Няколко въпроса за изпита по ООП


4

 Искам да попитам за предстоящия изпит няколко неща:

1.Предвид, че ще има до колкото разбрах ръчно оценяване, ще се режат ли точки, ако всички класове и интерфейса са в един файл? Ако се направят както трябва ще бъде доста играчка при всяко пускане в бгкодер

2.Ще се реже ли ако имаме if statement или друга конструкция само с едно твърдение в тялото, без къдрави скоби? Аз лично предпочитам да пиша така, защото ми е по-прегледно. Например:

 If(name == null)

    throw new ArgumentException(....................................);

3. Въобще ще се радвам, а предполагам и доста колеги ако може да напишете за какви неща по отношение на качеството и форматирането на кода ще вземате точки.
Отговори0

1. Доколкото знам, новият бгкодер има опция за получаване на архивиран файл със солушъна.

2. По втория въпрос и аз съм любопитна да разбера.


от ellapt (6303 точки)


0

2) Не би трябвало, но трейнърите ще кажат.

3) Аз доколкото разбирам от лекциите, на изпита ще проверяват дали сме приложили добре принципите на ООП - абстракция, енкапсулация, полиморфизъм и т.н. Не мисля, че ще ни режат точки, ако някъде сме форматирали грешно, защото си има отделен курс за това. И все пак - гледай да няма много анти-качествен код :)
0
В тази връзка да попитам дали за изпита употребата на StyleCop е препоръчителна?1
@ivan.mihov1

1. Както казаха по-нагоре, в bgcoder има опция да пращаш архив(слагаш си всичките файлове, без папките bin i obj). Вчера решавах една изпитна задачи и си я качих точно така - нямаше проблеми.

@simeon.georgiev.5076

Ако имаш StyleCop пробвай някоя задача. Чувал съм, че много пищи ако не му свикнал човек, така че може би за хората, които не са се запознавали с него, не е добра идея. Туко виж писнал някъде и по скелета.

Иначе, ако имаш опит с него и не ти бърка писането, сигурно е добра идея.

от kon.simeonov (5238 точки)


0

 Така и така отворихме темата за изпита...може ли някой да погледне този код защо в бгкодер дава Unauthorized Exception?

  http://pastebin.com/pac953H7

П.С. Ако пак има проблем с кодера, може ли идея как да запиша резултата в файл, че този methInfo.Invoke(null, null); не ми е много ясно как работи..


от ivan.mihov1 (4988 точки)


2

BG Coder е направен да изпълнява кода в sandbox mode с ограничени права, за да не може да се правят мизерии. Конкретно в тази задача има динамично компилиране и изпълнение на код, за което по принцип нямате права. Когато тази задача беше изпитна, решенията се пускаха с допълнителни права само по време на изпита.

methInfo.Invoke(null, null); - извиква се някой метод чрез рефлекшън. Първия параметър е обекта, в/у който да се извика, а втория е параметри, които да се подадат. В случая метода е Main, който е статичен и не приема параметри и затова се подава 2 пъти null.


от westi3m (5621 точки)

0
 Прегледах си всички тестове, не открих разлики но като не мога да го изпечатам във файл няма как да проверя със сигурност.

от ivan.mihov1 (4988 точки)0

1. Вече ти отговориха
2. Никой няма да ти се заяде, за това. Ама ако пишеш с краката си, тогава сигурно ще намалят някакви точки. Все пак е хубаво да се учим да пишем качествено от сега.


от sa66eto (1945 точки)


0

По т. 3 ... и за питащия и за следващите чудещи се ... кога мислите да се научите да пишете качествен код? Защо не почнете да пишете така, както е прието? Или смятате да пишете качествен код само в трака за КПК, и после пак да мажете?

Просто ми е странно... вече завършвате "основното си обучение", дет се вика абитуренти ще ви правят, но продължавате да упорствате да пишете "на диалект". Толкова ли е сложно? Защо не се напънете да изкорените лошите навици, или поне да спрете да си ги затвърждавате?

Не съм на акъла на трейнърите, но ако бях - вече щях да поставям задължително условие за качествен код и да се взимат точки при неспазването му, независимо по какво е изпита.


от JulianG (5316 точки)


1
"По-лесно е да даваме минуси от колкото да се замислим"

от westi3m (5621 точки)

3

JulianG , разгледах GitHub-a ти със вскички твои проекти и домашни внимателно.И ти като завършил академията и "мастър на КПК"   имам няколко въпроса към теб:

1. Защо не изписваш всички using-и вътре в namespace-a на проекта ,а си ги държиш отгоре не зачистени както обучаващ се ,който те първа започва c#1 ? 

