MTA Сертификати


2

Здравейте,
Искам да получа малко повече информация относно MTA Сертификатите и по-конкретно
Exam 98-364 - Database Fundamentals
Exam 98-372 - Microsoft .NET Fundamentals
Exam 98-363 - Web Development Fundamentals

Exam 70-461 - MCSA Querying Microsoft SQL Server 2012

Мисля, че това са Entry Level Сертификати (първите три)

Някой от Вас ако е положил някой от тези изпити може ли да ме въведе малко в темата.
Четох за тях в сайта на Microsoft, но ми се иска да получа малко повече информация от първо лице.Те хората са обяснили, но мисля че, човек който е минал по "пътеките" би ми обяснил доста по-добре, а и мисля че такава информация би била много полезна и за останалите във форума.
Къде се провежда изпита? Какво представлява изпита...тест ли е или комбинация от тест + писане на код? Знанията от Телерик Академията биха ли ми били достатъчни? От някъде мога ли да намеря примерни изпити, видях че има "Measure Up", но има ли безплатни такива?

Общо взето въпросите, които имам са предполагам и въпросите, които всеки от вас си е задавал когато е искал да вземе сертификат.

Благодаря Ви.

PS. Разбрах, че има сертификати, които могат да направят компанията, в която работите Silver Partner, Golden Partner и т.н. в зависимост от това колко служители притежават сертификат и сътветно получават някакви отстъпки от Microsoft продукти (разбира се, не съм сигурен). Кои са тези сертификати?

Ако информацията ми е коректна такъв сертификат би бил доста полезен при кандидатстване за работа...
Отговори4

Имам и четирите взети, но отдавна, така че по спомени:

Тези трите:

Exam 98-364 - Database Fundamentals - информация
Exam 98-372 - Microsoft .NET Fundamentals - информация
Exam 98-363 - Web Development Fundamentals - информация

са лесни за взимане, ако си работил поне година в технологията и си чел допълнително по програмата на изпита.

Ако си завършил академията с добри резултати + няколко месеца опит поне + поне 1 седмица четене няма да имаш проблеми да ги вземеш. Все пак виж линковете които съм ти дал за точната програма, защото има и теми които не сме разглеждали в академията (например за уеб: Windows Cardspace authentication, MSI deployment, SqlDataSource, etc.)

Относно 70-461 (информация) аз лично направих грешката да отида без да уча и едвам го взех (780 от 1000). Ние чисти SQL заявки много рядко пишем (ползваме Entity Framework) а на изпита питаха въпроси за SQL синтаксиса и общо взето неща които се използват много рядко. Освен това на този изпит трябва да пишеш заявки като текст (т.е. изпита не е само затворени въпроси)

Ако искаш препоръка и се занимаваш с уеб, започни тези: MCSD: Web Applications - https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcsd-web-apps-certification.aspx Те са много по-важни за работодателите от 98-* сертификатите.

Изпитите се провеждат при много по-стриктни правила отколкото в академията. 5-6 човека сте в стая с камери. Махаш си всичко - часовници, телефони, якета, всичко. Всички изпити са с различни въпроси. Има въпроси с a,b,c,d, има въпроси на които избираш 3 от 10 посочени например, има въпроси, на които свързваш неща от ляво с неща от дясно. Има и въпроси с писане на код (SQL заявки в 70-461, както написах по-горе).

Относно partnership-а трябва да се поразровиш повече, но и аз имам спомени че има нещо такова. Доколкото знам Microsoft Certified Trainers със сигурност носи предимство на фирмата и най-вече на човека, който го притежава. Ако станеш MCT получаваш по 5 лиценза от абсолютно всеки един продукт на Microsoft (включително Windows 8.1, 10, SQL Server, Office пакетите, Windows Server, Visual Studio Ultimate (Enterprise) и т.н.).

Още нещо, което се сетих и е важно: за да вземеш изпита трябва да имаш 70% верни отговори (т.е. 700 от 1000).


