Избиране на PHP Framework Laravel 5/Symfony2


0

Здравей,

Най-накрая дойде този момент, в който искам да продължа да се занимавам с това, което ми доставя удоволсвие. От доста време чета за framework-ци и тем подобни и стигнах, до двата, които ми оставиха най-голямо впечетление - Laravel и Symfony. Но започнах да се чудя с кой да продължа, кой да науча и т.н. За кой знае какъв опит с framework-ци нямам, единствено съм се занимавал известно време с Zend, но това беше преди доста време, а нещата бърза се променят. Наясно съм с факта, че Symfony може понякога да е прекалено добър, тоест прекалено да усложнява, но има много добра документация, но въпреки всичко сложничка и изискваща повече време за вникване. Laravel отново има много добра документация и лесен за разбиране. А самият framework е много добре структуриран.

Въпросът ми е с кое да продължа да се занимавам? Какъв програмист може да се срещне по-често? На laravel или symfony ?
Отговори00

И двата framework-а си имат своите плюсове и недостатъци. Според мен по-лесно ще научиш Laravel и ще го използваш доста често.

Ето ти една полезна лекциика от Иван Ванков за основи на Laravel http://gatakka.eu/?p=1550


от frowstyl (1008 точки)


0

Здравей,

препоръчвам ти laravel 5, който се базира на symfony. Версия 5 е много добре структурирана и надграждат с идеите за евенти и команди, които преди това бяха налични чрез странични библиотеки. Добре би било да използваш Doctrine, защото вграденият eloquent може да изглежда лесен, но предразполага да се изпускат валидации. За връзка между laravel и doctrine може да използваш https://github.com/mitchellvanw/laravel-doctrine , като за laravel 5 все още се разработва. В laracast.com можеш да откриеш изключително богата колекция от уроци с които да започнеш.