Ефективно учене - Mind Mapping


6
Здравейте Колеги, вчера Евлоги спомена в допълнителната лекция "Методика за решаване на задачи по програмиране", нещо наречено Mind Map преди време наистина имаше такава лекция, и тя лично на мен ми помогна доста в разбирането и усвояването на метериала - И РАБОТИ. От тогава ползвам само този метод и съм много доволен. В архива намерих лекцията ако не се лъжа е от 2012 година, с лектор Светлин Наков , който обяснява основните принципи на Mind Mapa - хубаво е да се прави на ръка иначе има и софтуер, разработен от Тони Бюзан- воденият се за създател на Mind Map. В общи линии по този начин освобождаваме капацитет от мозъка си, който не използваме за да учим материал на база асоциации и включваме и двете полукълба на мозъка ни да работят в тази насока.
По конкретно с тази техника можем да запомняме по - лесно неща, която би била просто златна мина, за тези от вас, които са по - големи и са убедени, че младите възприемат по - лесно - Еми с тази техника можете и да ги надминете с пъти. 
Ще се радвам да споделите мнение, който практикува майнд мапинг или тези от вас, които изпробват техниката.
Само ще допълня, че курса за майнд мапинг на Тони Бюзан е приблизително около 1500 Евро и има доста последователи :)
Линк от лекцията на Светлин Наков - ТУКОтговори2
Благодаря ти, че сподели. Аз ще пробвам :)

от Alex_H (1616 точки)


1
Ще видиш, че няма да съжаляваш. Наков е голям !

от a.sideriss (450 точки)


1

Радвам се, че отваряш темата ще е полезна за всички, които търсят начин да използват по-голяма част от капацитета си. Аз лично взех изпита при кандидатстването в Академията точно благодарение на Mind Mapping. В модула с информационни технологии нямах абсолютно никакви познания, но успях да наваксам за 2 седмици, което не мога да си представя без картите =)

На мен лично вече са ми размити границите на различните методи, които съм имплементирала в начина си на учене, но определено Mind Mapping-a  е едно от основните и около него съм надграждала(методи от сугестопедия, методики за визуализация, мета четене). От както съм в Академията, честно казано не съм ги ползвала, просто защото вече мозъка ми автоматично трансформира новата информация в картини и става по-бързо отколкото да седна да правя Mind Maps. Но това е резултат от безчет карти на всякакви теми.

За колегите, които се чудят дали да пробват:
- резултатите са главозамайващи и се забелязват още с първия опит
- превръща ученето дори на най-скучния материал в искрено забавление, тъй като са базирани на асоциации (не че ще намерите скучен материал в Академията де, но за изпити по Икономика примерно.. :) )
- целия материал се запаметява много по-качествено и за по-дълъг период от време. 

Причините са простички: мозъка възприема целия арсенал от аромати, чувства, емоции, звуци и тн, които сетивата ни приемат в даден момент - комплексно. По тази причина, когато му подаваме информация, гарнирана със забавление той запаметява и двете заедно. И тъй като подсъзнателно мозъка ни винаги се старае да търси неща, които му доставят удоволствие, е много по-услужлив когато тази информация ни потрябва. Аналогично, ако метода ни на запаметяване е досаден за мозъка.. ами няма интерес да помни тази информация, защото си мисли, че и следващия път когато му я поискате пак ще му стане досадно.

В България вървят едни курсове по "Скоростно четене"(Meta Reading) в които има доста взаимствано от книгите на Бюзан, като част от курса е точно  Mind Mapping. Цените им падат главоломно всяка година (на сайта в момента има демо курс за 55лв ). Не съм ходила, не мога да дам лична препоръка, но се надявам да е полезно :)
3

Аз се зарибих по методиката на Тони Бюзан от тази лекция имаме 4 книги издадени на български и дори той самият идваше в БГ, някой неща просто работят а неговите вдигат продуктивността и на най продуктивния човек който не е позлвал методиката.. призванам си не съм постояннен като практика но когато имам възможност си рисувам :D

КНИГИ БЮЗАН -110МБ /линка е активен 120ч считано от 094625022015;

8-Speed ReadingApps
SpeedReaderAp
p.s. speed reading; mind mapping; memory  са са основните компоненти на цялата методика и би било загуба да не се разгледат всички аспекти
..edited


от ludmil.d (490 точки)


0
Благодаря :) Аз лично си ги дръпнах и ми е интересно все пак това са безплатни материали от скъпо струващо обучение :D и когато имам малко повече време ще ги разгледам. Линка обаче за 8-speed-reading-apps не работи

от a.sideriss (450 точки)