да го накарам да се подреди както трябва. Другите задачи дори не разбрах какво трябва да се случи. Може би през последният час и половина паниката ме беше завладяла. Макар и малка все пак имам някаква надежда, че със една задача ще успеем да минем, защото ако не мина ще трябва да освободя квартирата и да се прибера в родното градче. Ако не минем, здраве да е догодина пак. Успех на всички!5
Не бих могъл да опиша по-точно, 6-те часа от вчера! Явно не съм единствен, както си мислех до днес. Логиката на хартия, като идея я има - но трябва много, много практика!

от hivanoff (25 точки)