Телерик, SoftUni или DIT (Dublin Institute of Technology)?


2

Здравейте, искам да стана добър програмист но се колебая кое място за обучение да избера. За Телерик знам от две години и идеята много ми харесва. Преди повече от година бях започнал курса, но заминах в Ирландия и така и не стигнах далече. Сега съм тук в Дъблин и ме приеха да започна идния Септември обучение в DIT (Dublin Institute of Technology), което води до бакалавър след 3 или 4 години. Ирландия малко не ми допада (времето) но се понася като цяло. Къде да избера да уча? Тук ли в DIT, Телерик или SoftUni това е дилемата? От лекцийте на Телерик понаучих C# до някъде, решавам повечето задачи от C#2 със звезда и до там без ООП, е и малко web development неща но малко.

Програмата в DIT ми се струва малко тромава и като, че ли не в крак с по-новите технологий (ще учиме  C една година ако не и две) но не съм експерт да кажа. Курса в който ме приеха е вечерен и се покриват 6 предмета на година 3 на семестър. Може да има и допълнително избираеми но се доплаща. Това е линк със учебното съдържание. 

Къде бих получил по-добра и адекватна подготовка, Телерик, СофтУни или ДИТ?

Благодаря за отделеното време :)

 Отговори0

  Здрасти, моят съвет е да поразгледаш в ютуб разни интервюта и лекции на Светлин Наков. Предполагам знаеш че той е създателят (мастъръ) :) Аз лично мисля, че той е гений и системата за обучение, която е създал е в Телерик, и в СофтУни е перфектна. Много интензивна, фокусирана и стегната. Имаш всичко от което би имал нужда. 

  В повечето интервюта набляга на факта, че в България има огромна нужда от кадри в тази сфера и че заплащането не само, че не отстъпва на заплащането в чужбина, но е и по-голямо спрямо стандарта на живот. 

  Но ако изключим комерса и парите, мисля че обучението и средата са на епично ниво. Не съм запознат с обучението в Дъблин, но съм сигурен, че тук не отстъпва по нищо. 

  И не на последно място, хората, които преподават (трейнърите) - епически!

Тове е изцяло мое мнение. Препоръчвам ти да разгледаш интернета за още мнения, но разбира се най-важно е да се довериш на своите усещания.

 Ако не си гледал Мастър  Наков можеш да започнеш например от ТУК :)

  Успех!


от krasi.totev (128 точки)


0
 Телерик или СофтУни ще ти дадат всичко нужно за повече от успешен старт на кариерата. Другото си зависи от тебе и от опита, който ще придобиеш след като завършиш.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


2

В Телерик нещата в един момент стават толкова интензивни, трябва да се учи непрекъснато и да се пише код без почивка, целодневно. :)

Харесва ми системата с помощ от асистенти за домашните, не знам дали се прилага и за по-горните нива.

В СофтУни сега прохождат. Много се стараят, имат и добри и лоши лектори. Най-хубавото при тях е, че са много гъвкави, измислят нови неща и във всеки следващ курс (скоро ще започне 4 набор набор на студенти) се дават нови неща, съобразени с практиката и търсенето от софтуерните фирми.

И двете обучения са добри. Но всичко си зависи от човека - ако разчита на малко четене преди изпит и много мързел през останалото време - нищо няма да излезе от него. ;)


от TanyaRan (299 точки)


6

Здравей,

И аз не съм запознат с обучението в университета, който казваш и специално за него не мога да ти кажа. Аз лично не си се представям да уча в чужбина и съм си останал в България. Това си е до човек де, така че специално за това може би просто ти трябва да решиш къде се чустваш по - добре. Със  сигурност има на места, на които се държи на дипломата и е хубаво да изкараш, но има и на такива, на които не е задължителна. Лично според мен е смислено да се изкара бакалавър от гледна точка на това, че ако един ден решиш да специализираш в нещо по - специфично (да запишеш магистратура или евентуално и след това докторантура) без изкаран бакалавър не става.

