Избор на среда за web разработка?


5

Здравейте, поради големия избор,който се предлага откъм инструменти/среди за писане на код чрез HTML, CSS или JavaScript , аз лично се чудя на кое да се спра.Предполагам и доста от вас се колебаят между водещите среди на пазара.Чувал съм добри отзиви за някои от тях - WebStorm, VS и Sublime.

Отварям темата с цел ,всеки колега с опит да сподели кой инструмент за разработка на web използва или е използвал за да може да се придобие по-ясна представа за плюсовете и минусите на всяко едно от тях и самата тема да бъде полезна на повече хора тук.
Отговори3

Точно на това ще се обърне внимание на предстоящата първа лекция по HTML. Аз за сега работя със Sublime, лек и удобен е, има пакети, които драстично улесняват работата. В същото време, за да не ти прескача ръката от клавиатурата на мишката, и обратно, има команди, които правят неща, които обичайно биха изисквали натискане на няколко места по екрана. Именно там е силата на SublimeText... ironically все още не съм се научил да боравя с тези команди.

От друга страна имам абонамент в JetBrains и бях готов да изтегля WebStorm, но ми наговориха много неща - че е много мощен, че е intuitive, включително и, че било повече като патерица, от колкото като едитър, на който да научиш език.

Having said that, нямам търпение да дойде лекцията да видим дали ще се оправдаят очакванията ми!


от Pip3r4o (3392 точки)


1
Аз ползвам Sublime Text 3 и към него съм си сложил Emmet tool, доста бързо става писането на html и css с него. До колкото съм чел, доста пишат че е много удобвен и за JavaScript, а за напред това ни очаква.

от ipetkow (266 точки)


0
За писане на HTML и CSS за мен лично Sublime Text се оказа най-удобен и приятен като интерфейс и ползване. (С инсталиран Emmet) Допълнителен плюс - ползвам си го и под Windows, и на Mac.

от yori_to (280 точки)


0

Аз съм използвала VS. въпреки че не е много удобно за работа с HTML и CSS. Вярно, може да се интегрира с LESS/SASS за по-лесна работа с CSS, но това може да се направи и при другите инструменти за разработка, които сте споменали. Бях си инсталирала и Sublime, но много не съм го ползвала. Много студенти са останали доволни.

На първите лекции по HTML и CSS ще обяснят тези неща, а за JavaScript също мисля, че всяка една от посочените тук среди за разработка си има своите предимства, стига да бъде добре усвоена.

Интересен въпрос също така е кой браузър да се ползва - за досегашните изпити се препоръчваше Chrome, но въпреки това продължавам да използвам  FireFox, защото ми е по-удобен..


от ellapt (6303 точки)


0
И аз ползвам Sublime с emmet, много съм доволен. За HTML, CSS и JS е идеален. VS ми се вижда като overkill, ако се пише само някое от изброените, но в крайна сметка е въпрос на навик и лични предпочитания.

от topalkata (6442 точки)


1

Общо взето е въпрос на лични предпочитания. WebStorm е изключително мощна среда за разработка, която улеснява доста работата. Като цяло има много фенове на JetBrains, поради простата причина, че продуктите им съчетават интуитивност и интелигентност, каквито малко IDEs могат да предложат. 

Но WebStorm e предназначен за devs, които имат опит в web development и които работят с много и различни frameworks. Всичко е много удобно за работа, което може да е нож с две остриета за хората, които тепърва навлизат в web света. Именно поради тази причина много разработчици се ориентират към SublimeText, защото с него се акцентира върху учебния процес. 

Ако сте работили с Visual Studio с инсталиран ReSharper (JetBrains product), значи знаете колко удобно и интелигентно е писането на код. С WebStorm този акцент е увеличен в пъти повече. Т.е. ако възнамерявате да използвате WebStorm само за HTML, CSS & JS, по-добре се насочете към SublimeText примерно. Истинската сила на WebStorm се разгръща при работа с frameworks (AngularJS, NodeJS, ReactJS, Meteor, Dart).


