Подготовка за изпит C# - 2


2
Както се пошегувах онзи ден - всички задачи от този изпит ще са от типа - ето ти едни данни, които според номера на задачата искаме по различен начин да ги разджуркате и да изплюете отговора. ^^
Това в кръга на шегата, въпроса ми е с какво най-много се подготвяте в момента преди изпита ? Видео лекции, презентации, сайтове, които не сте споделили за тях :DОтговори2
За мен лично решаването на задачи е най-добрата подготовка, защото на теория всичко може да е прекрасно, но като тръгнеш да го правиш виждаш къде изскачат проблеми, защо, как да ги оправиш... Днес примерно буксувах на задачи, които съм гледала на живо как се решават.

от shoko (1073 точки)


1
Напълно съгласен съм, че най-добрата подготовка е решаването. Все пак е добре да се правят някакви почивки от време на време, защото след цял ден бройни системи, стрингове и догета (Tron3d не съм се и пробвал) започвам да цикля. Вчера се чудих 5 минути защо ми дава exception като търся индекс [array.Length]...

от NEw358 (209 точки)


1
Аз гледам да съм решил всички от домашното, особено тези със звездички сам! След това, откривам във форума кои задачи от изпитите са затруднили най-много хора и се хващам с тях. Често ми отива и един ден за една задача. Бих казал, че разчитам на качетвото не на количеството. За първия изпит се оказа добра схема, ако не друго, поне не се занимавам с тривиални проблеми.  Все пак, задължително е домашното да е решено и лекциите разбрани в дълбочина.

от todorm85 (1347 точки)


1

Ако не сте имали време да решите задачите от BGCoder от минали години, то поне е добра идея да изгледате видеата , та дори и на по-бърза скорост. Научава се много от лекторите като:

- как те подхождат към даден проблем 

- някоя тънкост ( хак )

- съвет за изпита, или допълнителни лекции, които може да гледате (примен Ники сподели лекцията за "Основи в комбинаториката", която с удоволствие изгледах, макар че не съм много близък с математиката)

- понякога и някоя шега(лаф) , на които се смея от сърце (особено шегите на Ивайло :D )

Надявам се да успеем да се представим добре и на изпит. :)


от kristian.face (871 точки)


3

Аз започнах с една седмица решаване на изпитни задачи, а сега предимно гледам видеа с решения + дема, ако намеря по архивите. След като вече веднъж съм се сблъсквала с даден проблем в определена задача и съм отделила доста време в премисляне и търсене на решение (дори и да не съм стигнала до най-доброто), сега от видеата отсявам важните детайли, попълвам си липсващите парченца и разбирам реално защо се предпочита един начин на решение, вместо друг. Откривам и разни "хитринки", за които не съм се сетила сама, но пък в пъти улесняват решението. :) Единствено тримерни задачи започнах да решавам, чак след като бях изгледала 2-3 видеа, защото иначе сама не можех да стигна по-далеч от прочитането на входа на задачата, което все пак си е някакъв успех де:)))))

За петите задачи гледам видеа от Алго академията за динамично оптимиране. Изгледах и лекцията за Комбинаторика от курса по Структури от данни и алгоритми. Featuring With Grisko примерно я реших с директен копи-пейст на кода от демото + добавяне на един метод с пет реда за допълнителна проверка на решенията. Точно за 5 минути работа. :) Така че... който има време, едва ли ще загуби, ако изгледа лекцията. :)


от IlianaB (1137 точки)


1
  От две седмици решавам изпитни задачи вечер след работа и тези четири дена плътно. Но така като гледам още два месеца да решавам за този изпит, малко ще е...

от ivan.mihov1 (4988 точки)


0
А аз решавам от 3 дена, на мене дори 3 месеца сигурно няма да ми стигнат :Д

от nerazzul (325 точки)


0
Освен всичко, което изброиха колегите, аз реших да си направя един Word файл, в който си написах за всяка задача, която реших, от старите изпити, какъв й е input-a, output-a и 3-4 реда за какво става въпрос и как се процедира в решението й. При някои даже си копирах малка част от кода за по-удобно(при първите задачи по-скоро, тъй като някои от тях са си направо формули от код).

от jumarto (808 точки)


0

Решавам задачи и много цикля напоследък. Масивите..., циклите много ги мисля и това ме бави страшно много.

(сега разбирам какво е това)

Гледам видео решения от минали години на Ивайло и има много тънкости които научавам.  На следващия ден опитвам да реша задачите.Ако забия и виждам, че не стават нещата, отварям и гледам :) 

Успех на всички!

 

от antonn (65 точки)


3

Решавйте старите изпитни задачи задължително, така ще видите къде са ви пропуските и къде е хубаво да наблегнете. От впечатленията ми до момента задачите трябва да са следните:

1. Бройни системи - би трябвало да се справим бързо със нея.

2. Масив, едномерен със някаква изкривена логика и завъртяни цикли.

3. Многомерен масив - тука може да стане страшно. Вчера реших 02.05.2013_03_Laser, задачата беше решена но бгкодера не даваше точка! В продължение на 2 часа търсих къде греша и се оказа, че съм разменил на едно място координатите... 

4. Работа със стринг - на късмет колеги, зависи какво ще им хрумне тази година.

5. Динамично ? евентуално... - логика и интернет, така наричам пета задача.

Моя съвет е - отработете задачите от 1-ви и 2-ри тип, трябва да са ни сигурни  ~ 200т. Може би по-лесна за подготовка е 4-та, затова си наблегнете на стрингове, та да може да дръпнем някоя точка от бгкодера. За 3-та и 5-та се оправяйте както можете :)

Успех!


от gtochev (57 точки)


2

В подоготовката си за изпит тръгвам от домашните: домашното е много важно да е направено с разбиране - задачите от него са огромна част от това което се иска в изпитните задачи, макар и далеч да не са достатъчни....

После идват лекции, книгата на Наков, ФОРУМА - за мен е много важно и четенето на всякакъв чужд код и обменът на информация с колеги, защото на този етап рядко имам погрешна идея за решението, но още по-рядко знам синтаксиса, необходим за да си превърна идеята в код.... Всичко което ми дава достъп до синтаксис ми е от най-голяма помощ.

Така че, страшно много благодаря на всеки във форума, който е споделял код, благодаря на Павлета, която отдели часове да ми обясни Unit Tests, на Иво Игов, който е гений в тестването на код и без който много от програмките ми щяха да си останат с незабелязан неработещ код, и аз щях да правя после безплодни опити да прилагам този неработещ код в други програми, и на изпита.......

(имам си и допълнително тайно предимство: помагам на дъщеря в гледането на бебето и ми остава толкова малко време за учене, само късно вечер (до 2-4 часа сутринта ;) , че ми се налага да съм организирана, което иначе не ми е свойствено ;)  )

и..... за изпита и на 100 точки ще се радвам, а ако изкарам повече - супер :)