Конкретно за Академията, аз карах миналогодишната. Започнах напълно от нулата, преди Академията нямах никакви познания по програмиране. Мога да кажа, че наистина се научават супер много неща, много важно според мен, че се учиш как да учиш и как да си търсиш информацията, която ти трябва правилно в интернет, да си разпределяш много добре времето и определено да разбереш какво е да си притиснат от времето, когато за нула време трябва да свършиш много неща. Преподават се най - новите неща, в смисъл такъв, че програмата на Академията се променя спрямо индустрията и новите технологии. Не се учат някакви неща, които никой вече не използва. Освен софтуерната Академията, не ти пречи да гледаш още Алго Академията, която попринцип е насочена за състезания, но от там може също да се получат доста знания. Не на последно място, разбира се, трейнърите са хора с много опит, лесно се вижда, че са отдадени на работата и правят всичко възможно да успеят да те научат. Имай предвид, че много време трябва да се отдели, ако си начинаещ и искаш да изкараш Академията. Друго, което е, че не е казано на 100 %, че трябва да я караш присъствено, може да си гледаш лекции от youtube, и пак да научиш нещата, които се преподават, трябва съответно да пишеш домашните и да се решават задачите от изпитите, иначе не става според мен.

В СофтУни не съм бил, мислех си да се записвам, но се отказах. За сметка на това гледам като цяло какво се случва. Има доста неща, които не ми харесват и лично мое мнение, не си струва да се записваш там. По - добре избери Академията между двете. Първо, че определено все още хората там са като експериментални зайчета. До колкото знам има много недоволни хора, доста от хората, които са започнали са се отказали вече. Платено е за присъствено обучение 480 лева, като трябва и някакви фаст трак курсове да се карат, които уж са безплатни, но ако искаш да отидеш на изпит се плащат също. Не ми се вижда релевантно след като се плащат 480 за присъствено, когато ти отидеш на някои от началните курсове, да ти преподава човек, който е изкарал курса 1 месец преди това, макар и да го е взел с отличие. Аз лично очаквам, когато ходя на нещо такова, да знам, че човекът стоящ срещу мене ще бъде знаещ и опитен, а пък някой, който не е работил 1 секунда в сферата и е започнал да се занимава с програмиране преди няколко месеца, със сигурност не е такъв човек, а все пак си плащаш за това обучение. Лично и според мен, няма голям смисъл да караш едни и същи курсове на 100 езика (конкретно Java, Php, C#, JavaScript), което го има в СофтУни, на мен лично не ми харесва. По - добре да се хванат 1 - 2 неща и да се научат като хората, след това вече, според зависи какво се изисква, това ще учиш. От тази гледна точка Академията също повече ми харесва. Има предимно C# и JavaScript, като вече за мобилните приложения идват и други езици и платформи, без които не може просто. Някой ще каже, ама така разгледаш различни езици, да видиш къде, какво, как. Еми да разгледаш, ама така или иначе като научиш основите, един такъв курс, който покрива if/else, for, while, arrays и някакви подобни неща, ще го научиш за няколко дни, когато ти се наложи. Може би изглежда, от това, което пиша, че сякаш нищо не се научава в СофтУни, със сигурност се научава, но това са просто неща, които според мен не са добри.

В крайна сметка, макар че в началото и аз гледах всичките видеа на Светлин Наков, много знаещ човек е (няма спор), още повече се запалих покрай това, което говори, но това, което се прави в СофтУни за момента, според мен не е толкова добро колкото Академията. Цялото бързане, че индустрията търси кадри и така нататък, че трябва да изкарват хора по 3 пъти в годината, които да са можещи и знаещи им прецаква нещата донякъде, отново лично мое мнение. Факт, че от започналия първи випуск, със започнали доста хора, в момента са останали доста малко. Пък и в един момент като човек научи малко повече неща, вижда че не всичко казано е истина за жалост.

Във всички случеи обаче, каквото и да избереш, за да станеш наистина добър, трябва доста време, опит и учене. В смисъл такъв, че това ще ти е едно много добро начало, след това да си търсиш работа, но трябва да продължаваш да учиш след това, защото сферата е необятна. Колкото повече учиш и научаваш, толкова повече виждаш колко много още има за научаване, поне при мен е така.

Надявам се да съм казал добре, това което мисля. Отново казвам, че това си е моето мнение и моето разбиране за нещата.

Успех с избора. : )


от mbelev (2312 точки)


1
Чудесно мнение! :-)5

Избери стандартния университет:

  • не знаеш къде ще те завлече живота - в добрия или лошия смисъл - но за мен е безотговорно да караш с диплома за средно образование, щом имаш възможностите да вземеш висше образование.
  • университетът ексклузивно учи на разнообразни умения, разширява хоризонти, помага ти да откриеш себе си и т.н. За много хора това е и мястото, когато осъзнават, че не искат да работят това, което учат, и се насочват към нещо различно, подобно, допълващо, etc.
  • с уговорки, в университета се градят истински "networking" и "friends forever"

Да, направо гарантирано е, че програмата на университета няма да те научи да програмираш, колкото Телерик / СофтУни могат, което пък може само да те стимулира да ги запишеш онлайн :) От профила ти виждам, че не завършваш сега 12 клас :) , което може би обезсмисля част от ползите на университета - тогава гласът ми отива за Телерик Академия, защото най-бързо ще можеш да влезеш на IT пазара на труда.

