Лека критика относно изпитите


7

Здравейте.

Опитът ми с академията на Телерик досега е крайно положителен. Лекциите са добре оформени и поучителни. Правя си домашните с кеф и отбелязвам, че винаги научавам нещо ново, въпреки че имам приличен опит с доста други езици за програмиране.

Въпреки това, бих искал да представя една лека критика към изпитите. Тя не е свързана със самите задачи и това колко са трудни, а по-скоро с логистиката на самия изпит...

Въпреки че задачите са добре подбрани, забавни и предизвикателни, имам чувството, че екипът занимаващ се с изготвянето им цялостната организация на изпита, пренебрегва факта, че шест часа е доста, доста време.

Какво се опитвам да кажа? Въпреки че нямам ADD, или недай си боже, някоя неврологична болест, и въпреки че все още се радвам на младост,  в крайна сметка дължината на изпитът си оказва влияние и се стига до момент на изпушване, в което ни приемам, ни предавам. Дори и да направя първите три задачи с лекота, пак съм вложил доста усилия в това да ги изпипам до най-малкия детайл, за да гарантирам 100/100 и вече нямам толкова енергия, за да направя последните две по подобаващ начин.

Отново: смятам, че задачите индивидуално са добре замислени и представени. Но сложат ли се заедно, просто идват в повече. И това го казвам като човек, който е завършил университет и знае какво е да се гъчкат 200 страници учебник в 48 часа, както и какво е интензивна работа на работното място. Знам, че в тази академия има хора, които до преди нея не са се занимавали с програмиране, и не мога да си представя на тях какво им е.

Та, това което искам да кажа е, че имам чувството, че организаторите пренебрегват този психологически елемент от изпита, при който по едно време просто изключваш.

Няма да си позволявам да наставлявам. Просто се надявам, че тази критика ще бъде взета насериозно, а вече си е до екипа дали ще предприеме някакви мерки. Единственото, което бих дал като препоръка е в следващите години да се отдели една лекция на тема regular expressions и библиотеката Regex, защото е леко садистично да ни карате да пишем парсиращи алгоритми, които принципно се пишат от хора с докторантура в информатиката и чието стандартизиране задължително минава през peer reviewing процес.

И нека не забравим най-важният въпрос за вече изминалият ден, а именно:

АБЕ НА КОЙ МУ ХРУМНА ДА ПУСКА ХААРП-А ТОЧНО В ДЕНЯ НА ИЗПИТА БЕ?
Отговори9

Здравей,

За парсващите алгоритми, със сигурност задачите на изпита не са с такава трудност, че да ти трябва докторантура. Отделно е хубаво да видиш различно видове задачи и подход за тяхното решаване, като за задачи със стрингове автоматите са често срещано решение.

6 часа наистина не е малко време, но пък тези 5 задачи, които се дават са така разпределени, че отхващат целия материал. Като за изпит според мен не е толкова много време, кандидатстудентските изпити по математика например бяха 5 часа. Състезания по математика / информатика ако не се лъжа също бяха по толкова време, някои от тях бяха по няколко последователни дни, така че лично според мен намалянето на времетраенето на изпита не би било добра идея. По време на изпита има почивки, по всяко време може да излизаш до тоалетна, като така може да си отпочиваш, никой не е казал 6 часа да стоиш и да не мърдаш от стола.

Първите няколко изпита са по - тежки определено, но по натам като времетраене се свиква като цяло, лично според мен. Пък и ако това е голям проблем, не е много добре, защото по - натам в Академията голяма част от изпитите вече стават по 8 часа, а не по 6 часа.

Като цяло щом има хора, които се справят с темпото и не е проблем толкова време изпит, значи според мен не би трябвало да се променя. Все пак идеята на Академията не е всички да я изкарат и да вземат сертификати, а идеята е да излезнат знаещи хора, а ако трейнърите сами понижават нивото няма да бъде добре за никого.


от mbelev (2312 точки)


0

"За парсващите алгоритми, със сигурност задачите на изпита не са с такава трудност"

И все пак... има само 1 човек с пълен брой точки на задачата, като следващият най-висок резултат е едва 60 точки, постигнат от едва двама души. Очевидно без regex сме за никъде в тази задача.