от lnikod4s (6538 точки)


7

Аз бих ви предложил Visual Studio и сега ще се обоснова.

  1. 1) VS е мерцедеса на средите за разработка на софтуер
  2. 2) вече сме свикнали да работим с него, и не трябва да инсталирате нов софтуер
  3. 3) интелисенса работи безупречно HTML и CSS
  4. 4) със клавишната комбинация CTRL + SHIFT + W си тествате страницата през default browser като VS създава localhost(ISS), а не просто да зареди страницата
  5. 5) когато направите простотия той ви подсказва пример в тага span да вмъкнете заглавие, подчертава ви е и дава съобщение ако посочите върху подчертаната думичка, други примери при създаването на таблици, листове и др. дава error (който обясних), а това  е много ценно.

Използвал съм го доста при:

- при разработката на няколко сайта (личният ми блог)

- при писането на домашните ТУК (ползвал съм и CSS)

Като минус бих казал само, че зарежда бавно при стартиране за това при отстраняване на нещо малко използвам Nodepad++.

Всички изброени неща се отнасят за Visual Studio 2013 Ultimate. Не знам при други версии как е.


от kristian.face (871 точки)


0
Нямам голям опит все ще, но поработих на Visual Studio,  а към настоящия момент и Notepad++. Мисля, че първоначално човек трябва да опита да пише код на Notepad++, за да разбере сам къде греши ако нещо не му се получава, а след това да ползва удобството на Visual Studio. Определено интелисенса е голямо предимство!

от Svetla81 (27 точки)


5

 Скромно бих посъветвал, който се е насочил към Уеб трака и ASP.NET да ползва Visual Studio. В бъдещата ви работа ще работите само с това IDE и колкото повече му свикнете по-добре(то няма научаване но това е друг въпрос).

 Разбира се има си и положителна страна да се пробват повече неща. Sublime хубаво нещо, но не е IDE. Чудесно е колкото да редактираш нещо набързо. Intelissence-a му е ужасен, повече пречи отколкото да помага. Предимството му е че е безплатно и върви по-добре на слаби машини.

 WebStorm несъмнено е най-доброто за фронт-енд и JavaScript технологиите. Докато VisualStudio се справя чудесно с HTML, CSS, SASS, LESS то на JavaScript и jQuery издъхва здраво. Да не говорим за js frameworks. WebStrom-a направо лети и ако човек свикне на него и после започне да пише ASP.NET ще има неприятни усещания с писането на JavaScript


от ivan.mihov1 (4988 точки)


0

Тези от вас, които са се насочили конкретно към Front-end - Sublime Text е тулът!

Освен, че е много лек и мега добър след като се инсталират нужните за това плъгини през Package Control-а, по добре му свиквайте отсега, тъй като когато отидете някъде да бачкане, почти сигурно това ще е инструментът, който администраторът в офиса ще ви инсталира на служебния комп. Малко са работодателите, които ще ви платят лиценз я за VS, я за WebStorm, за му пишете само HTML, CSS и JS на него. Има си опция и за инсталация на Node.js. Няма дебъгер, но за тази цел има Chrome, който няма как да се сравнява с дебъгера на VS, но за чисто уеб разботка ще ви свърши перфектна работа.

Вече, който се е насочил към ASP.NET - там нещата са бая сероиозни и тулът вече е Visual Studio.


от Matrix (2857 точки)


0
Почти никой не търси служител само за HTML, CSS и JS

от saykor (8845 точки)

0

Факт само и единсвено тези знания са оскъдни. И все пак, радвам, се че си използвал думата "почти" ;)


от Matrix (2857 точки)


0
Освен SublimeText мога да препоръчам и Bluefish - бърз е и има  достатъчно добър интелисенс.

от PenkoValchev (110 точки)