2.Защо изписваш първо пропъртитата ,а след това конструкторите, дори и когато те не са автоматични? Според реда на нещата би трябвало да са първо конструкторите и след това пропъртитата с валидация.Поправи ме ако греша.

3. За зачистването на string[] args в Main() само ще спомена без да акцентирам.

4. И последно по ред, но първо по важност е ЗАЩО не извеждаш класовете си като отделни класове в проекта,а ги пишеш един под друг на едно и замазваш всякакви принципи на качествен и четим код ???

След написаното от теб по-горе спрямо нас и след видяното след това от твоето reposity нещо не ми се връзват нещата и не се сдържах да ти задам тия въпроси ;)

 РЕПОТО ТИ ОТ ООП


от IvayloAndonov (1994 точки)0

Няколко въпросчета, малко в страни от предишните, но все пак са свързани с изпита по ООП.

Има някои неща, по условието на задачата от 05 March 2014 - Evening - Furniture, които не съм сигурен как да ги разбирам, но предполагам, че подобни неща има и в останалите задачки:

1 - All properties in the above interfaces are mandatory (cannot be null or empty). If a null value is passed to some mandatory property, you should use defensive programming to prevent unwanted results.

 - понеже прегледах в чичко гугъл за defensive programming и нищо не разбрах, дали проверките в пропъртитата и хвърлянето на ексепшъни са това което се иска за изпита или има нещо по специално, което не мога да си го представя (нещо примерно с while цикли да се дава възможност да се вкарат нещата коректно ..)

2 - отново се колебая как да разбирам следното условие: (повтаря се и за останалите класове)

- CreateChair (model) (material) (price) (height) (legs) (type) – creates a chair by given model, material, price, height, legs and type. Type can be “Normal”, “Adjustable” and “Convertible”. Duplicate models are not allowed. As a result the command returns “Chair (model) created”.

- Как да се разбита "Duplicate models are not allowed.",  да не го мислим, защото няма шанс да се подадат в случая 2 стола с еднакъв модел, или да се прави проверка дали този модел съществува и евентуално да се хвърля ексепшън? Ако трябва да се прави проверка и ексепшън има нещо предвид, но не съм сигурен колко е по правилата, но го тествах и работи - в общи линии вътре в класа един private статичен hashset и да се прави една проверка дали съдържа вече този модел? И другото е пак ако трябва да се прави проверка дали от различни този модел трябва да е уникален само за този вид стол или изобщо даден  модел да не може да се повтаря в различните видове мебели? (примерно: стол 001 и маса 001 е позволено или не е ?)

Предполагам че на втория въпрос по време на изпит трейнърите биха отговорили, но за първия едва ли :)


от ivo.paunov (991 точки)


1

1- проверки на value и хвърляне на ексепшън

2 - Аз съм го направил като в Factory  класа слагам всички столове в един лист и преди да го създам проверявам дали се съдържа стол с този модел. Не знам дали е правилно но правя 90т.

Ако има такъв хвърляш ексепшън.


от TodorDimitrov (757 точки)

0

ОК, мерси, значи първото е лесния вариант, 

второто правя проверка, само не разбрах дали и там да хвърлям ексепшън, и дали мога да имам примерно маса и стол с еднакъв модел?


от ivo.paunov (991 точки)0
Ето програма която обединява всички файлове в един:  CSFilesUnifier  има и още една CodeUnifier но на нея не намирам .exe на предните изпити в академията  са ги използвали.Айде и успех на изпита :)от chernogorov (220 точки)


1
Вече може да качваш зипнат целия солюшън (препоръчително без obj и bin папките заради ограничения размер), и няма нужда да използва unifier. :)

от dentia (12519 точки)


0

За да не отварям нова тема и аз да задам един въпрос.Правих задачата Infestation от миналата година и в bgcoder при цъкване на Детайли след като изпратя решението и ми излиза  ТОВА

Тестовете ги отчита, но не правило.След като сравних резултата ми от bgcoder и отворих тестовете по отделно излиза, че теста ми минава и е 1:1 със съответния тест, а в bgcoder не ми минава.Въпреки това има тестове които минават за верни.

Като погледна нулевия тест ми минава и е същия, а в bgcoder не минава и липсва една част от output-a, заради която не ми го сравнява както трябва.

Някой има ли идея защо се получава това и дали има пряка връзка с тази грешка при компилацията?

Преди това решавах и другата задача от този изпит Furniture и при нея нямаше такива проблеми.


от baretata (934 точки)