"идеята е да излезнат знаещи хора, а ако трейнърите сами понижават нивото няма да бъде добре за никого."

Да си знаещ не е еквивалент на това да си супер издръжлив на напрежение. Нека нивото на трудност да остане същото, но логистиката да бъде променена.3

LaughingSkull - Целта на Академията е селектирането на хора, които могат да се справят с всичко гореописано - трудност на задачите, умора, изпушване. Ако някой ден някои от нас работят като програмисти, положението ще е по-трудно. Кодът ще е по-сложен, може някой път да се наложи да работиш почти денонощно, а ако не се вместваш в определеното време, последствията ще са много по-неприятни от това, да нямаш пълен сбор точки на изпита. Всъщност ще се очаква да създаваш продукт, който работи съвършено, и вероятно е уникален и нещо ново. На изпитите все пак правим неща, които са по силите на много хора. Не са лесни, но това е много относително.


от truthsearch (95 точки)3
Според мен и два дена ще са малко за тези които не са решили задачите,но и един час ще е много за тези които ги решават веднага.Винаги има момент в който ще изпушваш колкото и да си добър,но има и друг момент когато имаш голямо желание да се справиш желанието ти преодолява  умората ти.Точно във връзка с университета и особено дипломните работи знам какво е тялото ти да заспива и да не вижда ,но мозъкът ти да иска да се справи с определен проблем.Да може след това изпушване да не си много продуктивен ,но не се предаваш и продължаваш да опитваш.1
 От тези парсващи алгоритми вече сънувам кошмари. Имам чувството, че и две години да решавам такива задачи не мога да ги науча. Вчера на изпита уж реших задачата и изкарах чутовнните 20 точки. Но и на подготовката не се справях много по-добре, освен с една-две задачи които позволяваха да се изхитриш.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


2

Здвейте

Искам да започна с това, че не мисля критиката за коректна и причините са много. 6 часа наистина е много време, но си има причини според мене зад такъв избор

Първо, мисля че може да се съгласят всички, че способност за концентриране за дълъг период е едно много важно качество човек преследващ провесията за която ни подготвя академията. И от тази гледна точка самия формат на изпита същото може да бъде считан като част от самото обучение.

Второ относно проблема с изпушването. Да имаго при всички, включително и на мене последните два часа ми бяха значително по малко ефективни от първите, но за това съм си виновен само аз. Предоставени са ни достатъчно възможности за почивки. Също така никой не спирай да слушаме музика или някакв друг вид разсейване, за да можем да излезем от това състояние. 

Трето изкарване на перфектен резултат на изпит трябва да е изкучително трудно или даже невъзможно. Все пак целта на тия изпити освен минаване напред е и да отличи най-добрите. Ако имате 50 човека с максимален резултата, каква полезна иформация се извлича от това? Никаква.

Четвърто, времето трябва да е достатъчно за да може всеки, независимо колко бързо работи, да има време да покаже всичко което знае. Изпита не е само писане на код. Решават се задачи, като не работят има дебъгване и дори и да се почне задачата от начало. Ако времето на задача се намали, тези възможности се ограничават и съответно много хора ще бъдат ощетени. 

И това са само четирете съображения, които ми хрумнаха, докато четях поста. Не бързайте да критикувате след толкова кратък период от време. Може и да сте прави, а аз не, може и да има по добър начин, но в край на сметка по опитни хора от нас са решили така, хора минали през подобно обучени и мисля че си има причина нещата да са организирани така както са. 


от argidux (66 точки)


0

"Да имаго при всички, включително и на мене последните два часа ми бяха значително по малко ефективни от първите, но за това съм си виновен само аз. Предоставени са ни достатъчно възможности за почивки. "

Два пъти по 10 минути за 6 часа не ми звучи като "достатъчно възможности".
2
"АБЕ НА КОЙ МУ ХРУМНА ДА ПУСКА ХААРП-А ТОЧНО В ДЕНЯ НА ИЗПИТА БЕ?" - мисля, че вчера е бил в процес на подготовка. Днеска са го пуснали :D.2
Няма как иначе да е, нали тряба да се видят и кои са отличниците в крайна сметка. А когато 100 човека имат по 300т това няма как да стане. Освен това хората трябва да свикват че на работа ще борят проблеми по 6-8ч и нагоре.