Just my £0.02


от stoberov (3451 точки)


3
Учи си в Дъблин и успоредно с това си гледай у вас лекциити от Телерик. СофтУни към момента е зле..дано след годинка две се разработи като хората и измислят някакви адекватни неща.

от YoTsenkov (175 точки)


1
Откъде пък заключи, че в СофтУни е зле?

от stambeto09 (425 точки)


1

Само да не стане грешка, защото в няколко видеа съм забелязвал, че дадени лектори, от преди години, говорят, че трябва да се отделят по няколко часа на ден. Голяма заблуда! Ако не се занимаваш с програмиране, ти трябва по цял ден, поне 6 дни в седмицата! Ако си програмист, може да си цъкаш и вечерните курсове и да надобряваш с времето. Просто го казвам в интерес на истината, да не остане някой в заблуда, че ще стане програмист с 2-3 пъти по 4-5 часа вечер, след като е уморен от друга работа, различна от програмиране и/или семейство. Без пълна отдаденост на Академията, в продължение на цялата година, човек не може да стане конкурентен програмист.

Дори и да има добра база, като математическа гимназия и/или инженерна специалност, пак тези часове са необходими! Иво Кенов добре го каза, че лично се е изкъртил от задачи, нищо, че си цъка успешно математичските дисциплини в Строителния институт.

Обобщение: Яко гърч, и яко задачи! 1 година = 52 седмици по 6 дни, по 8 часа = 2496 часа. Горе долу! От тях 3/4 кодене и задачи. После човек става джуниър с малко късмет и започва над 1200 лв. :-) 
1
 Good point.

от ivan.mihov1 (4988 точки)


2

Набързо ще обърна внимание на няколко неща:

  • Може ли да учиш без да работиш? Може ли да учиш под постоянно напрежение? Ако не, Телерик академи няма да може да завършиш, защото в един момент е толкова интезивно, че се изисква целодневно учене и практика. Бих казал, че и за добър програмист няма да ставаш, ако не може да учиш бързо и под напрежение.
  • Къде искаш да работиш - в България или в чужбина? За чужбина може да ти изискват диплома за висше образование поради законови причини. Допълнително, може да има разлики в изискванията за умения (не само технически) и по други въпроси за започване на работа там. Или да работиш и живееш там. Или да прогресираш в йерархията на компанията (пак по законови причини).
  • Може ли да учиш самостоятелно, съзнателно и организирано? Ако да, ще компесираш липсващите умения (предмети) в програмата със самостоятелен труд.
  • Трябва ли бързо да започнеш работа като програмист? Може би Телерик академи е най-добрия избор по този критерий - достатъчно умения за започване на работа в България в рамките на една година.

С-то не е толкова лош избор, защото покрай него се оформя определено мислене и се запознаваш с някои неща, които са скрити в езиците за програмиране, които са обект на преподаване в СофтУни и Академията на Телерик. В Дъблин може да учиш мрежи, които според някои колеги (с много по-голяма практика от мен) са задължително умение за софтуерен инженер днес, а не се преподават в другите две места.

Много е важна обстановката - колкото е по-разнообразна, с различни характери, предмети и добри преподаватели, толкова повече ще ти се оформи мисленето, което е от съществено значение за програмистите. Ние създаваме софтуер в главите си и използваме някакъв набор от инструменти (технологии), за да го реализираме. Инструментите могат да се научат, но мисленето трябва да се отгледа. В това отношение, най-много си развих мисленете в стандартния университет, но с тези вечерни курсове не съм убеден, че ще бъде същото. Разбира се трябва да избираш дисциплините съзнателно, а не защото ще се сблъскаш с определен тип проблеми и умения, които ще те развият като личност.

Идния септември е твърде далече във времето, за да чакаш до тогава. Трябва да започнеш сега и без да спираш, дори да е само самостоятелна подготовка.

За висше образозание ти трябва диплома за бакалавър по съответната специалност от съответното учебното заведение. Професионален-бакалавър или първо учиш технологии, а после бизнес умения, не ти вършат работа (СофтУни). 