от Nikolay.IT (39117 точки)


3

Откъде взе първите три сертификата? Тази година Microsoft изцяло обновиха сертификатите си и начинът, по който се провежда изпитването по тях (изпитът обикновено е разделен на четири компонента). Тук може да се запознаеш с най-новия път за сертифициране. Обръщам ти внимание, че Exam 98-364 изпитва върху технологията Microsoft SQL Server 2008, чиято поддръжка, ако не ме лъже паметта, се прекратява тази година. 

Това са сертифицираните центрове в България, където може да държиш изпит за сертификат от Microsoft. Всичките ми познати са използвали услугите на New Horizons и не мога да ти дам никаква информация за останалите.

Не мисля, че знанията от Телерик академи ще са достатъчни, за да се вземе сертификат. Изисква се доста добро и надълбоко познаване на материята, което означава много допълнителен труд вкъщи, включително по теми извън програмата на академията. Преди имаше книжки, където имаше цели примерни изпити, с които можеше да се запознаеш какво представлява изпита и как да се подготвиш. Имаше и различни пакети из нета с допълнителни такива изпити. Но това се отнасяше за старите изпити. Microsoft смениха начина на организация на изпита, за да се преборят с назубването на въпросите и отговорите. Доколкото ми е известно, новият изпит включва тестови въпроси с един правилен отговор, въпроси с отворен отговор и задача с писане на код.

Не мисля, че е особено полезен такъв сертификат. Единствено може да помогне да преминеш отсявките при кандидатстване, за да те поканят на интервю, ако нямаш предишен опит. Но това може лесно да бъде подминато, ако изпратиш достатъчно разработени от теб проекти, с които да покажеш че разбираш на прилично ниво използваните технологии. На хората им е известно, че сертификатът не е чак толкова добър и обективен показател за уменията на кандидата и затова си го проверят сами. Освен това им е известно, че хората наистина започват да усвояват и разбират технологиите, когато започнат да се занимават професионално с тях. На самото интервю поставят практични задачи и конкретни въпроси или дават на кандидата да реши конкретна по-обемна и сложна задача вкъщи. В някои фирми в България задължават работниците си да покрият определени сертификати, но причините са разнообразни - от това да ги накарат да се запознаят с дадена технология в по-голяма дълбочина, до това да покрият някаква вътрешна политика или изисквания по договор с конкретна фирма (в този случай Microsoft).


от Kovachev (1194 точки)


0

Благодаря Ви много за отговорите,

Този сертификат първо ми хвана окото

MCSD: Web Applications - https://www.microsoft.com/learning/en-us/mcsd-web-apps-certification.aspx

но малко ме притеснява това: "This exam is intended for developers with a minimum of three to five years of experience developing Microsoft ASP.NET web applications, including two or more years developing MVC-based solutions."

Моят професионален опит си е равен на 0. Написах един проект с MVC, но като гледам май покрива като знания горе-долу 60 % от това което искат на изпита. Идеята по принцип ми е с малка помощ от сертификата тази нула да нарастне малко.

ПП. Примерен изпит възможно ли е да открия за Exam 70-486...Това може да ме ориентира в каква посока да влагам усилия. Нещо като Телерик...като се явявам на изпит преглеждам от миналите години...и си казвам "...аха, ясно значи това горе-долу ще бъде..." 

Тези New Horizon предлагат ли някакви подготовки...


от dada166 (1113 точки)


2
Не знам дали New Horizons предлагат подготовки. Познатите ми, които са изкарали сертификати от Microsoft, се подготвят сами вкъщи. Взели са сертификат с много по-кратък като времетраене опит от "three to five years of experience", но подготовката им е отнела няколко месеца и през това време са се занимавали професионално с технологиите от изпита за дадения сертификат. Няколко души са използвали т.нар. ref exam-и, но преобладаващото им мнение е, че не помагат много (в тях има кратък брой примерни изпитни въпроси). Обикновено, научават какви знания се изискват за получаването на даден сертификат и научават абсолютно всичко по темата в дълбочина. Това включва писането на много експериментален код, научаването не само как се правят дадени неща, но и какво става зад кода в паметта, какви процеси се извършват и защо се правят по определен начин в определeн случай и т.н.

от Kovachev (1194 точки)