Помощ за начинаещ


7
Здравейте на всички! Казвам се Мартин на 15 години от град Казанлък. Първо искам да се извиня, ако темата не е на правилното място, но съм нов. Искам да се занимавам с програмиране или софтуерно инженерство, наистина го искам! Знам, че това не е никак лесно и пътят, който трябва да извървя е страшно труден и дълъг, но не съм притеснен от факта ни най-малко. Аз знам какво искам и го преследвам и ще направя всичко възможно, за да го постигна, каквото и да ми коства! Та въпроса ми е..до тук добре, но имам един огромен проблем. Нямам абсолютно никакви познания в програмирането, а до колкото ми е известно именно от него се започва. Някои ще кажат (може би) ти си 9 клас учи програмирането в училище. Ами при положение, че госпожата сама не е наясно в това, което преподава как да учиш? Имам нужда и то голяма от това някой да ми помогне и да каже..така така..за твоята възраст най-добре ще е да учиш това и това..да практикуваш това и това..един вид да ме повдигне леко и от там нататък сам до колкото мога да се опитвам, да пробвам, да уча, да греша и така нататък. Мисля, че именно тук има хора, които знаят от какво точно имам нужда и разчитам на това! Благодаря предварително, лека вечер!Отговори7

Здравей!

Няма твоята и моята възраст - достатъчно голям си. :)

Можеш или да започнеш да гледаш видеата и да пишеш домашните от C#1, или да разгледаш материалите от училищната академия (Архив -> Училищна академия -> избираш си сезон) :)


от dentia (12519 точки)


2
Денциа е права. Първо трябва да научиш основите на програмирането (типове от данни, оператори, условни конструкции, цикли, масиви, методи и т.н.). За да ги научиш трябва да избереш език за програмирането чрез които да се запознаеш с тях. По-късно трябва да научиш и разбереш какво е обектно-ориентирано програмиране. След това ще трябва да отделиш време да учиш структури от данни, алгоритми и бази данни. Да научиш какво е качествен програмен код. Върху тази основа ще започнеш кадърно да пишеш цели, завършени приложения. Това ще бъде достатъчно, за да се ориентираш какво искаш да правиш, как да го постигнеш, какви технологии да учиш, какво да четеш и използваш, за да развиваш уменията си и т.н.

от Kovachev (1194 точки)


5

Аз пък мисля, че е по-добре да почнеш с HTML и  CSS. Ето ти два линка: http://it-ebooks.info/book/895/ , http://it-ebooks.info/book/1356/ Можеш да си ги дръпнеш директно, безплатни са - цъкаш линка срещу download.

Книгите са на английски, но са много добри има и примери, карат те да пишеш код, което много ще ти помогне. 

След това може да пробваш javascript или C#. Ако не се предаваш, нещата ще се случат сами. Успех!
3

Най-добре почни с лекциите по C#. Това е език, който ще те научи да си малко по-дисциплиниран, ще ти показва всяка грешка още по време на писането, а и при компилацията. Джаваскрипт-а е малко по-свободен откъм типове данни, което ако го приемеш като даденост още от началото, след това друг език ще ти се струва доста ... рестриктивен.

Не мога да се съглася с идеята за започване с HTML и CSS. Това не са езици за програмиране, това са ... средства за визуализация на съдържание. Нямат почти нищо общо с програмирането. А и са ... скучни, няма да научиш почти нищо за програмирането като цяло от тях.


от JulianG (5316 точки)


3

Ако питаш мен, освен лекциите, които са онлайн, обърни особено внимание и на този ресурс! Дали C# или Java - няма значение! И двата ресурса ще са актуални още мнооого време! Ако тези неща, които споделихме до тук и останалите, които колегите ще упоменат ти станат ясни из основи, цар си! Ехх, сега, с това мислене да бях на 15...ехеее. :-) Всичко е пред теб! :-)

Книга “Въведение в програмирането със C#”

Книга “Въведение в програмирането с Java"

1

Книгата за Java доколкото знам е вече леко остаряла и иама нужда от обновление. Тази за C# e по-добрия вариант.

Най-добре е да започнеш книгата, като гледаш лекции от курса за C# 1. В такава комбинация, каквото не разбереш от книгата ще ти се избистри от лекцията. Разбира се трябва да решаваш  и задачите от домашното. Решаването е в основата на ученето. Аз лично така правя и постигам доста добри резултати.


от Moiraine (1100 точки)

1
Да, книгата за Java e остаряла. Ако си добре с английския, използвай английската версия на книгата за С#. Тя е обновена, оправени са грешки и включва нов материал.

от Kovachev (1194 точки)


4

Здравей Мартин,

Искренно ме развълнува с твоята история. Тук ще откриеш много хора които да ти помогнат. Ако аз мога лично да ти помогна с нещо, с удоволствие ще го направя!!!

С такъв хъс, няма как да не постигнеш успех!


от lowry (275 точки)


3
Знаеш ли, не се ядосвай на образователната ни система и , че даскалката не знае какво преподава. Това е проблем, който става все по-сериозен с годините. Иска ми се преди 13 години да съм имал твоето мислене, но уви. Започнах в академията онлайн преди месец, като абсолютно начинаещ, общо взето за пръв път видях код. Системата тук е направена максимално удобно за теб, ако искаш да даваш от себе си. Гледай видеата, както казаха и колегите по-нагоре чети от книгата на Наков, решавай домашни (колкото можеш повече). Упражнявай се в BGCoder,  чети кода на колегите си, и нещата ще се получат. Както казах от незнаещ какво е това код, след един месец се явих на изпит и го взех. Това ме амбицира още повече за следващите месеци, да науча още и да подобрявам резултата. Незнам дали мога да съм ти полезен, но определено ако имаш нужда от нещо и аз мога да помогна ще го направя с удоволствие. Давай смело и ще видиш, че нещата ще се наредят. Съдбата обича смелите! Успех Мартин.

от milislavski (886 точки)


3
Искрено Ви благодаря на всички за мненията и коментарите! Сега съм още по-амбициран и вярвам, че нещата ще се получат! Тук явно наистина има хора, които биха помогнали да отговорят на колкото и глупав въпрос да бъде зададен! Започвам още от днес с онлайн лекциите и с моя и също много важно ваша помощ, смятам че нещата малко по малко ще се наредят и ще започна да навлизам! Благодаря още веднъж на всеки един от вас! Живи и здрави!