от Kovachev (1194 точки)


0
Ами това което и аз обмислям е да запиша тук за диплома и естествено знания и паралелно да гледам видеата на Телерик за допълнителни знания и разнообразни технологий. Тъй като курса е вечерен се надявам да ми остава време за допълнителна, самостоятелна подготовка. За това, че до септември има време да,  аз обмислям да покрия ООП и Алгоритми по С#  това лято като гледам лекцийте от Телерик, а може още нещо. Иначе да ли ще трябва да работя, ако се прибера в България мога да си позволя да не работя за половин една година и да се съсредоточа върху ученето. Тук след септември планирам да работя по 2 дни в седмица за да имам повече време за учене. Сега работя на пълен работен ден и карам един курс по Python който ще савърша след 3 седмици.

от tonydimitrov (99 точки)

0

Ами предполагам, че Python не уча там където предполагаш. Уча го в идин колеж кото изисквана преподготовка за ДИТ(Дъблин) за да започна през септември. Курса е лесен, някой от колегите мрънкат, че все бързам а те изостават. По принцип курса в ДИТ не е за напълно начинаещи затова се изисква или пред-курс като този или предишен опит в ИТ индустрията. Това аз малко мисля, че е пресилено но официално така би трябвало да стоят нещата.

Това са моето 'й' е така :), но през последните години само на английски чета и пиша, може и така да се оправдавем де не знам.


от tonydimitrov (99 точки)


1

Не се връщай в БГ, нищо тук не се е променило, според мен ще съжаляващ.

Все още има застой в пазара за труда, всеки очаква да му работиш без пари.

Ти в Дъблин ще взимаш повече пари хващайки се да работиш в Макдоналдс отколкото 

като junior dev тук. Но все пак ти си решаваш.  Ако си умен можеш да се развиеш навсякъде,

но в БГ едвам ще свързваш двата края, освен ако не си прескочил проблема с ЛИПСАТА НА ОПИТ

и късмет да попаднеш на броящите се на пръстите на двете ръце фирми които предлагат сносно отношение и

заплащане 


от slavigi (5 точки)


0

За това, че в България нещата не са розови съм съгласен но като човек който е в Дъблин или да го обобщим в чужбина, искам да кажа, че тук парите не ги дават с чували. Като спомена Макдоналдс по-горе та се сетих за един българин който работи тук в Мкд. няколко години и ми описва средата така: отивам на работа заставам зад фритюрника навеждам си главата и като за започне си я вдигам след 4 часа за почивката която е 30 мин. и после пак навеждам главата за още 4 часа и свършвам. Ходенето до тоалетна го правиш тичешком защото опашката чака, това за 9.50евр на час което не е толкова много за тукашния стандарт сравнение: двустаен в София 500-600 лева тук 700-900евро. Според мен ако си Junior dev (за малко пари в БГ) и имаш желание да учиш не е толкова по-лош вариант от Макдоналдс в Чужбина.


от tonydimitrov (99 точки)

0

 За другите професии сте прави.

 Обаче нещата в софтуерната индустрия са съвсем различни. Отговорно твърдя, че в момента е по-добре да си програмист тук отколкото в САЩ, Германия, АНглия, Швейцария, Белгия и особено пък Испания.

 Хайде да видим кога имаш повече пари - ако вземаш в България 3000 лв или в Белгия 4000 евро? Не е важно колко вземаш, а какво може да си позволиш с тези пари.


от ivan.mihov1 (4988 точки)3
       Ако си сериозен, аз бих ти препоръчал академията на Телерик. За кратко време се научават много неща и всичко има практическо приложение. Тъй като съм завършил един уж елитен университет - УАСГ, мога да твърдя, че начинът на преподаване в академията, атмосферата, мотивацията, отношението към студентите и още куп причини поставят академията на  светлинни години пред УАСГ. Сигурен съм, че същото важи и за останалите университети.
       За да започнеш курса, ще имаш нужда от колосалната сума от 1 лев за карта и нищо повече. Всичко друго зависи от теб - хъс, мотивация, , желание за учене :) Разбира се, трябва да си наясно, че няма да имаш много свободно време(никакво), ако искаш да научиш, а не просто да продължиш напред.

от antoanelenkov (1047 точки)


1
Много съм съгласна с теб

от peruna (379 точки)

0
Това с лева ми напомня за един бъзик, който може да възникне за Академията : "От тази година Академията на Телерик става платена - 1 лев за входна карта." :D

от stambeto09 (425 точки)