Оценяване на домашно


1

Здравейте колеги и извинете предварително ако вече има такава тема!

Реших да проверя някое и друго домашно днес и имам нужда от съвет. Натъкнах се на домашно в което всяка задача е в отделен солушан. При това задачите са номерирани само с пореден номер, няма коментари, нито условие на задачата, нито на конзолата се изписва какво би трябвало да се въведе... Отворих едно две и не изглеждат грешни, но не мисля да се мъча цяла нощ опитвайки се да го проверя и да разгадая коя задача какво прави. 

По принцип съм доста толеранта, дори и задачите да не са подредени добре, давам като съвет да се оправят следващият път и това не влияе на оценката която давам. Но този път наистина незнам как да го оценя. 

Моля за съвет! Мерси предварително :) 
Отговори12

Има два критерия по които се оценяват домашните - дали присъстват всички задължителни задачи и дали всички задачи работят коректно, следователно оценката ти трябва да е въз основа на тях.

Отделно - можеш да отделиш няколко реда в коментара да споделиш как трябва да се предават домашните и защо е препоръчително да са в един solution, но нито коментарите, нито условията задължително трябва да присъстват в решенията. Номерирането също е по желание. :)


от dentia (12519 точки)


3
Задачите значи са писани като за BGCoder, ако всички работят коректно => заслужават най-високата оценка . Коментарите и описателни променливи са личен избор в случая. Ние не оценяваме това

от Wasilsarandev (480 точки)


2
Ами тогава БГКОДЕР да ги проверява и оценява, не ние..  аз винаги поощрявам user-friendly интерфейса

от lubozdrav (22 точки)


11
имайки в предвид неистовите мъки на човечеца да създаде 20-30 солюшъна бих му дал бонус само за това :D 

от bstaykov (528 точки)


0
Е, мен ми се е случвало направо без солюшън файл да дойдат :) В такъв случай отварям cs файла (може с Notepad, или просто направо във Visual Studio) и копирам кода върху вече съществуващ проект в солюшън. В моя случай например просто си оставих отворен солюшън от предишно проверено домашно и един по един копирах кодовете на задачите. Не знам дали добре го обясних :) Май това е най-бързият вариант.

от pliok (553 точки)


1
Абсолютно съгласен съм с мнението на колегите. Единствените критерии по които трябва да се оценяват домашните са пълнота и корекртно функциониране. Да на мнение съм, че е доста дразнещо все още да се натъкваме на домашни без общ солюшън, номерации, условия и т.н. И все пак аз лично се абстрахирам от това, какви са моите разбирания за прилежно домашно, което да не затруднява проверяващите. Все пак това не е част от критериите за оценяване. Снощи отново се натъкнах на домашно, което не беше именувано правилно, въпреки номерациите при липсата на условие в проекта се наложи да отварям условието на домашното, за да съм сигурен какво проверявам и какво се изисква. Но това не е кои знае какъв проблем. При положение, че съм попадал дори на такива домашни, в които не само, че няма солюшън, а дори бяха изтрити всички работни .cs файлове... ха ха ха

от bullitt (60 точки)


0

Според мен не е само до коректност на дадената задача. Въпроса е дали отговаря на условието. Примерно:

Problem 8. Number as array

Write a method that adds two positive integer numbers represented as arrays of digits и т.н.

и накрая да се изпечата резултата на конзолата. Ако колегата е писал първото число + второто число = сумата и печата сумата. Работи ли - работи. В крайна сметка изходът е коректен и резултата е верен. Обаче по условие се иска друго. 

Друг писал масиви, смятал. Резултата - пак верен.

Ами по логиката да работят вярно значи и на 2-мата трябва да се отчете вярна задача. Мисля че условието също трябва да се взима в предвид.

Май не го обясних много добре :)


от Nelsy (137 точки)


0

никъде не пише да се изпечата нещо :)
аз закоментирах пример в мейн-а - а иначе в метода влиза точно нищо - и съответно излиза точно същото

И в крайна сметка в случая е по-лесно да провериш кода, отколкото верността на числото :Д

а за спазване на условието - трябва 
Примерно на домашното за циклите имаше преобразуване в други системи (bin->dec и тн) без да се използува .НЕТ функционалност - бая хора се бяха направили на слепи и ConvertTo.... -> нерешена задача


от kiko81 (1655 точки)


1
За момента тъй като не сме се занимавали с качествен програмен код няма как да коментираме до колко добре е написал. Можем проверявайки само да видим дали всички задачи са написани и дали работят коректно . 

от desidanchova (52 точки)


0

Оценява се по двата критерия (пълнота и коректност), ДА НО ти може да не даваш бонус щом не ти е при сърце. Защо да се насилваш. Няма смисъл да се натоварваш, човека е решил да се потруди и ти можеш да го оцениш, както си искаш, не е толкова фатално. 
/// и аз си исля, твърде щедро оценявам проврявам ги подробно (и често давам бонуси)

и относно коректността :) щом си минавала през задачите и знаеш условието на някои места се кара потребителя да въведе определен израз => а щом няма значи е некоректно ;) => ...


ПС: Това нищо чудно да навреди и на мое домошно. Напоследък предпочитам да давам зададени входни данни. (с тези матрици). Също така и включвам кратки описания на процеса >>> поне да се разбира за какво иде реч :)


от Hri100v (261 точки)


0
Аз си се представям проверявайки домашни докато си пиша моите - е не бих искал да въведа 16 входни данни, за да проверя дали работи коректно програмата, затова бутам един голям масив и, който иска може да си слага каквито стойности са му на сърце. 

Все пак урока за Входни дани отдавна го минахме, така че няма да се тестваме дали можеш да запазваш input в променливи и да ги обработваш...

от Pip3r4o (3392 точки)


1
А как ви се струва коментар като "не мога да чеквам звездните задачи, щото даже не съм ги поглеждал"? Малко демотивиращо ми действа, хайде да сме малко по-колегиални и да си направим труда да проверим и оценим труда на колегите си !!!

от Mirka (1454 точки)


1

Аз оценявах точно такова домашно, дори, може би, говорим за едно и също, ако си любопитна може да ги сравним. Всяка задача в отделен сълюшън, и по едно време бях отворил 10-15 VS-a. Няма условия, няма нищо, само код. Проверявал съм ги съвсем съвестно, отбелязал съм че домашното е ОК, но ако колегата чете, го предупреждавам, че следващият път ако попадне на мен с такова домашно, няма да се занимавам с него.

Както аз мога да си номерирам задачите, да пействам условия, да правя юсър-френдли интефейс и т.н...значи всеки може, въпросът е до желание. Втори път, подобно домашно ще го считам за НЕколегиално и ще го оценя по най-нисък критерий.


от MarinMarinov (912 точки)


1
Хм, когато проверявам по-лесни задачи от домашното понякога дори не ги ръннвам на конзолата, вече имаме достатъчно знания, с които да преценим кодът работи ли или не (разбира се, зависи от задачата). В тази връзка - мисля, че трябва да сме ОК с домашни, които са само код, всичко друго е по желание (красиво допълнение и улеснение) и не е редно да ощетяваме колегите за това, че не са организирани, колкото нас (примерно) :)

от e.russeva (433 точки)

1
    Гешна е нагласата, че всеки който ползва кода ви ще разбира от него. Това вече е края на втора част и ако  не се  научим да мислим и за тези които ползват кода ни няма смисъл да продължаваме.

от Boray (666 точки)