от bstaykov (528 точки)


0
Не сравнявай изпита с работата където можеш да питаш и търсиш помощ от колеги и приятели. И където може да те заместят ако изпушиш.

от saykor (8845 точки)

0
Не е винаги така. Вечер като се прибера от работа, си работя сам в къщи и няма към кого да се обърна. Доста често съм откарвал и цели нощни без да се усетя ;)

от spdrr (82 точки)


2

Според мен, в крайна сметка, целта на изпитите е да се отличат първенците. От предния изпит, например, аз не мога да отлича никого, защото там пък задачите бяха много лесни. Сега всички се поизнервихме за няколко часа, но пък нали искаме емоции. Задачките си бяха супер според мен.  Имам още една и половина да дорешавам, но пък ще го направя уикенда и сигурно ще ми държат топло дълго време.

Поздравления за първенците от изпитите!


от vladko_sz (195 точки)


3
Последните 3 часа и не мене не ми се отразиха добре, но аз съм си свикнал бавно славно да си решавам задачки. Лично предпочитам изпита да е 24 ч. ама няма как. :D

от M.Yankov (1418 точки)


0
Съгласен! Колкото повече време, толкова по-добре... ама за целта Академията трябва да дава извинителни бележки за пред работодателите, семейството и т.н.

от AyrFX (948 точки)


3

Някой може да реши петте задачи за 3 часа, на друг и 30 часа няма да му стигнат. Всичко зависи от знанията на човек, предишен опит, концентрация в деня на изпита и голяма доза късмет...

Аз завърших миналия сезон на Академията. Ако ви се струва, че изпитът по С#-2 е май-гадното нещо на света, изчакайте да видите изпитите при "технологиите". Там задачата е една - вдигнете база данни, напълнете я с няколко стотин хиляди случайни уникални записа, направете визуализация с редактиране, добавяне на нови, сортиране... На тези изпити се дават не 6, а 8 или 9 часа и отново времето не стига. Заданията за изпита се пишат така, че да се решат за 15 часа, а на вас ви се дава половината време. Ако сте "нинджа" ще изпълните 90% от заданието. Ако се дават 5 задачи от типа на Kaspichan numbers и 99% изкарат 500/500 как ще се разбере кои са десетте топ нинджи.

Може да прозвучи грубо, но в Академията изпитите са такива. Сега сте едва на втория изпит, остават ви още около 15, така че.... свиквайте! :)


от Hades12 (284 точки)


26

1. На работа имаш 8 часа да правиш същото - да решаваш задачи. Ако някой мисли, че ще правите неща, които са ви познати, жестоко се бърка. Постоянно трябва да ровичкате в нета и да четете, за да си свършите работата.

2. Много трудните задачи да се решат от малко хора (дори един) е перфектно. Как ще оцениш топ 10, когато всички имат 500? За това има лесни задачи - за да няма само нули, но и трудни - за да може да се класират всички много по-добре. За това са първите три - да ви тества знанията от курса и за това са следващите две - да отличи най-добрите.

3. За една година добър програмист без зор няма да станеш. Държим на качеството, така че зор има (и за нас, и за вас).

4. Всеки Regex може да се направи на алгоритъм, но не всеки алгоритъм на Regex. Авторското решение не използва Regex. Задачите ни не са за докторантура.

5. Времето е в унисон с настроението на студентите:

 


от ivaylo.kenov (30760 точки)


2

Както вече казах по-горе - не сравнявай изпита с работата където можеш да питаш и търсиш помощ от колеги и приятели. И където може да те заместят ако изпушиш.

И... където едва ли от конкретните 8 часа и решаването на дадения проблем ще зависи дали няма да те уволнят.

Напрежението на работа като цяло е по-ниско от на изпит особено за хора без опит.

За останалото съм съгласен с теб.


от saykor (8845 точки)

0

Така е - работата след академията е песен. :D

Но това не значи, че няма да се налага по 8 часа да бачкаш като на изпит. :)


от ivaylo.kenov (30760 точки)